Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

x570 board makes audio interface crackle

This sucks! I got a new pc together and I have an outboard sound interface to use for my microphone and as a DAC for my headphones. I like to occasionally record some music too.

The problem is, when i use the interface, its crackly! i have a ryzen 7 5800x and a ASUS TUF X570-PLUS GAMING AM4 Motherboard. Any help is much welcome how to mitigate.

 

Regards, 

Uriel Septim VII, your twenty first emperor. 

Link to post
Share on other sites

Make sure you have the proper drivers installed for you dac and that you are using the sample rate supported by the application you are using and your dac. Sample rate can be adjusted under Sound control panel.

System

  • CPU
    Ryzen 9 5900x
  • Motherboard
    ASUS ROG STRIX X570-F
  • RAM
    16 GB Trident Z Neo 3600MHz CAS 16
  • GPU
    ASUS ROG STRIX RTX 3090
  • Case
    Corsair 4000D Airflow
  • Storage
    Sabrent 1 TB TLC PCI 4.0 NVMe M.2
  • PSU
    NZXT C850 Gold PSU
  • Display(s)
    MSI Optix MAG342CQR 34" UWQHD
  • Cooling
    Corsair h100i
  • Operating System
    Windows 10
Link to post
Share on other sites
1 minute ago, mr fobs said:

Make sure you have the proper drivers installed for you dac and that you are using the sample rate supported by the application you are using and your dac. Sample rate can be adjusted under Sound control panel.

I tried that, it crackles on each one i try. besides, i have it overclocked to 4.6ghz all core, thought it could handle the high fidelity

Link to post
Share on other sites

Does it crackle on your motherboard green output? with an x570 board, it should also have hi-res capabilities. Also trying different usbs for you dac if you haven't already.

System

  • CPU
    Ryzen 9 5900x
  • Motherboard
    ASUS ROG STRIX X570-F
  • RAM
    16 GB Trident Z Neo 3600MHz CAS 16
  • GPU
    ASUS ROG STRIX RTX 3090
  • Case
    Corsair 4000D Airflow
  • Storage
    Sabrent 1 TB TLC PCI 4.0 NVMe M.2
  • PSU
    NZXT C850 Gold PSU
  • Display(s)
    MSI Optix MAG342CQR 34" UWQHD
  • Cooling
    Corsair h100i
  • Operating System
    Windows 10
Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, mr fobs said:

Does it crackle on your motherboard green output? with an x570 board, it should also have hi-res capabilities. Also trying different usbs for you dac if you haven't already.

thanks for trying to help, but yeah I tried different usb ports, also i need the audio interface because I make music with it. Its not just a dac, it has XLR ports too. Sadly It seems I cant find a fix.

Link to post
Share on other sites

I had audio crackling and popping and it always was caused by voltages.

  • SoC voltage too high or too low.
  • Vddg too high or too low.
  • Vddp too high or too low.
mY s YsTeM iS Not pErfoRmInG aS gOOd As I sAW oN yOuTuBe. WhA t IS a GoOd FaN CuRVe??!!? wHat aRe tEh GoOd OvERclok SeTTinGS FoR My CaRd??
 HoW CaN I foRcE my GpU to uSe 1o0%? BuT WiLL i HaVE Bo0tllEnEcKs? RyZEN dOeS NoT peRfORm BetTer wItH HiGhER sPEED RaM!!dId i WiN teH SiLiCON LotTerrYyOu ShoUlD dEsHrOuD uR GPUmy SYstEm iS UNDerPerforMiNg iN WarzONEcan mY Pc Run WiNdOwS 11 ?woUld BaKInG MY GRaPHics card fIX it?
 MultimETeR TeSTiNG!! aMd'S GpU DrIvErS aRe as goOD aS NviDia's
Link to post
Share on other sites
16 hours ago, UrielSeptim said:

thanks for trying to help, but yeah I tried different usb ports, also i need the audio interface because I make music with it. Its not just a dac, it has XLR ports too. Sadly It seems I cant find a fix.

Is it a focusrite? I had crackling with one of those and it was the power outlet my computer was plugged into lol. but I would check what Leven suggested.

System

  • CPU
    Ryzen 9 5900x
  • Motherboard
    ASUS ROG STRIX X570-F
  • RAM
    16 GB Trident Z Neo 3600MHz CAS 16
  • GPU
    ASUS ROG STRIX RTX 3090
  • Case
    Corsair 4000D Airflow
  • Storage
    Sabrent 1 TB TLC PCI 4.0 NVMe M.2
  • PSU
    NZXT C850 Gold PSU
  • Display(s)
    MSI Optix MAG342CQR 34" UWQHD
  • Cooling
    Corsair h100i
  • Operating System
    Windows 10
Link to post
Share on other sites

what kind of voltages do you suggest to set? im not sure how to start, but I can go ahead and fiddle. Just wondering what did you have good luck with? my SOC is 1.40

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×