Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Disabled Sppsvc.exe - my water mark went away?

Tristerin
 Share

Is this allowed to be discussed on this forum?  If not I apologize and please delete thread Mods!

 

So I was tired of seeing this service Microsoft uses take up any of my CPU and finally pulled the trigger to regedit it out.  I don't use Outlook, Word, or any of those applications on my system so I wasn't worried about that, as I only game on this rig.  The thing that SHOULD have happened was made the Water Mark appear about having a non-licensed Windows 10 - however I have yet to "license" my OS - and the Water Mark...went away.  Rebooted a bunch, pulled GPU's to try to get it to trigger the water mark back on as I was curious why it made my non-licensed windows now appear as Licensed. 

 

Is there something Im missing?  Why would the water mark go away?  That makes zero sense to everything I have read about prior to disabling this service.

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I think it's allowed, I don't see why it wouldn't be.

 

Does it just get rid of the watermark, or does it get rid of other stuff that is disabled with non-activated Windows?

Quote me to see my reply!

SPECS:

CPU: Xeon X5650 OC'd to 4.2GHz @ 1.35V (courtesy of @XR6)Motherboard: Asus Sabertooth X58 RAM: 6x4GB G.Skill Ripjaws X GPU: Asus RX 570 Strix Storage: 512GB Samsung 850 Pro and 1TB WD Blue PSU: EVGA 600B Case: Fractal Design Define C Cooling: H100i V2, be quiet! Pure Wings 2 (two intake, two exhausting through radiator) Monitor: 3x Dell P2210 on a Steelcase Eyesite triple monitor stand Mouse: Logitech MX Master 3 Keyboard: It changes, but usually Focus FK-9000 Mousepad: Steelseries QcK XL Headphones:  Sennheiser HD598SE and MEE M6 Pro

 

"If you don't measure things, it's not engineering; it's art." - Jack Ganssle

 

🏳️‍🌈

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, kelvinhall05 said:

I think it's allowed, I don't see why it wouldn't be.

 

Does it just get rid of the watermark, or does it get rid of other stuff that is disabled with non-activated Windows?

Im not sure the implications.  Everything I read prior to doing this was that it would disable Microsoft Applications like Outlook, Word, (anything that requires a License check from Microsoft when you open it) because it couldn't communicate that license when it would try to.  That and it would "un-authenticate" your Windows until you changed the Service back to "2" instead of "4"

 

I will have to try changing Windows settings to check like you mention, great idea.  There are certain things like Background etc that you cant manipulate when the water mark is present.

 

7 minutes ago, imreloadin said:

You've just found the holy grail good sir!

Im hoping so!  Ive multiple un-licensed rigs oddly...bwuahahaha

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It will fail all checks for licenses on MS products - Office, VS Studio, etc. Incl. Windows.

It isn't showing the watermark because it doesn't even know what a license is.

If I helped, hit the thumbs up icon below my post and pick it as 'Best Answer'

Resident living meme - I swear a lot; if you don't like it fuck off :^)

  My specs and shit down below.

Spoiler

Apollo: i5 4670K @ 4.6Ghz, Corsair H100i, MSI Z87I, EVGA GTX 1070 SC ACX3, Corsair 250D, 840 EVO 120GB, 1TB Seagate Barracuda, SeaSonic 520W PSU. Planned upgrades: 16GB RAM, 480/512GB SSD, new HDD

Sputnik: HP EliteBook 2570p, i5-3360M, 16GB DDR3, 256GB 840 EVO - Running Win10/Sierra dual-boot.  Future upgrades: i7-quad

Comet (home server): Atom D2500, 4GB 1066Mhz RAM, 2 x 320GB HDDs, 350W PSU, HAF-Stacker ITX, dual GbE. Cost me $80. back from the dead (mobo failure) bois

Spoiler

Main peripherals

- Corsair Strafe RGB MX Reds

- SteelSeries Siberia 650

- SteelSeries QcK+ CS:GO Camo 

- SteelSeries QcK+ Na'Vi Splash (Secondary pad, used for second rig)

- SteelSeries Rival 700

- SteelSeries Rival 300 (Secondary mouse, used for second rig)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Droidbot said:

It will fail all checks for licenses on MS products - Office, VS Studio, etc. Incl. Windows.

It isn't showing the watermark because it doesn't even know what a license is.

Odd that if you license windows it will unlicensed it (see all forum posts about disabling this service) but if I don't have a licensed Windows...it will just get rid of the watermark.

 

I think the real test as mentioned by @kelvinhall05 is to see if the services usually disabled by not licensing it, are accessible now.  I will have to check that when I get home.

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Droidbot said:

It will fail all checks for licenses on MS products - Office, VS Studio, etc. Incl. Windows.

It isn't showing the watermark because it doesn't even know what a license is.

^ this

 

There are tons of tutorials showing how to hide the activation watermark, some of those show that stopping this service will do that, but it's kind of like using a chainsaw to remove a zip-tie from a 80mm fan wire ... it's overkill. But if it's a side effect for a problem you had, I say it's for the better!

If you need help with your forum account, please use the Forum Support form !

 

VPN server guide

Introduction to Mechanical Keyboard

Spoiler

My Gaming Rig - Motherboard: MSI Z370-A PRO CPU: i7-8700 RAM: 32GB DDR4 2400(4x8GB) GPU: Gigabyte GTX 1060 3GB OS SSD: 512GB SU800 SSD Storage: 2x 1TB Seagate PSU: Seasonic G650 OS: Windows 10 Pro 64bits Monitor: Acer 21in G205H + Lenovo 21in

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Tristerin said:

Odd that if you license windows it will unlicensed it (see all forum posts about disabling this service) but if I don't have a licensed Windows...it will just get rid of the watermark.

 

I think the real test as mentioned by @kelvinhall05 is to see if the services usually disabled by not licensing it, are accessible now.  I will have to check that when I get home.

Yeah, weird it doesn't just use the state before the process is disabled.

If I helped, hit the thumbs up icon below my post and pick it as 'Best Answer'

Resident living meme - I swear a lot; if you don't like it fuck off :^)

  My specs and shit down below.

Spoiler

Apollo: i5 4670K @ 4.6Ghz, Corsair H100i, MSI Z87I, EVGA GTX 1070 SC ACX3, Corsair 250D, 840 EVO 120GB, 1TB Seagate Barracuda, SeaSonic 520W PSU. Planned upgrades: 16GB RAM, 480/512GB SSD, new HDD

Sputnik: HP EliteBook 2570p, i5-3360M, 16GB DDR3, 256GB 840 EVO - Running Win10/Sierra dual-boot.  Future upgrades: i7-quad

Comet (home server): Atom D2500, 4GB 1066Mhz RAM, 2 x 320GB HDDs, 350W PSU, HAF-Stacker ITX, dual GbE. Cost me $80. back from the dead (mobo failure) bois

Spoiler

Main peripherals

- Corsair Strafe RGB MX Reds

- SteelSeries Siberia 650

- SteelSeries QcK+ CS:GO Camo 

- SteelSeries QcK+ Na'Vi Splash (Secondary pad, used for second rig)

- SteelSeries Rival 700

- SteelSeries Rival 300 (Secondary mouse, used for second rig)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, wkdpaul said:

^ this

 

There are tons of tutorials showing how to hide the activation watermark, some of those show that stopping this service will do that, but it's kind of like using a chainsaw to remove a zip-tie from a 80mm fan wire ... it's overkill. But if it's a side effect for a problem you had, I say it's for the better!

Haha I didn't know this, the goal wasn't to hide it but it was a great byproduct of keeping MS from eating up MY cpu and using MY electricity.

 

Im happy, just hoping it stays gone at this point.  Will try to change components around tonight to see if I can force it just for learning sake - then I will try it on my Ryzen rig and my HTPC and see if I get the same results - my laptops are licensed lol

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Droidbot said:

Yeah, weird it doesn't just use the state before the process is disabled.

Yeah it was immediate.  Changed Start from "2" to "4" and Watermark just disappeared - first thing I noticed lol

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×