Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

9900k instantly overheating

 Share

Got AORUS Master motherboard because Buildzoid said it's the most solid one.

 

However ...

 

I have H115i. I followed Gigabytes OC guide.

 

According to Corsair Link my CPU takes 1.63V but according to CPU-Z it's what I set it to.

 

Temps skyrocket to 100c in seconds and pc shuts off or blue screens. 

 

Updated bioses to see if that could be it. Reset the BIOS CMOS.

 

1st time I ran prime95 temps were okay at 5.0Ghz, around 85c, but PC froze so I restarted and that's when problems began.

 

Any idea what it could be?

 

CPU overheats even at stock now.

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

What temps do you have in the BIOS?

On a side note, did you sell the 2700X?

Make sure to quote or tag people, so they get notified.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

16 minutes ago, TheNaitsyrk said:

Got AORUS Master motherboard because Buildzoid said it's the most solid one.

 

However ...

 

I have H115i. I followed Gigabytes OC guide.

 

According to Corsair Link my CPU takes 1.63V but according to CPU-Z it's what I set it to.

 

Temps skyrocket to 100c in seconds and pc shuts off or blue screens. 

 

Updated bioses to see if that could be it. Reset the BIOS CMOS.

 

1st time I ran prime95 temps were okay at 5.0Ghz, around 85c, but PC froze so I restarted and that's when problems began.

 

Any idea what it could be?

 

CPU overheats even at stock now.

Is it the cooler? [i said something really stupid about what could've happened with the aio cooler just pretend this was never here] If it's hitting 100c in a few seconds then it's most likely an issue with your cooler. 

What about idle temps? 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, Cyberspirit said:

What temps do you have in the BIOS?

On a side note, did you sell the 2700X?

I have not yet sold my 2700x.

In Windows it idles at 44c or so.

 

Bios is like 35?

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, TheNaitsyrk said:

Got AORUS Master motherboard because Buildzoid said it's the most solid one.

 

However ...

 

I have H115i. I followed Gigabytes OC guide.

 

According to Corsair Link my CPU takes 1.63V but according to CPU-Z it's what I set it to.

 

Temps skyrocket to 100c in seconds and pc shuts off or blue screens. 

 

Updated bioses to see if that could be it. Reset the BIOS CMOS.

 

1st time I ran prime95 temps were okay at 5.0Ghz, around 85c, but PC froze so I restarted and that's when problems began.

 

Any idea what it could be?

 

CPU overheats even at stock now.

This absolutely sounds like a pump mounting problem or maybe a broken pump.  Perhaps even a thermal paste issue.  Also, did you remove the plastic from the cold plate or did it come with thermal paste pre-applied?  And don't expect monitoring software to be accurate just yet.  

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, nick name said:

This absolutely sounds like a pump mounting problem or maybe a broken pump.  Perhaps even a thermal paste issue.  Also, did you remove the plastic from the cold plate or did it come with thermal paste pre-applied?  And don't expect monitoring software to be accurate just yet.  

It isn't. 

 

"

1st time I ran prime95 temps were okay at 5.0Ghz, around 85c, but PC froze so I restarted and that's when problems began.

"

 

I made sure it's fine. Also, it worked fine yesterday with 2700X.

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, TheNaitsyrk said:

It isn't. 

 

"

1st time I ran prime95 temps were okay at 5.0Ghz, around 85c, but PC froze so I restarted and that's when problems began.

"

Have you got any BSODs? If so, do you remember the error code?

Btw, if you can, try to test the H115i on the 2700X and see if the same thing happens. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, TheNaitsyrk said:

It isn't. 

 

"

1st time I ran prime95 temps were okay at 5.0Ghz, around 85c, but PC froze so I restarted and that's when problems began.

"

Hmmm, have you cleared CMOS again?  Just to see what temps are like at stock?

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Well, if it happens at stock as well then, my guess would be either the cooler or, perhaps a broken MOBO?

Not sure about the second one since it worked fine before.

 

I'd try the cooler on the 2700X real quick and see how the temps are.

Make sure to quote or tag people, so they get notified.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, 1kv said:

Have you got any BSODs? If so, do you remember the error code?

Btw, if you can, try to test the H115i on the 2700X and see if the same thing happens. 

I tried. It doesn't happen.

 

2 minutes ago, nick name said:

Hmmm, have you cleared CMOS again?  Just to see what temps are like at stock?

I ran it at stock. Don't know the temps, but completed cinebench no problem. 2075 score with ram at 3200.

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, 1kv said:

As an AIO cooler the liquid inside could've evaporated?

Wut? :P

CPU: Intel Core i7-950 Motherboard: Gigabyte GA-X58A-UD3R CPU Cooler: NZXT HAVIK 140 RAM: Corsair Dominator DDR3-1600 (1x2GB), Crucial DDR3-1600 (2x4GB), Crucial Ballistix Sport DDR3-1600 (1x4GB) GPU: ASUS GeForce GTX 770 DirectCU II 2GB SSD: Samsung 860 EVO 2.5" 1TB HDDs: WD Green 3.5" 1TB, WD Blue 3.5" 1TB PSU: Corsair AX860i & CableMod ModFlex Cables Case: Fractal Design Meshify C TG (White) Fans: 2x Dynamic X2 GP-12 Monitors: LG 24GL600F, Samsung S24D390 Keyboard: Logitech G710+ Mouse: Logitech G502 Proteus Spectrum Mouse Pad: Steelseries QcK Audio: Bose SoundSport In-Ear Headphones

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, r2724r16 said:

Wut? :P

Idk, I'm not an expert. All I know is there's probably liquid inside. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Ran cinebench now at stock and it throttled at 100c everywhere. 1901 cinebench score.

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, 1kv said:

Idk, I'm not an expert. All I know is there's probably liquid inside. 

Then don't say random things, you're spreading misconceptions.

CPU: Intel Core i7-950 Motherboard: Gigabyte GA-X58A-UD3R CPU Cooler: NZXT HAVIK 140 RAM: Corsair Dominator DDR3-1600 (1x2GB), Crucial DDR3-1600 (2x4GB), Crucial Ballistix Sport DDR3-1600 (1x4GB) GPU: ASUS GeForce GTX 770 DirectCU II 2GB SSD: Samsung 860 EVO 2.5" 1TB HDDs: WD Green 3.5" 1TB, WD Blue 3.5" 1TB PSU: Corsair AX860i & CableMod ModFlex Cables Case: Fractal Design Meshify C TG (White) Fans: 2x Dynamic X2 GP-12 Monitors: LG 24GL600F, Samsung S24D390 Keyboard: Logitech G710+ Mouse: Logitech G502 Proteus Spectrum Mouse Pad: Steelseries QcK Audio: Bose SoundSport In-Ear Headphones

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, r2724r16 said:

Then don't say random things, you're spreading misconceptions.

Yeah sorry about that.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

15 minutes ago, r2724r16 said:

Wut? :P

The liquid leaving the loop is a very real thing.  It doesn't happen quickly, but it happens.  Permeation.  @1kv was right that it could happen.  

 

https://www.gamersnexus.net/guides/2926-how-liquid-coolers-work-deep-dive

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

18 minutes ago, TheNaitsyrk said:

I tried. It doesn't happen.

 

I ran it at stock. Don't know the temps, but completed cinebench no problem. 2075 score with ram at 3200.

Which H115i is it?  Is it the newest one?  The RGB Platinum?  I assumed that was the one you were using, but if it was the older one then you might not be able to continue with that particular AIO.  I believe the new one, however, performs much better than the previous Corsair AIOs.  I think Tech YES City recently reviewed it.  

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, nick name said:

Which H115i is it?  Is it the newest one?  The RGB Platinum?  I assumed that was the one you were using, but if it was the older one then you might not be able to continue with that particular AIO.  I believe the new one, however, performs much better than the previous Corsair AIOs.  I think Tech YES City recently reviewed it.  

i wouldn't want to run it on liquid unless you can actually keep the temperatures down, having a water temp of 60c+ is problematic. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

13 minutes ago, nick name said:

Which H115i is it?  Is it the newest one?  The RGB Platinum?  I assumed that was the one you were using, but if it was the older one then you might not be able to continue with that particular AIO.  I believe the new one, however, performs much better than the previous Corsair AIOs.  I think Tech YES City recently reviewed it.  

It's an older one. 

 

11 minutes ago, TrigrH said:

i wouldn't want to run it on liquid unless you can actually keep the temperatures down, having a water temp of 60c+ is problematic. 

According to Corsair Link, it's 35c.

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, TheNaitsyrk said:

It's an older one. 

 

You should check out his review of the new one.

Perhaps the old one is dying on you? Or did you say it cools your 2700X properly still?

 

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

51 minutes ago, nick name said:

The liquid leaving the loop is a very real thing.  It doesn't happen quickly, but it happens.  Permeation.  @1kv was right that it could happen.  

 

https://www.gamersnexus.net/guides/2926-how-liquid-coolers-work-deep-dive

Thanks for backing me up on this. I'm sure I read about it somewhere on the internet.. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

35 minutes ago, nick name said:

You should check out his review of the new one.

Perhaps the old one is dying on you? Or did you say it cools your 2700X properly still?

 

Okay, so I remounted with different paste that's a lot worse and now it doesn't shut down when running cinebench. Temps are as follow: 97, 93, 101, 98, 100, 96, 92, 93.

 

I'm using low end cooler master thermal paste now.

 

Before I was using Thermal Grizzly.

 

However, I added a larger dot on the middle now.

 

I think it might be the shape of IHS. 

 

EDIT: second run didn't make it. Temps went over 105 and BSOD

Main PC:

CPU: Intel Core i9 12900KS

P-Cores: 5.8Ghz - 3 cores 5.5Ghz - 5 cores.

E-Cores: 4.4Ghz - 8 cores.

CPU Voltage: 1.35V 

Cooled by 

Optimus Signature V2 Copper Nickel CPU Block.

Motherboard: Z690 ASUS Maximus Formula.

RAM: GSkill 2x16GB DDRt 6400Mhz CL32 Kit OC 6800Mhz CL30 1.5V.

GPU: ASUS RTX 3090 Strix (KPN 1000W BIOS) With EKWB Quantum RGB Block and RGB Active backplate from EK.

Case: My own case fabricated out of aluminium and wood.

Storage: 2x 2TB Sarbent Rocket Plus Gen 4.0 NVMe, 1x 1TB Samsung 981a NVMe, 1x External 2TB Seagate Barracuda (Backup).

WiFi: AX210 WiFi 6 Tri-Band card module.

PSU: Corsair AX1600i with custom black and red cables.

Display: Samsung Oddysey G9 240Hz Ver. 5120x1440 with G-Sync and Freesync Premium Pro 1008 Firmware Ver, and 1x Electriq USB C 1080p 15'8 inch IPS portable display for temperature and stats.

Fan Controllers: 5x AquaComputer Octo with 5 temperature sensors.

Cooling: Two Custom Loops:

1st Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, red coolant.

2nd Loop: 4x 480mm XE CoolStream radiators and 1x 240mm XE Coolstream radiator with 1x Revo D5 RGB pump and 1x Rajintek Antila D5 Evo RGB pump for CPU only cooling with 2x Koolance QDC3, purple coolant.

Total: 4x pumps and 10x radiators.

Keyboard: Razer BlackWidow V3 RGB - Green switches.

Sound: Logitech Z680 5.1 THX Certified 505W Speakers.

Mouse: Razer Basilisk Ultimate Wireless with charging dock.

Piano: Yamaha P155.

Phone: Oppo Find X2 Pro.

Camera: Logitech C922.

VR: Oculus Rift S.

External SSD: 256GB Overclocking OS.

Laptop: Lenovo Legion 7

R7 5800H, RTX 3080 165W 16GB GDDR6 +170 core +1000 memory, 2x32GB DDR4 3200Mhz CL22, 165Hz display 2560x1600 HDR 500nit G-SYNC + FreeSync, 4x 1TB 510 Seagate Firecuda NVMe(2x in Inateck Active enclosure), 2x 1TB Crucial P5 NVMe SSDs (2x in Inateck Active enclosure) (6TB total), 750GB portable SSDs, AX210 WiFi, with Tobii facial locking security camera, and 3x External 240GB SSDs, and 6x Electriq 1080P IPS USB-C 15'8 inch portable displays (only 2 in use).

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, TheNaitsyrk said:

Okay, so I remounted with different paste that's a lot worse and now it doesn't shut down when running cinebench. Temps are as follow: 97, 93, 101, 98, 100, 96, 92, 93.

 

I'm using low end cooler master thermal paste now.

 

Before I was using Thermal Grizzly.

 

However, I added a larger dot on the middle now.

 

I think it might be the shape of IHS. 

re apply using thermal grizzly like this:

 

applying-thermal-paste-line-en.jpg

 

also use more mounting pressure.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Whenever in doubt just use more thermal paste than you would need.  For example: EK instructs you to draw a * on your GPU die when installing their water blocks.  It won't hurt anything and it will assure full coverage.  

 

11 minutes ago, TheNaitsyrk said:

Okay, so I remounted with different paste that's a lot worse and now it doesn't shut down when running cinebench. Temps are as follow: 97, 93, 101, 98, 100, 96, 92, 93.

 

I'm using low end cooler master thermal paste now.

 

Before I was using Thermal Grizzly.

 

However, I added a larger dot on the middle now.

 

I think it might be the shape of IHS. 

 

EDIT: second run didn't make it. Temps went over 105 and BSOD

And those are similar to the temps that Tech YES City was seeing before he installed the new Corsair H115i RGB Platinum.  

 

And if you're ok with the hassle you can do the trick that Jayz2Cents used to check his IHS.  Take it out of the socket and spin it on a smooth, flat surface on its IHS.  If it spins then it is convex and isn't making good contact with the cold plate.  

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×