Jump to content

USB not working properly

ToggleAU
 Share

So when I power on my pc everything works fine like my keyboard is lighting up and my mouse is connected through its charger and it’s charging but when I go to put my password in nothing is working mouse pointer dosent move nothing is working some one help please 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 hours ago, ToggleAU said:

connected through its charger

can you please, explain, you mean USB into your Motherboard? 

 

what system do you have as well as what Mouse and keyboard are you using? ? is the Problem new? or came out of the blue 

Gigabyte X570 Aorus Elite,  Ryzen 9 3900x, Dark Rock Pro 4, 16 GB Crucial Ballistix  RGB 3600 MHz RAM, Modified 2060S, 6 Case Fans,  Fractal Design Meshify S2

 

You are awesome, stay safe and healthy.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

so evertime i boot up my pc its works fine but after about 20 or so minutes all the usbs stop working and the way i have been fixing it is by turning on my pc and waiting about 10 minutes or so then pluggin in all my usbs back in but if i dont do that i dosent work plz help

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Try only plugging the essentials (mouse/keyboard), see if it still fails, if it doesn't add your other devices one at a time and waiting those 20+ minutes each time between them. Maybe one's defective and bringing everything down when it goes awry.

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB SX8200Pro, 2x16TB Ironwolf RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary, Mountain Everest Max

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB SX8200Pro RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Asus Zenbook UM325UA, Ryzen 7 5700u, 16GB, 1TB, OLED

 

GPD Win 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)
1 hour ago, ToggleAU said:

so evertime i boot up my pc its works fine but after about 20 or so minutes all the usbs stop working and the way i have been fixing it is by turning on my pc and waiting about 10 minutes or so then pluggin in all my usbs back in but if i dont do that i dosent work plz help

That has the earmarks of a heat problem to me.  Especially if a reboot doesn’t fix it but a reboot plus a wait does.  Probably need specs of the machine, in particular which motherboard and what cards are in the pcie slots.  It could also be heat from one of the peripherals I guess.  Does one of em feel warm?  This sounds like a one thing at a time test for the peripherals.

Edited by Bombastinator

Not a pro, not even very good.  I’m just old and have time currently.  Assuming I know a lot about computers can be a mistake.

 

Life is like a bowl of chocolates: there are all these little crinkly paper cups everywhere.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

30 minutes ago, Bombastinator said:

That has the earmarks of a heat problem to me.  Especially if a reboot doesn’t fix it but a reboot plus a wait does.  Probably need specs of the machine, in particular which motherboard and what cards are in the pcie slots.  It could also be heat from one of the peripherals I guess.  Does one of em feel warm?  This sounds like a one thing at a time test for the peripherals.

i have b360m bazooka and no nothing is hot and i got a gtx 750 ti 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

So when turning on my pc today my usb ports would only work for a second when my keyboard rgb flashes and then dosent work anyone know how to fix this 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

For what ever reason when I power on my computer my keyboard will flash red for a millisecond and then not work but for my other 60% keyboard it will turn on the rgb but nothing else works like not sending a signal to the computer 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yes it does 

 

 

For what ever reason my USBs won’t work properly but it can light up my keyboard but nothing else I have restarted pc restarted bios 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Which USB ports?

 

The ones on the front of the case?

 

The ones on the motherboard I/O?

 

Both?

Your "PC master race" thing is cringe. 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yeah both they will all do the same which is make my keyboard flash for a second then not work

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

My USBs won’t work please help

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

can u be more detailed about whats happening?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

So pretty much when giving my pc power my keyboard will flash red for a second and then not work but will my gk61 it lights up but nothing happens but I’ve noticed when pressing the power button to turn off the pc still has power idk if this is diffrent to the usbs or not 

 

And I have restarted 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I have this issue all the time with my HP laptop. I basically have to update or reinstall the BIOS every time to fix it.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 10/9/2022 at 10:39 PM, johnt said:

I have this issue all the time with my HP laptop. I basically have to update or reinstall the BIOS every time to fix it.

I can’t even get into the bios bc of the usbs 

 

So when ever I turn on my pc my keyboard will blink red and then not work because of my usb how do I fix it 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

what model keyboard do you have?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

So I restarted my pc a couple a days ago and when I turned it back on my USB keyboard will flash red for a millisecond and then not turn on and when changing usb ports it will do the same thing and when clearing cmos it would flash red for some reason 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Is everything plugged in correctly? I'm not a pc expert so I can't give you better advice than to check if everything is plugged in correctly.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yeah everything is plugged in 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Does your computer turn on/boot successfully? Is this a PC issue or a keyboard issue?

 

Does the behavior persist if you change port type? We're talking USB 2 vs 3 ports, or switching from a case header to plugging directly into the motherboard ports on the back of the PC 

 

Do any of those make a difference?

Salt SYSTEMs:

SYSTEM-Infinity+1 (Showcase Entertainment Center Build) -- Ryzen 5600X + RX 6800 XT + Galahad 360 + 32GB @ 3600MHz + Thermaltake P3

SYSTEM-Embrace (Mini ITX Portable Build) --Ryzen 5600 + GTX 1070 + Galahad 240 + 16GB @ 3600MHz + Hyte Revolt 3

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, NaClKnight said:

Does your computer turn on/boot successfully? Is this a PC issue or a keyboard issue?

 

Does the behavior persist if you change port type? We're talking USB 2 vs 3 ports, or switching from a case header to plugging directly into the motherboard ports on the back of the PC 

 

Do any of those make a difference?

The pc boots successfully the only difference is the back USBs when I turn it on the flash on the keyboard flashes for longer if that makes sense and on my gk61 the rgb will work but not send a signal to the pc 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, ToggleAU said:

The pc boots successfully the only difference is the back USBs when I turn it on the flash on the keyboard flashes for longer if that makes sense and on my gk61 the rgb will work but not send a signal to the pc 

Do you have a second keyboard you can try?

 

Is your mouse also unusable?

 

USB drivers are one of the core basic things the PC loads on startup, so diagnosis may be a little weird.

 

After the PC boots to Windows, do you hear the typical 2 note sound when you plug in or unplug any USB device? 

Salt SYSTEMs:

SYSTEM-Infinity+1 (Showcase Entertainment Center Build) -- Ryzen 5600X + RX 6800 XT + Galahad 360 + 32GB @ 3600MHz + Thermaltake P3

SYSTEM-Embrace (Mini ITX Portable Build) --Ryzen 5600 + GTX 1070 + Galahad 240 + 16GB @ 3600MHz + Hyte Revolt 3

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×