Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
MrBigD1409

rx5700xt issue

13 minutes ago, MrBigD1409 said:

Ok thanks man, for the thermal paste do i have to buy specific thermal paste or the ones that you use for the CPU are fine for the GPU aswell (i have the arctic MX-4), for the radeon settings everything default (https://prnt.sc/tu4riu , https://prnt.sc/tu4t1j ) and what can i do for the frequency that is getting stuck is it gonna fix when i double check better the thermal pads or do i have to twerk some settings to fix it.

 

Regular CPU thermal paste is good and fine. You need to / should change thermal paste.

Thermal pad you can re-use, so check make sure they are put back correctly.

Settings on Automatic, so it should be okay for now...need to resolve the temperature problem first.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

hello guys, so today i opened up my rx 5700xt gygabyte 3 fan edition to clear it up and all went good, the issue is when i started playing something wasnt feeling ok so i did a benchmark on heaven one and got a score of 804 on extreme settings with highest fps 70 and lowest 20 (old score was over 2400) and the mhz never went above 700.
So i need some help on what to do now do i have to opened it again maybe i placed the thermal pads bad or do i have to replace the thermal paste and everyhting else, please help me.
Thanks

Link to post
Share on other sites

Full specs?

 

Remove all overclocks, etc.


|| CPU: Ryzen 7 2700x @ 4.2GHz 1.4v || CPU Cooling: Wraith Prism (Upgrade to 212 Black Pending) || Motherboard: B450 Tomahawk MAX || RAM: C-DIE LPX @ 3266MHz 15-17-17-20 1.45v slightly tuned subs || Storage1x MX500 500GB 1x WD Blue 1TB 5400RPM || GPU: Gaming OC 5700XT @ 2010 Core // 1800 Mem || Case: H510 Matte Black || PSU: RM550x || Monitors: 2x KG281K || Keyboard: Tecknet Wired Membrane || Mouse: Tecknet Wired Mouse || Headphones: Platinum Wireless || Mic: Inbuilt (Upgrade to Yeti Nano Pending) || Console: PS4 Pro 1TB || Phone: iPhone X || Earphones: AirPods Pro || Watch: Apple Watch Series 2

 

My words of advice:

Don't buy Cherry Browns.

Don't play Overwatch. I've hate the game yet I play it every day.

Wireless > Lighter Mice

Silence > Temps for Coolers

Get a good PSU

Link to post
Share on other sites

So you took the GPU apart to clean it or? Is that what you mean by opened up?


Main Desktop: CPU - I9-9900k @5ghz | Mobo - Gigabyte Z390 Aorus Master | GPU - Asus ROG STRIX 2080ti OC RAM - G.Skill Trident Z RGB 16GB 3200mhz | AIO - H100i Pro RGB | PSU - Evga 850 GQ | Case - Fractal Design Meshify C White | Storage - Samsung 970 Pro M.2 NVME SSD 512GB / Sabrent Rocket 1TB NVME SSD / Samsung 860 Evo Pro 500GB / Seagate 2TB Firecuda Hybrid Drive |

 

TV Streaming PC: Intel Nuc CPU - i7 8th Gen | RAM - 16GB DDR4 2666mhz | Storage - 256GB WD Black M.2 NVME SSD |

 

Phone: Samsung Galaxy S10+ - Ceramic White 512GB |

 

If you ask for a Mid Tower case recommend, I will 90% of the time recommend the Fractal Design Meshify C or S2.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

So i tool the gpu apart to clean the dust removed the fans the cables and mounted it back.

Pc specs ryzen 7 3700x mobo asus tuf gaming x570 plus, ram corsair 16 gb 3200mhz, scores on heaven  before was 2400+ and today after the clean up 804.

Never made overclock always with default. 

Temperature under Heavy load on heaven benchmark 84 degress and the other amd temperature i forgot the name was 109 degrees 

Link to post
Share on other sites

temps? make sure every thermal pad is on, some components don't have sensors on them so they could be overheating without the gpu knowing. re seat the cooler. 

ddu the drivers. 


Fun Fact: The Meshify c is the best case to ever exist.

 

 

Wārudobītā

Spoiler

3100.

B550m TuF plus.

Hyper x rgb 8 gig stick. (MJR or CJR  i still don't know lol).

1650 super.

CX450.

MX500.

NX500.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Ok so basically i have to reopen it and make sure every pads are making Contact cause the mhz the maximum was 900 and average 400 never went over 1000 mhz

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MrBigD1409 said:

So i tool the gpu apart to clean the dust removed the fans the cables and mounted it back.

Pc specs ryzen 7 3700x mobo asus tuf gaming x570 plus, ram corsair 16 gb 3200mhz, scores on heaven  before was 2400+ and today after the clean up 804.

Never made overclock always with default. 

Temperature under Heavy load on heaven benchmark 84 degress and the other amd temperature i forgot the name was 109 degrees 

109 is getting really hot. Do you know if it was die junction or memory or vrm?

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MrBigD1409 said:

Ok so basically i have to reopen it and make sure every pads are making Contact cause the mhz the maximum was 900 and average 400 never went over 1000 mhz

You might need new thermal pads if they are squished/damaged at all or if they got dirty from dust or your finger oils.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I didnt touched the pads at all not even close on them gonna try to reclose it checking that they make Contact better and temperature max was 85 the 109 is the junction temp if im not wrong 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I really hope that the low mhz is a thermal pads problem and not something else. 

PS what is the thickness of the thermal pads and where i can buy them 

Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, MrBigD1409 said:

https://prnt.sc/tu4jy5
this are the specs while running the benchmark

 

Double check the thermal pads.

When you remove the cooler, it is always best practice to clean off old thermal paste, and apply new.

Best to not re-use the thermal paste.

 

109*C Junction / Hot Spot temperature is very high...even for a 3x fan Gigabyte Gaming OC / Aorus 5700 XT.

 

GPU frequency should not be that low.

It is getting stuck running close to idle state / P1 state.

 

How does your Radeon Settings look like?

Check / share screenshot of 'GPU Tuning Control' menu.


Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Ok thanks man, for the thermal paste do i have to buy specific thermal paste or the ones that you use for the CPU are fine for the GPU aswell (i have the arctic MX-4), for the radeon settings everything default (https://prnt.sc/tu4riu , https://prnt.sc/tu4t1j ) and what can i do for the frequency that is getting stuck is it gonna fix when i double check better the thermal pads or do i have to twerk some settings to fix it.

Link to post
Share on other sites
Posted · Best Answer
13 minutes ago, MrBigD1409 said:

Ok thanks man, for the thermal paste do i have to buy specific thermal paste or the ones that you use for the CPU are fine for the GPU aswell (i have the arctic MX-4), for the radeon settings everything default (https://prnt.sc/tu4riu , https://prnt.sc/tu4t1j ) and what can i do for the frequency that is getting stuck is it gonna fix when i double check better the thermal pads or do i have to twerk some settings to fix it.

 

Regular CPU thermal paste is good and fine. You need to / should change thermal paste.

Thermal pad you can re-use, so check make sure they are put back correctly.

Settings on Automatic, so it should be okay for now...need to resolve the temperature problem first.


Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

ok thank you very much for your time man the reopen of the gpu gonna do it tomorrow since its 2 am right now xD, but im pretty sure i havent put the right amount of pressure on the pads when i remounted the gpu.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×