Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

USB hard drive enclosure not recognized in windows, but drives are

Go to solution Solved by seven199o,

have you checked to see if reverting to a older driver update would fix the issue?

Hi, I have a USB mass storage device using a Sabrent EC-HDD2 dock, however, the dock isn't recognized in windows and the drives don't show in file explorer even though the drives are shown in Disk Management. Is this a known issue of this model? Either way, is there some way for me to fix it at least temporarily?

Link to post
Share on other sites

have you checked to see if reverting to a older driver update would fix the issue?

Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, grimmik345 said:

Hi, I have a USB mass storage device using a Sabrent EC-HDD2 dock, however, the dock isn't recognized in windows and the drives don't show in file explorer even though the drives are shown in Disk Management. Is this a known issue of this model? Either way, is there some way for me to fix it at least temporarily?

Did you assign drive letters in Disk Management?

Main System (Byarlant): Ryzen 5 1600X | Asus B350-F Strix | Corsair H80i V2 | 16GB G.Skill DDR4 3200MHz CAS-14 | XFX RX 5600 XT THICC II | Samsung 960 PRO 512GB / Samsung 970 EVO 500GB / Seagate 7200RPM 3TB | Corsair CX650M | Mellanox ConnectX-2 10G NIC | Anidees AI-07BW Case | Dell U3415W Monitor | Microsoft Modern Keyboard

 

FreeNAS Server (Veda): Core i3-4170 | Supermicro X10SLL-F | Corsair H60 | 32GB Micron DDR3L ECC 1600MHz | 4x 10TB WD Whites / 1x Samsung PM961 128GB SSD / 1x Kingston 16GB SSD | Corsair CX430M | Mellanox ConnectX-2 10G NIC | LSI 9207-8i LBA | Fractal Design Node 804 Case (side panels swapped to show off drives)

 

Media Center/Video Capture (Jesta): Core i7-2600 | Asus H77M-PRO | Stock Cooler | 8GB No-name DDR3 | EVGA GTX750Ti SC | Sandisk UltraII SSD 64GB / Seagate 1.5TB HDD | Corsair CX450M | Hauppauge ImpactVCB-PCIe | Syba USB3.1 Gen 2 Card | LG UH12NS30 BD-ROM | Silverstone Sugo SG-11 Case

 

Laptop (Narrative): Lenovo Flex 5 81X20005US | Ryzen 5 4500U | 16GB RAM (soldered) | Vega 6 Graphics | UMIS 256GB NVMe SSD | (all-around awesome machine)

Laptop (Rozen-ZuluSony VAIO VPCF13WFX | Core i7-740QM | 8GB Patriot DDR3 | GT 425M | Kingston 120GB SSD | Blu-ray Drive | (lived a good life, retired with honor)

 

Tablet (---): Samsung Galaxy Tab A 8" (crosses fingers)
Tablet (ReGZ)Asus T102HA (BIOS clock doesn't tick, loses time when sleep/off) (I kill tablets with disturbing regularity)

Tablet (Unicorn)Surface Pro 2 (battery will reset total capacity to current charge, leading Windows to think it's always 100% charged until it dies)

Tablet (Loto)Dell Venue 8 Pro (screen discoloration issues, wouldn't update to Windows 10)

Tablet: iPad 2 16GB (WiFi died, basically useless after that)

 

Testbed/Old Desktop (Kshatriya): Xeon X5470 @ 4.0GHz | ZALMAN CNPS9500 | Gigabyte EP45-UD3L | 8GB Nanya DDR2 400MHz | XFX HD6870 DD | OCZ Vertex 3 Max-IOPS 120GB | Corsair CX430M (?) | HooToo USB 3.0 PCIe Card | NZXT H230 Case

 

Camera: Sony ɑ7II (w/ Meike Grip) | Sony SEL24240 | Samyang 35mm ƒ/2.8 | Sony SEL50F18F | Sony SEL2870 (kit lens) | PNY Elite Perfomance SDXC cards

Link to post
Share on other sites

If the drives are new you need to make a new simple volume in disk management for them to shop up in file explorer.

NEW PC build: Blank Heaven   minimalist white and black PC     Old S340 build log "White Heaven"        The "LIGHTCANON" flashlight build log        Project AntiRoll (prototype)        Custom speaker project

Spoiler

Ryzen 3950X | AMD Vega Frontier Edition | ASUS X570 Pro WS | Corsair Vengeance LPX 64GB | NZXT H500 | Seasonic Prime Fanless TX-700 | Custom loop | Coolermaster SK630 White | Logitech MX Master 2S | Samsung 980 Pro 1TB + 970 Pro 512GB | Samsung 58" 4k TV | Scarlett 2i4 | 2x AT2020

 

Link to post
Share on other sites

unfortunately, all the possible actions I would like to use in disk management are grayed out, with the only non-grayed action being "Help", which opens a search page in Edge with no useful information. This may be a driver/software error, but I cannot find any mention of the dock in drive manager and I haven't been able to find any drivers on the Sabrent website and generic drivers seem unable to detect it.

Link to post
Share on other sites

IF not in disk management
Then = broken USB or Broken Sata-Dock.

Change port, try other PC.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×