Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
darknightbacca

Can a motherboard cause this issue?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Motherboard : Asus Prime B350 PLUS

CPU : Ryzen 3 2200G

RAM : Corsair Vengeance DDR-2400

PSU : TX550M Gold

GPU : ROG STRIX GTX 1060 06G

Operating System : Windows 10 Build 1809 64 Bit

BIOS Version : 4207

 

All games i've played have very choppy frames in areas that have buildings or large objects and smooth non choppy frames in flat areas.

 

I've tried reinstalling windows down to an older version messing with driver settings, downgrading drivers, tested each component with burnintest (4 hours 100% load) + tested them all individually also tried another motherboard + no physical damage, no bad beep codes, cleared cmos + bios ram, reset settings back to default, tried sata cables and switched hard drives + ssd. 

 

Started one day when the ssd wouldn't boot and had to reinstall it then the issue popped up, a while later my power supply went faulty (was alot worse with that one then current one)

 

here's a video representation of how it was before, it is better now just not as bad.

 

Any help would be much appreciated.

Link to post
Share on other sites

Ryzen needs fast RAM to get optimal performance. I'm not sure if this is the issue but when going with AMD ryzen builds 3000mhz RAM should be the minimum, or overclocked to that level.


PSU Tier List

 

  PCs and other things:

Spoiler

Current PC

CPU: AMD A8-6600k (@4.2Ghz)

GPU: GTX 1070Ti 8gb FTW2 iCX

Motherboard: GA-F2A78M-HD2 

RAM: 8gb Patriot DDR3-1600mhz

Storage: Samsung 830 EVO 120gb, WD Blue 1tb 7200RPM 

PSU: SeaSonicM12II 620w (I wish I didn't buy this)

 Peripherals: Logitech G305//Corsair K55 RGB 

Displays: Asus MG248QR//Dell 1905FP

Spoiler

New PC (getting parts)

CPU: i7-8086k [✓]

Cooling: EVGA CLC 280 RGB [✓]

GPU: EVGA GTX 1070Ti 8gb FTW2 iCX [✓]

Mobo: GIGABYTE Z390 AORUS PRO [✓]

RAM: XPG SPEXTRIX X41 2666mhz (Grey) [✓]

 Storage: T-Force Delta 250gb, WD Blue 1tb 7200RPM [✓]

PSU: 650w+ and ranked well

Case: Fractal Design Meshify C White

Peripherals: Logitech G305//Corsair K55 RGB [✓]

Displays: Asus MG248QR//Dell 1905FP [✓]

Extra: Sky blue front panel, sky blue cable extensions [✓]

Spoiler

Other

Phone: Huawei Mate 10 Lite (China steal my data???)

Dog: Irish Water Spaniel, Lucy, 9 years old (I didn't know what to write)

School Laptop: Acer Chromebook R11 ((less RAM than my phone)

 

Link to post
Share on other sites

Might sound pretty dumb, but have you enabled V-Sync?

 

EDIT: He has from the fps counter in the video


Ryzen 5 1500X === ASRock B450 Gaming ITX/AC === 24GB DDR4 === Sapphire RX 570 4GB === Optane 800P 58GB === Patriot Burst 240GB === Toshiba Q300 240GB === beQuiet SFX Power 2 400W === Silverstone ML08B

Spoiler

OK, i'm not even gonna build this, but is this a good workstation?

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: AMD Athlon X4 860K 3.7GHz Quad-Core Processor  ($72.99 @ Amazon) 
CPU Cooler: Corsair H100i 77.0 CFM Liquid CPU Cooler  ($168.99 @ Amazon) 
Motherboard: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H Micro ATX FM2+ Motherboard  ($62.99 @ NCIX US) 
Memory: Samsung 32GB (1 x 32GB) DDR3-1866 Memory  ($256.99 @ SuperBiiz) 
Storage: Hitachi Ultrastar He8 8TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive  ($479.99 @ Amazon) 
Video Card: EVGA GeForce GTX 960 2GB SuperSC ACX 2.0+ Video Card  ($179.99 @ NCIX US) 
Case: Lian-Li PC-V2130WX ATX Full Tower Case  ($499.99 @ Newegg) 
Power Supply: EVGA 430W 80+ Certified ATX Power Supply  ($23.98 @ Newegg) 
Total: $1745.91
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2016-02-09 12:48 EST-0500

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Vsync is completely off, also tried with it on, ram speed isn't the issue (on double channel) and same speed when i didn't have the issue so thats out.

 

fps counter is just locked to 60 fps with no vsync fyi.

 

Link to post
Share on other sites
Just now, mxk. said:

Ryzen needs fast RAM to get optimal performance. I'm not sure if this is the issue but when going with AMD ryzen builds 3000mhz RAM should be the minimum, or overclocked to that level.

I have 2400MHz single channel RAM with my ryzen PC and it doesn't do anything like this, so that's weird. As far as I know this doesn't seem to be a fps issue


Ryzen 5 1500X === ASRock B450 Gaming ITX/AC === 24GB DDR4 === Sapphire RX 570 4GB === Optane 800P 58GB === Patriot Burst 240GB === Toshiba Q300 240GB === beQuiet SFX Power 2 400W === Silverstone ML08B

Spoiler

OK, i'm not even gonna build this, but is this a good workstation?

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: AMD Athlon X4 860K 3.7GHz Quad-Core Processor  ($72.99 @ Amazon) 
CPU Cooler: Corsair H100i 77.0 CFM Liquid CPU Cooler  ($168.99 @ Amazon) 
Motherboard: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H Micro ATX FM2+ Motherboard  ($62.99 @ NCIX US) 
Memory: Samsung 32GB (1 x 32GB) DDR3-1866 Memory  ($256.99 @ SuperBiiz) 
Storage: Hitachi Ultrastar He8 8TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive  ($479.99 @ Amazon) 
Video Card: EVGA GeForce GTX 960 2GB SuperSC ACX 2.0+ Video Card  ($179.99 @ NCIX US) 
Case: Lian-Li PC-V2130WX ATX Full Tower Case  ($499.99 @ Newegg) 
Power Supply: EVGA 430W 80+ Certified ATX Power Supply  ($23.98 @ Newegg) 
Total: $1745.91
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2016-02-09 12:48 EST-0500

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Trying to figure out what could cause this, honestly when my power supply started failing i'm thinking it damaged my 2 motherboards i used with it to test, but there dosen't seem to be any visual damage or symptoms with them so its very strange.

Link to post
Share on other sites
Just now, darknightbacca said:

Trying to figure out what could cause this, honestly when my power supply started failing i'm thinking it damaged my 2 motherboards i used with it to test, but there dosen't seem to be any visual damage or symptoms with it so very strange.

From my understanding of the video, it does seem to be dipping to 55-60fps sometimes. Try turning the settings a notch down and enabling V-Sync and it should be much smoother.


Ryzen 5 1500X === ASRock B450 Gaming ITX/AC === 24GB DDR4 === Sapphire RX 570 4GB === Optane 800P 58GB === Patriot Burst 240GB === Toshiba Q300 240GB === beQuiet SFX Power 2 400W === Silverstone ML08B

Spoiler

OK, i'm not even gonna build this, but is this a good workstation?

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: AMD Athlon X4 860K 3.7GHz Quad-Core Processor  ($72.99 @ Amazon) 
CPU Cooler: Corsair H100i 77.0 CFM Liquid CPU Cooler  ($168.99 @ Amazon) 
Motherboard: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H Micro ATX FM2+ Motherboard  ($62.99 @ NCIX US) 
Memory: Samsung 32GB (1 x 32GB) DDR3-1866 Memory  ($256.99 @ SuperBiiz) 
Storage: Hitachi Ultrastar He8 8TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive  ($479.99 @ Amazon) 
Video Card: EVGA GeForce GTX 960 2GB SuperSC ACX 2.0+ Video Card  ($179.99 @ NCIX US) 
Case: Lian-Li PC-V2130WX ATX Full Tower Case  ($499.99 @ Newegg) 
Power Supply: EVGA 430W 80+ Certified ATX Power Supply  ($23.98 @ Newegg) 
Total: $1745.91
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2016-02-09 12:48 EST-0500

 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, NunoLava1998 said:

I have 2400MHz single channel RAM with my ryzen PC and it doesn't do anything like this, so that's weird. As far as I know this doesn't seem to be a fps issue

If you get faster RAM you'll get better performance. Zen's Infinity Fabric design is directly related to CAS timings and clock speed

 

You don't have to get better RAM though.


PSU Tier List

 

  PCs and other things:

Spoiler

Current PC

CPU: AMD A8-6600k (@4.2Ghz)

GPU: GTX 1070Ti 8gb FTW2 iCX

Motherboard: GA-F2A78M-HD2 

RAM: 8gb Patriot DDR3-1600mhz

Storage: Samsung 830 EVO 120gb, WD Blue 1tb 7200RPM 

PSU: SeaSonicM12II 620w (I wish I didn't buy this)

 Peripherals: Logitech G305//Corsair K55 RGB 

Displays: Asus MG248QR//Dell 1905FP

Spoiler

New PC (getting parts)

CPU: i7-8086k [✓]

Cooling: EVGA CLC 280 RGB [✓]

GPU: EVGA GTX 1070Ti 8gb FTW2 iCX [✓]

Mobo: GIGABYTE Z390 AORUS PRO [✓]

RAM: XPG SPEXTRIX X41 2666mhz (Grey) [✓]

 Storage: T-Force Delta 250gb, WD Blue 1tb 7200RPM [✓]

PSU: 650w+ and ranked well

Case: Fractal Design Meshify C White

Peripherals: Logitech G305//Corsair K55 RGB [✓]

Displays: Asus MG248QR//Dell 1905FP [✓]

Extra: Sky blue front panel, sky blue cable extensions [✓]

Spoiler

Other

Phone: Huawei Mate 10 Lite (China steal my data???)

Dog: Irish Water Spaniel, Lucy, 9 years old (I didn't know what to write)

School Laptop: Acer Chromebook R11 ((less RAM than my phone)

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Tried with v-sync enabled and settings down it's not a fps issue, and ram has nothing to do with it as i said in post i tried other motherboard which means different ram, processor and same issue.

Link to post
Share on other sites
Just now, mxk. said:

If you get faster RAM you'll get better performance. Zen's Infinity Fabric design is directly related to CAS timings and clock speed

I do know that, but in this case it's mostly fixed by just getting the fps to 60fps and higher then enabling VSync. DDR4 is pretty pricey nowadays too, so I can see if he doesn't want to spend a lot of time OCing RAM or spend a lot of money buying new RAM so he can play at ultra instead of high


Ryzen 5 1500X === ASRock B450 Gaming ITX/AC === 24GB DDR4 === Sapphire RX 570 4GB === Optane 800P 58GB === Patriot Burst 240GB === Toshiba Q300 240GB === beQuiet SFX Power 2 400W === Silverstone ML08B

Spoiler

OK, i'm not even gonna build this, but is this a good workstation?

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: AMD Athlon X4 860K 3.7GHz Quad-Core Processor  ($72.99 @ Amazon) 
CPU Cooler: Corsair H100i 77.0 CFM Liquid CPU Cooler  ($168.99 @ Amazon) 
Motherboard: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H Micro ATX FM2+ Motherboard  ($62.99 @ NCIX US) 
Memory: Samsung 32GB (1 x 32GB) DDR3-1866 Memory  ($256.99 @ SuperBiiz) 
Storage: Hitachi Ultrastar He8 8TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive  ($479.99 @ Amazon) 
Video Card: EVGA GeForce GTX 960 2GB SuperSC ACX 2.0+ Video Card  ($179.99 @ NCIX US) 
Case: Lian-Li PC-V2130WX ATX Full Tower Case  ($499.99 @ Newegg) 
Power Supply: EVGA 430W 80+ Certified ATX Power Supply  ($23.98 @ Newegg) 
Total: $1745.91
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2016-02-09 12:48 EST-0500

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I've tried fortnite on 120 fps + 60 fps + unlimited, e.t.c and it's all staying consistently high yet choppy in alot of areas.

 

Also the temperatures are solid (CPU 60c gaming, 40-50c idle (hot days), gpu is around 50-60c gaming and hard drives are also cool

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, darknightbacca said:

Tried with v-sync enabled and settings down it's not a fps issue, and ram has nothing to do with it as i said in post i tried other motherboard which means different ram, processor and same issue.

That's weird. From the video I don't really see anything wrong other than the fps dipping a little bit (and therefore tearing a bit). Try watching the video on another device and it won't look too bad


Ryzen 5 1500X === ASRock B450 Gaming ITX/AC === 24GB DDR4 === Sapphire RX 570 4GB === Optane 800P 58GB === Patriot Burst 240GB === Toshiba Q300 240GB === beQuiet SFX Power 2 400W === Silverstone ML08B

Spoiler

OK, i'm not even gonna build this, but is this a good workstation?

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: AMD Athlon X4 860K 3.7GHz Quad-Core Processor  ($72.99 @ Amazon) 
CPU Cooler: Corsair H100i 77.0 CFM Liquid CPU Cooler  ($168.99 @ Amazon) 
Motherboard: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H Micro ATX FM2+ Motherboard  ($62.99 @ NCIX US) 
Memory: Samsung 32GB (1 x 32GB) DDR3-1866 Memory  ($256.99 @ SuperBiiz) 
Storage: Hitachi Ultrastar He8 8TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive  ($479.99 @ Amazon) 
Video Card: EVGA GeForce GTX 960 2GB SuperSC ACX 2.0+ Video Card  ($179.99 @ NCIX US) 
Case: Lian-Li PC-V2130WX ATX Full Tower Case  ($499.99 @ Newegg) 
Power Supply: EVGA 430W 80+ Certified ATX Power Supply  ($23.98 @ Newegg) 
Total: $1745.91
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2016-02-09 12:48 EST-0500

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Might be the monitors, let me triple check it and make 100% sure

 

Tried a tv as a display and same issue. not monitors.

 

Do you guys think that a failing power supply could damage my motherboard in a way to where there is no bad beeps, no visual damage, crashing or any type of symptom thats bad except choppy fps

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

 

Motherboard : Asus Prime B350 PLUS

CPU : Ryzen 3 2200G

RAM : Corsair Vengeance DDR4-2400

PSU : TX550M Gold

GPU : ROG STRIX GTX 1060 06G

Operating System : Windows 10 Build 1809 64 Bit

BIOS Version : 4207

 

had a power supply that started failing and i'm not sure if it damaged my motherboard as i haven't had any major issues with it except choppy frames in games with high fps

 

The motherboard has no visual damage, no random shutdowns or restarts and the beep codes say it's fine.

Link to post
Share on other sites

I would first check to see if there are many components "maxing" while hitting those frame rates. They're are a couple programs that will log the percent utilization of cpu, memory, gpu, or if it's thermal throttling. If any of the your components hit 100 percent utilization while hitting those frame rates, then whatever component that hits 100 percent might be the faulty part IF the components were damaged due to the psu. Hopefully, it should give a better idea.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

All temperatures are fine so not thermal throttling, 60c gaming cpu and 50-60 GPU, also ran burnintest 4 hours 100% load no problems, so nothing seems to be damaged. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Ok no it's not too slow, it's dual channel and before i had this issue was using the same ram, meaning ram is 100% not the issue, i'd have better fps with more speed but fps isn't the issue

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, darknightbacca said:

Ok no it's not too slow, it's dual channel and before i had this issue was using the same ram, meaning ram is 100% not the issue, i'd have better fps with more speed but fps isn't the issue

Look at the software, Windows updates or drivers. If this has started suddenly, it's more likely software than hardware issue.


^^^^ That's my post ^^^^
<-- This is me --- That's your scrollbar -->
vvvv Who's there? vvvv

Link to post
Share on other sites

no, because if that damages anything you'll see it right away (assume that you don't bend it more and more, for example installing it in a case and put a heavy graphics card on it)


"What's under the heatsink?" ep1, "Why it's not as good as it seem?" AMD fanboy edition out, episode 2 "Why my gaming board is a scam?" Intel fanboy edition coming soon (this is a link)

Hardware specs below

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.4?V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites

no, static damage is mostly overblown. some motherboards protect themselves against it more than others but I've seen people build pc's on a carpet with socks on. I would recommend picking up a static wrist band they're super cheap and give you peace of mind I use one all the time. Also it would not cause the issue you're referring to.  

Link to post
Share on other sites

1) static electricity comes from non-conductive materials, not objects like a metal screwdriver.

 

2) if you touch the motherboard with a screwwdriver while it's on what is likely to happen is called a short, not static electricity damage.


My sound system costs more than my PC.        Check out my S340 build log "White Heaven"        The "LIGHTCANON" flashlight build log        Project AntiRoll (prototype)        Custom speaker project

Spoiler

Intel i7 4790k | ASUS GTX770 | ASUS Sabertooth Z97 Mark S | Corsair Vengeance Pro 32GB | NZXT S340 | Seasonic Platinum 760 | modded H100i | Ducky ONE White TKL RGB | Logitech MX Master 2S | 2x Samsung 850 Pro 512GB | WD Red 4TB Samsung 58" 4k TV | 2x Behringer NEKKST K8 | BIC Acoustech H-100II | Scarlett 2i4 | 2x AT2020

 

Link to post
Share on other sites

Badd PSU- Highly unlikely. Your RAM - very likely.


Main system: i7 8700k 5Ghz / Asus Prime Z370-A / Corsair Vengeance 2x8GB 3000Mhz / Gigabyte RTX2080 Aorus Extreme / EVGA 750W GQ / Fractal Design Meshify C

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Buy VPN

×