Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Dorinfilip

Its okay to feel electrical current through my pc case

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

So when i connect my hdmi cable to my gpu i feel electrical current through my pc case even tho the power supply cable is disconnected its that ok.

I tried with another monitor and its the same its that ok or the gpu is broken

Link to post
Share on other sites

Are you sure it's electrical current and not just the vibration from a fan (GPU fan, maybe) rotating? Electrical current coming right through the case would be weird in my experience, though I have had shitty PSUs occasionally give me a jolt when connecting them to the wall.


Sabre - i7-8086K - MSI GTX 1070 Gaming X - AsRock Z370 Fatal1ty Gaming K6 - 32GB Crucial Ballistix Sport DDR4-2400 - 250GB Western Digital Black M.2 NVMe PCIe 3.0x4 - 1TB Inland Professional SSD - 960GB SanDisk Ultra II - 4TB Seagate Barracuda - Corsair RM650i - Fractal Design Meshify C White TG - Noctua NH-C14S

 

Senketsu - Ryzen 5 1600 - MSI GTX 1050 Ti LP - Gigabyte B450 AORUS M - 16GB "OEM Special" craptastic DDR4-2400 with a stunning green PCB - 500GB Dell M.2 NVMe SSD - Silverstone SF450 - ABS R206-ITX (worst/best case ever) - Wraith Spire

 

Banzai - i7-6700T - MSI RX 550 LP - Gigabyte GA-B150N Phoenix - 16GB HyperX Fury DDR4-2400 - 240GB Crucial M500 - Seasonic 300W Server PSU (loud af) - HP Slimline s3200n chassis - Rosewill RCX-775-LP (loud af)

 

Ok Boomer - Pentium G3258 - MSI GTX 750 Ti LP - ASUS H81M-C - 16GB Patriot Viper DDR3-1600 - Vaseky 64GB mSATA SSD - Corsair SF600 - Athenatech A100BB - Rosewill RCX-Z300 - Windows XP

Link to post
Share on other sites

Keep PSU disconnected as described.  Mash power button on PC case a few times, hold it down a few times (1 min or more straight imho, I do this for reviving laptop dead batteries), ensure everything drains (we are relieving anything that stores juice of its juice)

 

Does it keep doing this?


Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM (+100mhz core clock), 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiator, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, 2x Gigabyte HD 7850 2gb GPUs in crossfire, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, PCCOOLING 160w TDP air cooler, 60gb Patriot SSD Win 10 boot drive, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  Logitech Wireless Keyboard and Mouse, Roku 55" 4k TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, Windows 10 Pro, Logitech K400+, M.2 Intel Wifi/Bluetooth

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
29 minutes ago, aisle9 said:

Are you sure it's electrical current and not just the vibration from a fan (GPU fan, maybe) rotating? Electrical current coming right through the case would be weird in my experience, though I have had shitty PSUs occasionally give me a jolt when connecting them to the wall.

yeah im sure even its doing this when the pc is off too

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
25 minutes ago, Tristerin said:

Keep PSU disconnected as described.  Mash power button on PC case a few times, hold it down a few times (1 min or more straight imho, I do this for reviving laptop dead batteries), ensure everything drains (we are relieving anything that stores juice of its juice)

 

Does it keep doing this?

yeah i even feel it through the heatpipes of the gpu

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Dorinfilip said:

yeah i even feel it through the heatpipes of the gpu

disconect your monitor from the wall and try again plz.


| CPU: Core i7-8700K @ 5.0ghz - 1.3v  Motherboard: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING  CPU Cooler: Corsair H100i V2 |
| GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X Trio 2ghz OC  RAM: 16GB T-Force Delta RGB 3000mhz |
| Displays: Acer Predator XB270HU 1440p Gsync 144hz IPS Gaming monitor | Oculus Rift S

 

Read: My opinions on VR in it's current state, should YOU buy into it?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, i_build_nanosuits said:

disconect your monitor from the wall and try again plz.

yeah i did this and even try it with another monitor and its the same thing 

Link to post
Share on other sites
Just now, Dorinfilip said:

yeah i did this and even try it with another monitor and its the same thing 

so even with NOTHING plugged into the wall...monitor AND PC unplug...you still feel it?!


| CPU: Core i7-8700K @ 5.0ghz - 1.3v  Motherboard: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING  CPU Cooler: Corsair H100i V2 |
| GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X Trio 2ghz OC  RAM: 16GB T-Force Delta RGB 3000mhz |
| Displays: Acer Predator XB270HU 1440p Gsync 144hz IPS Gaming monitor | Oculus Rift S

 

Read: My opinions on VR in it's current state, should YOU buy into it?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, i_build_nanosuits said:

so even with NOTHING plugged into the wall...monitor AND PC unplug...you still feel it?!

no

Link to post
Share on other sites
Just now, Dorinfilip said:

no

ok..now determine what makes it does it...the PC plugged into the wall? or the monitor in the wall?

Also, do you have a different HDMI cable?


| CPU: Core i7-8700K @ 5.0ghz - 1.3v  Motherboard: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING  CPU Cooler: Corsair H100i V2 |
| GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X Trio 2ghz OC  RAM: 16GB T-Force Delta RGB 3000mhz |
| Displays: Acer Predator XB270HU 1440p Gsync 144hz IPS Gaming monitor | Oculus Rift S

 

Read: My opinions on VR in it's current state, should YOU buy into it?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, i_build_nanosuits said:

ok..now determine what makes it does it...the PC plugged into the wall? or the monitor in the wall?

Also, do you have a different HDMI cable?

the monitor is but  the pc is not pugged in and yes i tried with another hdmi cable , same shit

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Dorinfilip said:

the monitor is but  the pc is not pugged in and yes i tried with another hdmi cable , same shit

and you tried a different monitor and it was doing it as well? any of those monitors less than say a few years old and tested to not do that on other machines?


| CPU: Core i7-8700K @ 5.0ghz - 1.3v  Motherboard: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING  CPU Cooler: Corsair H100i V2 |
| GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X Trio 2ghz OC  RAM: 16GB T-Force Delta RGB 3000mhz |
| Displays: Acer Predator XB270HU 1440p Gsync 144hz IPS Gaming monitor | Oculus Rift S

 

Read: My opinions on VR in it's current state, should YOU buy into it?

Link to post
Share on other sites

So you drained the PSU, motherboard, GPU and everything else of its stored electricity on the PC (sans the CMOS obviously, but it wouldn't/couldn't do this) by pressing the on button a whole bunch - and this still happened.

 

Its the monitor/s, wall socket, something other than the PC imho 


Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM (+100mhz core clock), 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiator, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, 2x Gigabyte HD 7850 2gb GPUs in crossfire, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, PCCOOLING 160w TDP air cooler, 60gb Patriot SSD Win 10 boot drive, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  Logitech Wireless Keyboard and Mouse, Roku 55" 4k TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, Windows 10 Pro, Logitech K400+, M.2 Intel Wifi/Bluetooth

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 hours ago, i_build_nanosuits said:

and you tried a different monitor and it was doing it as well? any of those monitors less than say a few years old and tested to not do that on other machines?

yes i tried and the monitors are fine but  there is still electric current 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 hours ago, Tristerin said:

So you drained the PSU, motherboard, GPU and everything else of its stored electricity on the PC (sans the CMOS obviously, but it wouldn't/couldn't do this) by pressing the on button a whole bunch - and this still happened.

 

Its the monitor/s, wall socket, something other than the PC imho 

yes its still happens, and the monitor is wall socket 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Dorinfilip said:

yes its still happens, and the monitor is wall socket 

Sounds to me, and I am not an electrician here but, like you have a grounding issue with your homes electricity at the socket level.


Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM (+100mhz core clock), 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiator, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, 2x Gigabyte HD 7850 2gb GPUs in crossfire, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, PCCOOLING 160w TDP air cooler, 60gb Patriot SSD Win 10 boot drive, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  Logitech Wireless Keyboard and Mouse, Roku 55" 4k TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, Windows 10 Pro, Logitech K400+, M.2 Intel Wifi/Bluetooth

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, Tristerin said:

Sounds to me, and I am not an electrician here but, like you have a grounding issue with your homes electricity at the socket level.

idk i will borrow sunday a friends gpu and goanna see whats the problem anyways thx for help 

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Dorinfilip said:

idk i will borrow sunday a friends gpu and goanna see whats the problem anyways thx for help 

Its not the PC, GPU or anything to do with the tower - if what you are saying is true - and that is it unplugged and you pressed the Power on Button like I said you would relieve all of the stored electricity in the PC/Case/Components.  

 

That narrows it down to the other item which is actually carrying an electrical wave.

 

Unless you PC is somehow being used as a ground from another electronics device, but again not an electrician but some of this you don't need to be an electrician to at least start the elimination process (which would also mean you haven't effectively isolated the power from the PC/case etc)


Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM (+100mhz core clock), 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiator, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, 2x Gigabyte HD 7850 2gb GPUs in crossfire, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, PCCOOLING 160w TDP air cooler, 60gb Patriot SSD Win 10 boot drive, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  Logitech Wireless Keyboard and Mouse, Roku 55" 4k TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, Windows 10 Pro, Logitech K400+, M.2 Intel Wifi/Bluetooth

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
On 1/16/2020 at 8:40 AM, Tristerin said:

Its not the PC, GPU or anything to do with the tower - if what you are saying is true - and that is it unplugged and you pressed the Power on Button like I said you would relieve all of the stored electricity in the PC/Case/Components.  

 

That narrows it down to the other item which is actually carrying an electrical wave.

 

Unless you PC is somehow being used as a ground from another electronics device, but again not an electrician but some of this you don't need to be an electrician to at least start the elimination process (which would also mean you haven't effectively isolated the power from the PC/case etc)

Yeah it was the plug sry for wasting your time thx for the help tho

 

Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, Dorinfilip said:

Yeah it was the plug sry for wasting your time thx for the help tho

 

No worries, better yet that's why I peruse this forum (to give back what was given to me, knowledge) and your issue can be resolved.  Sounds like a win-win!


Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM (+100mhz core clock), 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiator, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, 2x Gigabyte HD 7850 2gb GPUs in crossfire, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, PCCOOLING 160w TDP air cooler, 60gb Patriot SSD Win 10 boot drive, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  Logitech Wireless Keyboard and Mouse, Roku 55" 4k TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, Windows 10 Pro, Logitech K400+, M.2 Intel Wifi/Bluetooth

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×