Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Cosmic Origin

RTX 3080 Doesnt work :(

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Received my 3080 today. no video out from any source. On boot, one long beep then 3 short ( Indicates GPU issue) Updated my drivers to latest version last night. Chip set, and bios up to date. System requirements all up to spec as per Nvidia spec. Spent an hour with Nvidia text customer support. Re seated card, no signal. Put 1080ti back in, works like always. Card powers up (fans spin leds light up), but no video signal. I would appreciate any suggestions to fix this as I am an end user wanting to game and bechmark, not scalp to put my kids through college..

 

My Rig

X570 Aorus Elite mobo ( bios and chipset up to date )

Ryzen 3900xt

32gb Trident Z Neo 3600mhz CL16

PSU Corsair RM750 gold

 

Any suggestions are appreciated. 

Cosmic Origin, a little bummed.

Squamish BC

Link to post
Share on other sites

Which specific card do you have, the FE? You're running two independent 8-pins to the card or the 12-pin adapter, not a daisy-chained single cable, right?

 

Sometimes you just get a bad card and have to RMA, sucks but it is what it is.


Current build: AMD Ryzen 3600, ASUS PRIME X570-Pro, EVGA GTX 1080 Ti SC2, G.Skill 2x16GB 3600C16 DDR4, Samsung 850 Evo 250GB SATA (boot), Sabrent Rocket 1TB NVMe (games/work), Corsair RM750x, Scythe Mugen 5 Rev. B, Phanteks Enthoo Pro M, LG 27GL83A-B

Link to post
Share on other sites

I think the card might have been doa, but like @FaxedForward said, is it 2 separate 8 pins if it takes 2 or 3 separate if it’s a 3x8


I am still TechWizardThatNeedsHelp, just less of a mouthfull.

 

My beautiful, but not that powerful, main PC:

My new PC I'm saving for:

  • NZXT H1 Matte Black
    • Comes with a 650W NZXT PSU
    • NZXT AIO
  • Ryzen 5 3600
  • MSI B450i GAMING PLUS AC
  • XPG ADATA 2800Mhz
  • RX480 untill I have more for a 2060 or 2070
  • 2tb Sabrent Rocket Q PCIE gen 3 NVME SSD
  • Samsung 470 128GB SATA SSD
Link to post
Share on other sites

Yep sure sucks, but thing happen. Just remember there are currently people not able to pay their mortgages, so you have it pretty good

Link to post
Share on other sites

Have you tried enabling CSM in BIOS?


AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, nick name said:

Have you tried enabling CSM in BIOS?

Ahh good old not enabling CSM. My damn 550Ti wouldn't work without it enabled. 


AMD Phenom™ II X6 1100T @ 4.0GHz | MSI 890FXA-GD65 | MSI GTX 550Ti | 16GB Kingston DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB | WD 750GB | Antec 300 | ASUS Xonar DG | Corsair A50 | OCZ 600W | Windows 10 Pro

Sony MDR-V250 | Logitech G610 Orion Brown | Logitech G402 | Samsung C27JG5 

Intel Core™ i5-8520U | WD Blue M.2 250GB | 1TB Seagate FireCuda | 8GB DDR4 | Windows 10 Home | ASUS Vivobook 15 

Intel Core™ i7-3520M | GT 630M | 16 GB Corsair Vengeance DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB | macOS Catalina  Lenovo IdeaPad P580

AMD Phenom™ II X2 550 @ 3.10GHz | Gigabyte GA-MA785GM-US2H | XFX Radeon HD 4870 | 4GB Corsair XMS2 | WD 250GB | Thermaltake TR2 500W | Windows 10 Pro

iPhone 6s (iOS 13.6.1) | iPad Mini (iOS 9.3.5) | Samsung Galaxy S5e

Link to post
Share on other sites

CSM is for legacy hardware. It is in the name "COMPATIBILITY Support Module"

You should not have to turn it on, unless they really rushed and screwed up the vBIOS in some ways. But if that was the case, I suspect YouTubers would report it.

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Cosmic Origin said:

I did not enable csm in bios.  I will try that thanks guys. Its the Fe card straight from Nvidia

The real question is how n the hell did you manage to get a FE card?

 


CPU:  Intel 10700k @5.2ghz  

Mobo: Msi Z490 Tomahawk 

Cooler: Evga clc 360mm aio

Fans: 9 Corsair sp120 rgb pro 

GPU:  Evga rtx 3080 xc ultra 

Ram: 32gb Corsair rgb pro ddr4 3600mhz 

Case: Lian li pc011 

PSU: Corsair Rm850x

Storage: 1Tb WD Blue nvme, 1Tb Wd Blue sata SSD,

Display: Viotek Gft27DB 27 inch 1440p 144hz

Mouse: Logitech G703

Keyboard: Razer ornata chroma 

 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Gohardgrandpa said:

The real question is how n the hell did you manage to get a FE card?

 

He asks the real questions !

 

But relating to OP problem, try what other people suggested above me and if that doesnt work, get in touch with nvidia. It sucks but stuff like this does happen (DOA)

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, GoodBytes said:

CSM is for legacy hardware. It is in the name "COMPATIBILITY Support Module"

You should not have to turn it on, unless they really rushed and screwed up the vBIOS in some ways. But if that was the case, I suspect YouTubers would report it.

Yeah, I wouldn't think so too but I recently played with a Radeon VII and it needed CSM.  It's the only reason I mention it.  


AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×