Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pure Base 500DX, weird humming noise

Schokio
 Share

Hey guys,
using my new case for almost one week, and the last day I started to notice some humming noises.
At first I thought it would be the PSU or something different, but it always disappeared after some time.
It's quite loud sometimes, til I noticed that the sound is coming from the front IO USB 3.0.
By slightly moving it, the humming stops, but gets back after a while.

Is it a common issue, and how can I fix that ?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

My first thought is that it might be vibrations. When the humming starts touch the components sse if any of them are vibrating more than expected.

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

My first and only guess would be, that one of the included Pure Wings is causing the humming.
But it's quite weird for me, that if I touch the port or put in/out an USB that it sometimes stops.

Like now, it stopped without doing anything. Fan speeds were the same the whole time.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Schokio said:

if I touch the port or put in/out an USB that it sometimes stops.

Then it might be the io shield.

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Schokio said:

@Perrytheplatypus43
To be clear, I am talking about the *front* IO - the humming comes from there

humming.png.1cc484353dfd2274f75be50a04897d9c.png
 

ah that is weird i have no idea. I've hear about audio devices like mics buzzing through the usb but not the usb itself

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yeaa, first I thought it would be some coil whining. I was surprised that the loudest spot was the port itself 😅

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

yeah sorry i got nothing

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

If you have a way of comparing it, is the humming 50-60hz using this: https://www.youtube.com/watch?v=J0a2Prc_MQo&t=101s if so it could be this

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Definitely not such low frequency humming.
Currently I can't say how exactly it sounds, 'cuz right now it isnt happening.

It's like a mix of coil whine, and a squeaky fan.
 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Schokio said:

Definitely not such low frequency humming.
Currently I can't say how exactly it sounds, 'cuz right now it isnt happening.
 

well when it does please tell me what frequency you think it is. Or maybe record it.

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I tried recording it, but it resulted in rather hearing the fans, and not the noise, even tho the noise was louder.

But I'll try again if it appears.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It dose sound like a electricity hum. The cause is probably a faulty usb port. I don't think you will be able to fix this if you can and if it annoys you too much you might have to return it (if possible). the common cause is a bad connection between wires.

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It doesn't really annoy me. I only were concerned if something else is bad.
But the USB port is still safe to use, isn't it?

Only thing that annoys me, that I dont know when exactly it starts doing it :o

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Perrytheplatypus43 said:

It dose sound like a electricity hum. The cause is probably a faulty usb port. I don't think you will be able to fix this if you can and if it annoys you too much you might have to return it (if possible). the common cause is a bad connection between wires.

you can try to contact the manufacturer and see what they can do about it.

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Schokio said:

It doesn't really annoy me. I only were concerned if something else is bad.
But the USB port is still safe to use, isn't it?

Only thing that annoys me, that I dont know when exactly it starts doing it :o

I don't think so i have power strips do the same thing we you plugin more than 2 things i'm sure it is safe. But contact manufacturer to be sure

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I can't contact the manufacturer, because I can't find the damn serial number of the case.

Normally its on the backside, but there is nothing >.<

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, Schokio said:

I can't contact the manufacturer, because I can't find the damn serial number of the case.

Normally its on the backside, but there is nothing >.<

really you need a serial number to contact them? can you try a direct email?

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Either by a call, letter, or their online formular.
But found the serialnumber ^^

Gonna wait for their response

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Schokio said:

Gonna wait for their response

great keep me posted

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Ill keep you informed, but I guess it will take atleast a week :D

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Schokio said:

Ill keep you informed, but I guess it will take atleast a week :D

yeah maybe more

CPU: Intel Core i7-9700K 3.6 GHz OC 4.7GHz 8-Core Processor 
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 82.9 CFM Sleeve Bearing CPU Cooler 
Motherboard: Gigabyte B365M DS3H Micro ATX LGA1151 Motherboard 
Memory: Corsair Vengeance LPX 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL20 Memory 
Storage: Crucial MX500 500 GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Western Digital RE2 400 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Storage: Western Digital Caviar Blue 640 GB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive 
Video Card: EVGA GeForce GTX 1050 3 GB SC GAMING Video Card 
Power Supply: Antec NeoECO Gold ZEN 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply 
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit 
Monitor: Dell ST2410 24.0" 1920x1080 60 Hz Monitor 
Monitor: NEC LCD1960NXi 19.0" 1280x1024 60 Hz Monitor 
Keyboard: Alienware AW768 RGB Wired Gaming Keyboard 
Mouse: Microsoft Intellimouse Pro - White Shadow Wired Optical Mouse 
Headphones: Sennheiser HD 280 PRO  Headphones 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

@Perrytheplatypus43
They already replied 2 hours ago. Waay quicker than I thought.

They never heard of such problem as well, but straight up offered a replacement part.

Is that part difficult to replace? 😅

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×