Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

GTA V Textures to missing and blurry

When I play GTA V on my pc I have this problem where it I drive a car too fast or fly a plane the ground and textures don't load of load as super blurry

 

How do I fix this?

I have GTA V on epic games 

I have 

2 Intel Xeon 5130

Geforce GT 710 2gb ddr3 

Kingston 240gb sata ssd

7gb ram

Windows 10 Home

Link to post
Share on other sites

Is it on a hard drive? Is your os on the same hdd?

 

Basically this is a result of having slow storage. The fix is get faster storage.

 

What are your specs?

Link to post
Share on other sites

i had this issue once, CPU upgrade sorted it for me. Maybe put it on an SSD or lower settigns?

GPU: GTX 1070 8GB

CPU: Ryzen 5 3600

RAM: 32GB DDR4 3200MHz  

Mobo: B450M-K

Keyboard: Razer Backwidow Chroma V2

Mouse: Logitch G502 HERO

Audio: Steelseries Arctis 7, Logitech z903

Link to post
Share on other sites

Cool, and we're supposed to figure this out without knowing specs, settings... etc...? 

 

 

Set everything to low / see if it helps any. ¯\_(ツ)_/¯

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET PURE POWER 10 500W 80+ SILVER | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites

I have 

2 Intel Xeon 5130

Geforce GT 710 2gb ddr3 

Kingston 240gb sata ssd

Windows 10 Home

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Kaleb Janzen said:

When I play GTA V on my pc I have this problem where it I drive a car too fast or fly a plane the ground and textures don't load of load as super blurry

 

How do I fix this?

I have GTA V on epic games 

SPECS, or this post will be treated as none.

When i ask for more specs, don't expect me to know the answer!
I'm just helping YOU to help YOURSELF!
(The more info you give the easier it is for others to help you out!)

Link to post
Share on other sites
Just now, HanZie82 said:

SPECS, or this post will be treated as none.

I just said them 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Kaleb Janzen said:

I just said them 

Sorry, i might have loaded the page couple seconds to soon.

 

 

But if the game is already on the Sata SSD, you might to look into some new processing horse power.
Im guessing the 2 in front of the Xeon's means you have a dual-CPU setup? Even then its only 4 cores on total, and they kinda slow (for 2020 standards) as well.

The GPU is also on the low side.

 

To be honest im kinda surprised that the game even starts for you... :)

 

When i ask for more specs, don't expect me to know the answer!
I'm just helping YOU to help YOURSELF!
(The more info you give the easier it is for others to help you out!)

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Kaleb Janzen said:

I have 

2 Intel Xeon 5130

Geforce GT 710 2gb ddr3 

Kingston 240gb sata ssd

Windows 10 Home

the system probably can't load the textures very fast.

I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Kill Trident Z RGB - Force MP500 - Jedi Order Titan Xp - Hyper 212 Black (with RGB Riing flair) - EVGA G2 650W - Black and green theme, Razer brainwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - Dark moded Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus threadUserbenchmark (Et al.) is trash explained, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to post
Share on other sites

I have on my had this pc for a few days so I don't know what it is and isn't able to do

 

is there any tweaks or mods that would fix this problem 

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Kaleb Janzen said:

I have on my had this pc for a few days so I don't know what it is and isn't able to do

Not much, it's an old clunker at best. 14 year old CPUs, even with 2 it'll struggle for the most basic stuff.

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB NVMe SSD, 2x16TB HDD RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB NVMe SSD RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Dell XPS 2 in 1 2019, 32GB, 1TB, 4K

 

GPD Win 2

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Kaleb Janzen said:

is there any tweaks or mods that would fix this problem 

lowest settings possible. 

 

even lowering resolution might be required. 

 

this hardware is ancient and gta is a terrible port to begin with 

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET PURE POWER 10 500W 80+ SILVER | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Kilrah said:

Not much, it's an old clunker at best. 14 year old CPUs, even with 2 it'll struggle for the most basic stuff.

It actually runs basic stuff great. And the game runs great at 60fps low but the textures is the only problem

Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Kilrah said:

Not much, it's an old clunker at best. 14 year old CPUs, even with 2 it'll struggle for the most basic stuff.

It can't even use the second one as almost all games simply can't see a second cpu. So basically it's like trying to game on your moms old office computer :P.

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Kaleb Janzen said:

It actually runs basic stuff great. And the game runs great at 60fps low but the textures is the only problem

You are running a dual core ancient cpu (the second one is not seen by the game hence why I talk as if it doesn't exist) and a low end powerpoint gpu. Paired with an unknown amount of ram it's no surprise it's having issues

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Kaleb Janzen said:

It actually runs basic stuff great. And the game runs great at 60fps low but the textures is the only problem

did you try setting texture quality to performance in NV control panel? 

 

if not, try that. 

 

 

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET PURE POWER 10 500W 80+ SILVER | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, jaslion said:

You are running a dual core ancient cpu (the second one is not seen by the game hence why I talk as if it doesn't exist) and a low end powerpoint gpu. Paired with an unknown amount of ram it's no surprise it's having issues

7GB ram 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, jaslion said:

You are running a dual core ancient cpu (the second one is not seen by the game hence why I talk as if it doesn't exist) and a low end powerpoint gpu. Paired with an unknown amount of ram it's no surprise it's having issues

Thats correct, but remember the good old pc mantra of anything can run anything if you just lower settings enough, which is true, unless this is an actual texture loading bug or something  🤷🏼

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET PURE POWER 10 500W 80+ SILVER | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Kaleb Janzen said:

7GB ram 

That also doesn't help it due to the odd amount of ram in it. You loose dual channel which normally doesn't matter but for a system that is barely able to even play the game it needs all the help it can get

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Mark Kaine said:

Thats correct, but remember the good old pc mantra of anything can run anything if you just lower settings enough, which is true, unless this is an actual texture loading bug or something  🤷🏼

That is true but there is a limit. This is a low end core 2 duo machine here and well you can only go so far before it no longer works

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Kaleb Janzen said:

7GB ram

that's mostly irrelevant, set textures to "high performance" in control panel. 

 

I'm also pretty sure there's a "view distance" setting (negative LOD bias) set it to "clamp" if it isn't already. 

 

 

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET PURE POWER 10 500W 80+ SILVER | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, jaslion said:

That is true but there is a limit. This is a low end core 2 duo machine here and well you can only go so far before it no longer works

true I guess, but since he's already running "at 60fps" I think with some tweaking loading the textures should be possible... 

 

 

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET PURE POWER 10 500W 80+ SILVER | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Mark Kaine said:

true I guess, but since he's already running "at 60fps" I think with some tweaking loading the textures should be possible... 

 

 

Possibly it could also simply be the issue of the 710 that has happened in other games before where it's memory is just so slow (and slows down due to heat) that it can't load stuff in in time.

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, jaslion said:

Possibly it could also simply be the issue of the 710 that has happened in other games before where it's memory is just so slow (and slows down due to heat) that it can't load stuff in in time.

GTA is the only game I get with those problems

Link to post
Share on other sites

Also I've heard of people with high end systems still having these problems

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×