Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Low FPS in Battlefield 5 with a decent gaming computer

stormhunt1
 Share

Hey guys about 2 days ago I went onto my PC to play Battlefield 5 as I was playing my computer automatically turned off and began restarting,shortly after that I tried starting the game up again and the same thing happened I tried it multiple times and still the same result, anyways the following day I was able to play the game but with really bad frame drops I tried it even on low settings but still got the same results.

My PC specs are:

MOBO: MSI B350M GAMING PRO

CPU: Ryzen 5 1500x

RAM: 16GB Crucial 8x2 DDR4-2400 (1200MHz)

GPU: ASUS GTX 1060 3GB

PSU: Coolermaster MasterWatt 500 Lite


Any help will be appreciated and I'm sorry if this is in the wrong section of the forums I didn't know where to put it.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

check CPU and GPU temperatures first

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Check temps, power draws, check PSU outputs.

Black Knight-

Ryzen 3600X, MSI B450-A Pro, 32Gb Corsair Vengeance LPX 3000mhz, Gigabyte RX 5700,

Seasonic Focus GM 750, Samsung EVO 860 EVO SSD M.2, Intel 660p Series M.2 2280 1TB PCIe NVMe, Linux Mint 20.2 Cinnamon

 

Daughter's Rig;

Dell Optiplex 3010, Xeon E3 1270 V2, 16GB Patriot Viper 1600Mhz , Silicon Power A55 512GB SSD, Sapphire Pulse RX 570, Corsair CX430

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Well, since your gpu is at ~50% load, I'm gonna take a guess that's the issue

PC: CPU: i5-9600k - CPU Cooler: be quiet! Dark Rock Pro 4 - GPU: Sapphire Radeon RX 5700 XT 8GB GDDR6 - Motherboard: ASRock - Z370 Extreme4 - RAM: Team - T-Force Delta RGB 16 GB DDR4-3000 - PSU: Corsair - TXM Gold 550 W 80+ Gold Certified Semi-Modular ATX Power Supply - Case: Thermaltake - Core G21 TG

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Also, tag or quote people so they see your reply such as @Jurrunio @asand1

PC: CPU: i5-9600k - CPU Cooler: be quiet! Dark Rock Pro 4 - GPU: Sapphire Radeon RX 5700 XT 8GB GDDR6 - Motherboard: ASRock - Z370 Extreme4 - RAM: Team - T-Force Delta RGB 16 GB DDR4-3000 - PSU: Corsair - TXM Gold 550 W 80+ Gold Certified Semi-Modular ATX Power Supply - Case: Thermaltake - Core G21 TG

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

RAM and CPU bottleneck then

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

@Jurrunio I've had this computer for over a year why is it doing this now? and can a ryzen 1500x even bottleneck a gtx 1060 that  badly?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Well if it was running better before the reboots then it could be something else "bottlenecking" the card. Say power delivery to the CPU took a shit and half the CPU went dead with the remaining half running at 100%. IDK, but it should like something went to shit and the system is not running as good as it used to?

Black Knight-

Ryzen 3600X, MSI B450-A Pro, 32Gb Corsair Vengeance LPX 3000mhz, Gigabyte RX 5700,

Seasonic Focus GM 750, Samsung EVO 860 EVO SSD M.2, Intel 660p Series M.2 2280 1TB PCIe NVMe, Linux Mint 20.2 Cinnamon

 

Daughter's Rig;

Dell Optiplex 3010, Xeon E3 1270 V2, 16GB Patriot Viper 1600Mhz , Silicon Power A55 512GB SSD, Sapphire Pulse RX 570, Corsair CX430

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Download HWinfo and tell us what each rail of the PSU is outputting. Also voltage and Amperage on the CPU, ram, and GPU.

Black Knight-

Ryzen 3600X, MSI B450-A Pro, 32Gb Corsair Vengeance LPX 3000mhz, Gigabyte RX 5700,

Seasonic Focus GM 750, Samsung EVO 860 EVO SSD M.2, Intel 660p Series M.2 2280 1TB PCIe NVMe, Linux Mint 20.2 Cinnamon

 

Daughter's Rig;

Dell Optiplex 3010, Xeon E3 1270 V2, 16GB Patriot Viper 1600Mhz , Silicon Power A55 512GB SSD, Sapphire Pulse RX 570, Corsair CX430

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

13 minutes ago, stormhunt1 said:

@Jurrunio I've had this computer for over a year why is it doing this now? and can a ryzen 1500x even bottleneck a gtx 1060 that  badly?

I dont think you can play Battlefield 5 a year ago. It just so happens to be a CPU heavy game

 

or something else (malicious software for example) hogging CPU and RAM.

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Enable 'Future frame rendering' to fix the issue with low GPU usage.

i7-7700k | GTX 1080 Ti | 32GB 3100MHz | Prime Z270-AR

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

56 minutes ago, stormhunt1 said:

@asand1 this is without the game running

Your CPU shows 95+% load... doesn't leave anything for the game.

CPU || Ryzen 2700x @ 4.3ghz  Motherboard || ROG Strix B450F  RAM || 16GB TridentZ 3600 B-Die  GPU || ASUS ROG Strix 1080Ti  Case || Thermaltake V71 RGB  Storage || Intel 760p 240GB + Intel 535 480GB SSD + 1TB WD 7200RPM HDD  PSU || Corsair HX850i  Cooling || Corsair H110i GTX  Keyboard || Corsair K70  Mouse || Logitech G502 Proteus  Sound || Bose Companion 5  Operating System || Windows 10 Pro

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 hour ago, stormhunt1 said:

@Jurrunio I've had this computer for over a year why is it doing this now? and can a ryzen 1500x even bottleneck a gtx 1060 that  badly?

a 1500x will hard bottleneck in bfv with ddr2400 ram, i'm concerned about the forced restarts, either ur temps are out of control or ur psu dying.

5950x 1.33v 5.05 4.5 88C 195w ll R20 12k ll drp4 ll x570 dark hero ll gskill 4x8gb 3666 14-14-14-32-320-24-2T (zen trfc)  1.45v 45C 1.15v soc ll evga non-3090 tie ftw3 1905 0.8v 65C 270w (double fps of 1080ti) ll samsung 970 500gb nvme os ll sandisk 4tb ssd ll all nf12/14 fans ll tt gt10 case ll evga g2 1300w ll w10 pro ll 34GN850B ll x27 ll PA272w

 

9900k 1.36v 5.1avx 4.9ring 85C 195w (daily) 1.02v 4.3ghz 80w 50C R20 temps score=5500 ll D15 ll Z390 taichi ult 1.60 bios ll gskill 4x8gb 14-14-14-30-280-20 ddr3666  bdie 1.45v 45C 1.22sa/1.18 io  ll EVGA non-30 tie XC 1830//7600 0.85v 210w ll  8x nf12/14 fans 2x samsung 860 evo 500gb raid 0 ll 500gb nvme 970 evo ll Corsair graphite 780T ll EVGA P2 1200w ll Windows 10 Pro ll NEC PA242w (movie, work mon dying) 1080p 60hzll Predator X27 4k144 hdr (using at 4:4:4 98 fan is dying)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×