Jump to content

Graphics "staircase effect" on most everything.

Spike mf1
 Share

Hello,

I am trying to figure out how to fix what I assume is a graphic issue of some kind. This is something I have dealt with for multiple years.  So with just about any image via my pc is shows a staircase effect.  Example, I downloaded corsairs background images just for a background,  they look terrible... stair case everywhere.  Colors look bad to technically... but I'm more concerned account the stair case.  another example just on googles dash page.  Same thing just stair case of ugliness.  I'm running a 1080 ASUS, windows 10 64 bit, i7-7700.  drivers are updated and I have updated the bios somewhat recently. ( this issue was going on before any update).  Any needed/missing info please tell me and I'll try my best to get the info. 

 

Just adding some more.  When I Games I don't really notice this issue to be honest unless its a loading screen.  Example Halo Infinite, Main menu no issue.  While playing no issue.  However the loading screen looks awful. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Can you post a few photos? I am not sure I understand what you're describing.

  • Main PC: AMD Ryzen 9 5900X - EK AIO 360 D-RGB - Arctic Cooling MX-4 - Asus Prime X570-P - 4x8GB DDR4 3200 HyperX Fury CL16 - Sapphire Pulse Radeon  RX 5700XT - 1TB Kingston Fury Renegade - 1TB ADATA SX 6000pro  - 512GB ADATA SU800 - 1TB Seagate Momentus 5400rpm 2.5" - SAMA Armor Gold 750W  - custom black ATX and EPS cables - Fractal Design Define R5 Blackout - Windows 11 x64 2022 - 3 Arctic Cooling P14 PWM PST - 2 Arctic Cooling P12 PWM PST
  • Peripherals: LG 32GK650F - Philips 226VL - Logitech G Pro X Superlight - White Shark Spartan X (TKL) - EndGame Gear MPC890 - Genius HF 1250B - Asus Xonar U5 - Sennheiser HD 560s - QKZ x HBB - 7Hz Salnotes Zero - Logitech C270 - Behringer PS400 - BM700  - Colormunki Smile - Speedlink Torid - Jysk Stenderup - LG 24x External DVD writer - Konig smart card reader
  • Laptop: Acer E5–575G-386R 15.6" 1080p (i3 6100U + 2x4GB DDR4 + GeForce 940MX + 256GB nVME) Win 10 Pro x64 22H1 - Logitech G305 + AAA Lithium battery
  • Networking: Asus RT-N18U - SpeedPort Plus - 35/7 Mbps vDSL - TP-Link TL-WA850RE - TP-Link 5-port 1Gbps switch
  • TV and gadgets: TCL 50EP680 50" 4K LED + Sharp HT-SB100 75W RMS - Samsung Galaxy Tab A8 10.1" - OnePlus 9 256GB - Olymous Cameda C-160 - GameBoy Color 
  • Streaming/Server/Storage PC: AMD Ryzen 5 3600 - LC-Power LC-CC-120 - MSI B450 Tomahawk Max - 2x4GB ADATA 2666 DDR4 - 120GB Kingston V300 - Toshiba DT01ACA100 1TB - Toshiba DT01ACA200 2TB - 2x WD Green 2TB - Sapphire Pulse AMD Radeon R9 380X 4GB - 550W EVGA G3 SuperNova - Chieftec Giga DF-01B - Logitech G710+ - Roccat Kone Pure Military Desert strike - Logitech S-220
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

photos,  screenshots (both)?

 

also what res is the display? 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

Softwares used:

Corsair Link (Anime Edition) 

MSI Afterburner 

OpenRGB

Lively Wallpaper 

OBS Studio

Shutter Encoder

Avidemux

FSResizer

Audacity 

VLC

WMP

GIMP

HWiNFO64

Paint

3D Paint

GitHub Desktop 

Superposition 

Prime95

Aida64

GPUZ

CPUZ

Generic Logviewer

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Sorry for delay in response, I fell asleep.  

my main screen is an ASUS ROG PG258Q.  1920 x 1080 (native)  240Hz

image0.jpeg

image1.jpeg

image2.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I can take more photos of other things if needed.  I picked these two because I see them the most.  But its just about everything, even watching YouTube I can see it sometimes. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

What hz is showing in your drivers ? What do you run in Screen Resolution ? Do you run V-Sync in drivers (or software) ? You shouldn't.

Try lowering the monitor to 120hz. Use Freesync (must have AMD GPU), G-Sync (must have nVidia GPU) if you have it, make sure it's on in drivers.

Run Enhanced Sync (AMD) or Fast Sync (nVidia) in drivers.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Not gunna lie.  I am not sure what all that is... I did try changing the Hz via nvidia control panel.  It did not change anything.  I believe V-Sync is not on? (honestly thought that was a game option ha).  G-Sync in control panel is on. I am not sure how to see if its on via drivers though... and fast sync I do not know where that is.  Would you mind walking me through? 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Did you try resetting monitor defaults from its OSD menu?

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB SX8200Pro, 2x16TB Ironwolf RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary, Mountain Everest Max

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB SX8200Pro RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Asus Zenbook UM325UA, Ryzen 7 5700u, 16GB, 1TB, OLED

 

GPD Win 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yes I have.  I also tried different setting platforms in the OSD menu, like rts/game, movie etc.  

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

You might have some weird settings for brightness/contrast in nvidia control panel

 

image.thumb.png.91453f5b125fa2b0b9f3b2db7e88f17a.png

 

Also what's your resolution tab showing in there?

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB SX8200Pro, 2x16TB Ironwolf RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary, Mountain Everest Max

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB SX8200Pro RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Asus Zenbook UM325UA, Ryzen 7 5700u, 16GB, 1TB, OLED

 

GPD Win 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

My Contrast was 50 last night.  Was messing around with it some last night trying to get anything looking better, but at 50 or 60, its the same.  Just wanted to mention that as its the only difference from your photo from what I could tell. 

image.png.026fd2f43608932391ae283a00aceef3.pngimage.png.36c6e1a7a1abe7e31db35ad975ecb62e.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×