Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
umbles

CPU overheating, but fans blowing cool air?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Ok, so I've had my computer for around 3 years now. It's a Ryzen 1700 OC to 3.8, 1080, 32gb ram. I use an AIO to cool it (H100i). Only in the last month have I noticed my CPU temperatures starting to rise. I used to peak at 62c, even when under full load. Now I'm reaching 93 at 50% load. The weird part is that the fans I have hooked up to my radiator are blowing cool air out. At first I thought it might be that the pump is bad, but when I'm not under load it's hovers between 42 and 60(if I have internet open), if the pump was bad, wouldn't it just ramp up even when it's not under load? Currently, I have 3 intake case fans in the front, one exhaust case fan in the back, and 4 pressure fans in a push/pull configuration at the top exhausting. Like I said though, it's never been a problem before, only in the last month. I clean my PC every month or so, and just finished cleaning it again. 

 

any ideas?

Link to post
Share on other sites

Replace your thermal paste, see what that does. How long does it take to go above 93 degrees? 


AMD Motherboard Tier List  GPU Cooling Tier List  PSU Tier List  Google Stadia Early Consensus

NOTE TO NEWCOMERS Remember to 'Reply' to comments in order for people to see them, this can be done by clicking the arrow icon at the bottom of a comment (Quote).

My Builds:

MEGA Desk Build

 

Blueberry Pi  R9 3900XT  Asus X470 ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi ATX  Corsair Vengeance RGB Pro 2x16GB OC@3466MHz CL15  EVGA GTX 1080Ti SC Black Edition 11GB  EVGA 850W P2 W/ Blue Sleeved Cables  Cryorig R1 Universal (Blue)  Corsair ML Pro Blue LED Fans  Fractal Design Meshify C TG ATX Mid Tower  

Asus ROG SWIFT PG348Q 100Hz IPS G-Sync UW  Dell UltraSharp U3419W 60Hz IPS UW  Corsair K70 LUX Cherry MX Brown RGB  Corsair SCIMITAR PRO RGB 

 

Torrent  R7 3800X  Asus B550-I ROG STRIX Wi-Fi ITX  Corsair Vengeance RGB Pro (White) 2x8GB 3200MHz CL16  EVGA GTX 1080 SC2 iCX 8GB  EVGA 750W P2 W/ Black/White Sleeved Cables  Corsair H100i Pro AIO  Corsair ML RGB Fans  NZXT H210 TG ITX Case  

LG 75UM8070PUA 4K UHD 120Hz IPS HDR TV  Corsair K63 Cherry MX Red Special Edition Wireless  Corsair Ironclaw RGB Wireless

 

Gaming PC  i7 6700k  Asus Z270-G Gaming Wi-Fi mATX  Corsair Vengeance LPX (White) 2x8GB 3200MHz CL16  Asus RX5700 Dual Evo OC 8GB  Corsair TXm 550W W/ White Sleeved Cables  Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB AIO  DeepCool RF120 RGB Fans  Thermaltake Versa H18 TG mATX Case  

ViewSonic Elite XG240R 1ms 144Hz TN FreeSync  Logitech G610 Cherry MX Brown  UtechSmart Venus MMO w/ Omron Switches

 

Mini Work PC  R7 1700  Asus B450-I ROG STRIX Wi-Fi ITX  Corsair Vengeance LED 2x16GB 3200MHz CL15 (Blue)  Asus RX 580 Dual Series 8GB  Corsair SF 450W  Corsair H60 AIO  Noctua NF-F12 Chromax Fans  Silverstone Sugo SG13WB Mini ITX Case  

LG 32MU99-W 60Hz IPS  Logitech MK710 Wireless Combo

 

SFF ITX Home PC  i5-7500  MSI B250I Gaming Pro Wi-Fi AC ITX  G.Skill Ripjaws V 2x8GB 2800MHz  Intel Integrated Graphics  Seasonic SSP Flex ATX 300W PSU  Cryorig C7  Velka 3 rev 1.2 Mini ITX Case (Grey) 

 

Laptop  Dell XPS13 (2017)  i7-7550U  16GB DDR3 RAM  Intel Integrated Graphics  1TB NVME M.2  QHD+ (4K) InfinityEdge Touch Display 

 

Keyboard Collection ‖ KBD67v2 MKII 65% Hot Swap-able ‖ Drop Carina 60% RGB Hot Swap-able ‖ GMMK Full Size Hot Swap-able   Keycool KC84 75% Wireless RGB Hot Swap-able ‖ Cospad 20% RGB Numpad

 

Mechanical Key Switch Collection  Invyr Holy Panda  Zealios V2 65g  Gateron Black  Gateron Brown ‖ Kailh Purple

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, TheDailyProcrastinator said:

 How long does it take to go above 93 degrees? 

For as long as I'm in game (not in menues). So I'm avoiding gaming atm because of this. 

 

but ill give replacing the thermal paste a try

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, umbles said:

For as long as I'm in game (not in menues). So I'm avoiding gaming atm because of this. 

 

but ill give replacing the thermal paste a try

That would be my first try. Any other changes to the system? Pump could be slowly failing. 


AMD Motherboard Tier List  GPU Cooling Tier List  PSU Tier List  Google Stadia Early Consensus

NOTE TO NEWCOMERS Remember to 'Reply' to comments in order for people to see them, this can be done by clicking the arrow icon at the bottom of a comment (Quote).

My Builds:

MEGA Desk Build

 

Blueberry Pi  R9 3900XT  Asus X470 ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi ATX  Corsair Vengeance RGB Pro 2x16GB OC@3466MHz CL15  EVGA GTX 1080Ti SC Black Edition 11GB  EVGA 850W P2 W/ Blue Sleeved Cables  Cryorig R1 Universal (Blue)  Corsair ML Pro Blue LED Fans  Fractal Design Meshify C TG ATX Mid Tower  

Asus ROG SWIFT PG348Q 100Hz IPS G-Sync UW  Dell UltraSharp U3419W 60Hz IPS UW  Corsair K70 LUX Cherry MX Brown RGB  Corsair SCIMITAR PRO RGB 

 

Torrent  R7 3800X  Asus B550-I ROG STRIX Wi-Fi ITX  Corsair Vengeance RGB Pro (White) 2x8GB 3200MHz CL16  EVGA GTX 1080 SC2 iCX 8GB  EVGA 750W P2 W/ Black/White Sleeved Cables  Corsair H100i Pro AIO  Corsair ML RGB Fans  NZXT H210 TG ITX Case  

LG 75UM8070PUA 4K UHD 120Hz IPS HDR TV  Corsair K63 Cherry MX Red Special Edition Wireless  Corsair Ironclaw RGB Wireless

 

Gaming PC  i7 6700k  Asus Z270-G Gaming Wi-Fi mATX  Corsair Vengeance LPX (White) 2x8GB 3200MHz CL16  Asus RX5700 Dual Evo OC 8GB  Corsair TXm 550W W/ White Sleeved Cables  Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB AIO  DeepCool RF120 RGB Fans  Thermaltake Versa H18 TG mATX Case  

ViewSonic Elite XG240R 1ms 144Hz TN FreeSync  Logitech G610 Cherry MX Brown  UtechSmart Venus MMO w/ Omron Switches

 

Mini Work PC  R7 1700  Asus B450-I ROG STRIX Wi-Fi ITX  Corsair Vengeance LED 2x16GB 3200MHz CL15 (Blue)  Asus RX 580 Dual Series 8GB  Corsair SF 450W  Corsair H60 AIO  Noctua NF-F12 Chromax Fans  Silverstone Sugo SG13WB Mini ITX Case  

LG 32MU99-W 60Hz IPS  Logitech MK710 Wireless Combo

 

SFF ITX Home PC  i5-7500  MSI B250I Gaming Pro Wi-Fi AC ITX  G.Skill Ripjaws V 2x8GB 2800MHz  Intel Integrated Graphics  Seasonic SSP Flex ATX 300W PSU  Cryorig C7  Velka 3 rev 1.2 Mini ITX Case (Grey) 

 

Laptop  Dell XPS13 (2017)  i7-7550U  16GB DDR3 RAM  Intel Integrated Graphics  1TB NVME M.2  QHD+ (4K) InfinityEdge Touch Display 

 

Keyboard Collection ‖ KBD67v2 MKII 65% Hot Swap-able ‖ Drop Carina 60% RGB Hot Swap-able ‖ GMMK Full Size Hot Swap-able   Keycool KC84 75% Wireless RGB Hot Swap-able ‖ Cospad 20% RGB Numpad

 

Mechanical Key Switch Collection  Invyr Holy Panda  Zealios V2 65g  Gateron Black  Gateron Brown ‖ Kailh Purple

 

Link to post
Share on other sites

If replacing the thermal paste/ensuring the mount is good doesn't fix it, try throwing on the stock cooler for a bit to determine if the AIO is the issue.


Gaming Build:

CPU: Ryzen 7 3800x   |  GPU: Asus ROG STRIX 2080 SUPER Advanced (2115Mhz Core | 9251Mhz Memory) |  Motherboard: Asus X570 TUF GAMING-PLUS  |  RAM: G.Skill Ripjaws DDR4 3600MHz 16GB  |  PSU: Corsair RM850x  |  Storage: 1TB ADATA XPG SX8200 Pro, 250GB Samsung 840 Evo, 500GB Samsung 840 Evo  |  Cooler: CM ML240R  |  Case: Lian Li PC-O11

 

Peripherals:

Monitor: LG 34GK950F  |  Sound: Sennheiser HD 598  |  Mic: Blue Yeti  |  Keyboard: Corsair K95 RGB Platinum  |  Mouse: Logitech G502

 

Laptop:

Asus ROG Zephryus G15

Ryzen 7 4800HS, GTX1660Ti, 16GB DDR4 3200Mhz, 512GB nVME, 144hz

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Yeah, thermal paste didn't seem to fix it, I'll give the stock cooler a try next. Thanks for the help all

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, umbles said:

Yeah, thermal paste didn't seem to fix it, I'll give the stock cooler a try next. Thanks for the help all

Sounds like either bad pump or plugged up block. Doesn't surprise me that at idle is fine but load is high. Feel the return line of the rad, is it cool or hot? If it's cool, it's likely plugged. 

Link to post
Share on other sites

could be an air bubble in the pump, do you have the radiator installed above the height of the CPU Block so the air bubble can head up to the radiator.

The other thing you can try is turn off the machine turn the case on its side so your motherboard is laying flat. then turn it on the airbubble should push out into the radiator if it is that.

If the radiator is below the CPU Block it could be the air has moved into the pump and if thats the highest point it won't move from there.


CPU | Intel i7-8086K Overclocked 5.4Ghz @ 1.44v | GPU | EVGA 1080 FTW2 Overclocked 2190Mhz | PSU | Corsair RM850i | RAM | 4x8GB Corsair Vengeance 3200MHz |MOTHERBOARD | Asus ROG Maximus X Formula | STORAGE | 2x Samsung EvO 256GB NVME  | COOLING | Hard Line Custom Loop D5 Pump Monsta 480mm Radiator  | MONITOR | Acer Predator X34 | OS | Windows 10

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, umbles said:

Yeah, thermal paste didn't seem to fix it, I'll give the stock cooler a try next. Thanks for the help all

 

1 hour ago, Blue4130 said:

Sounds like either bad pump or plugged up block. Doesn't surprise me that at idle is fine but load is high. Feel the return line of the rad, is it cool or hot? If it's cool, it's likely plugged. 

 

Feel the tubes going in / coming out of the CPU block.

If one side is warm / hot, and the other side is cool, then there is something wrong with the pump and/or CPU block.


Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Thanks for all of the replies. I replaced it with the stock cooler, and it seems to be working a lot better. So something is definitely wrong with my cooler. I did feel the tubes before I replaced it and one side was warm, the other not, so I'll check for a block. If it's not blocked, ill assume it's the pump and get a new cooler. Thanks for the help everyone!

Link to post
Share on other sites

If the rad was not getting warm/hot then heat wasnt being transferred which indicates a mounting problem, or coolant flwo problem, either from a dead/dying pump or block getting clogged from buildup which isnt an unheard of thing with AIOs.

 

If the AIO is outside warranty and u tried a remount  ..then there no harm trying some basic DIY fix.

Remove the coldplate and inspect the microfins, ull likely need to refill / top up the AIO after doing all this even if ur careful not to spill anything so be sure to have some coolant ready.


CPU: Intel i7 3930k w/OC & EK Supremacy EVO Block | Motherboard: Asus P9x79 Pro  | RAM: G.Skill 4x4 1866 CL9 | PSU: Seasonic Platinum 1000w | VDU: Panasonic 42" Plasma |

GPU: Gigabyte 1080ti Gaming OC w/OC & Barrow Block | Sound: Asus Xonar D2X - Z5500 -FiiO X3K DAP/DAC - ATH-M50S | Case: Phantek Enthoo Primo White |

Storage: Samsung 850 Pro 1TB SSD + Samsung 850 Evo 256GB SSD | Cooling: XSPC D5 Photon 270 Res & Pump | 2x XSPC AX240 White Rads | NexXxos Monsta 80x240 Rad P/P |

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, SolarNova said:

If the rad was not getting warm/hot then heat wasnt being transferred which indicates a mounting problem, or coolant flwo problem, either from a dead/dying pump or block getting clogged from buildup which isnt an unheard of thing with AIOs.

 

If the AIO is outside warranty and u tried a remount  ..then there no harm trying some basic DIY fix.

Remove the coldplate and inspect the microfins, ull likely need to refill / top up the AIO after doing all this even if ur careful not to spill anything so be sure to have some coolant ready.

Is there a specific kind of coolant I should use, or will distilled water be fine? and again, thanks for the help!

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, umbles said:

Is there a specific kind of coolant I should use, or will distilled water be fine? and again, thanks for the help!

AIO use mixed metals so ull want to use a premix with an inhibitor in it, usually glycol based.

 

If ur carefull though and keep the block up above the rest of the AIO and pointing up, u shouldnt loose much if any coolant, it just might be a pain to keep it like that for the entire duration of the job.

 

GamersNexus has done plenty AIO tear downs on youtube, check them out.


CPU: Intel i7 3930k w/OC & EK Supremacy EVO Block | Motherboard: Asus P9x79 Pro  | RAM: G.Skill 4x4 1866 CL9 | PSU: Seasonic Platinum 1000w | VDU: Panasonic 42" Plasma |

GPU: Gigabyte 1080ti Gaming OC w/OC & Barrow Block | Sound: Asus Xonar D2X - Z5500 -FiiO X3K DAP/DAC - ATH-M50S | Case: Phantek Enthoo Primo White |

Storage: Samsung 850 Pro 1TB SSD + Samsung 850 Evo 256GB SSD | Cooling: XSPC D5 Photon 270 Res & Pump | 2x XSPC AX240 White Rads | NexXxos Monsta 80x240 Rad P/P |

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, SolarNova said:

GamersNexus has done plenty AIO tear downs on youtube, check them out.

will do! thanks

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×