Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

So I recently changed my motherboard and cpu as well as memory. First time doing this all I did was install them and boot up the pc. But now when playing games they get choppy. Did I do something wrong? Is it a bottleneck? 

 

Currently using

Ryzen 7 3700x - cpu

Nvidia rtx 2060 - gpu

Corsair vengeance rgb 32gb

Link to post
Share on other sites

What games? I'd say the 2060 is a bit weak for the 3700x but it shouldn't stutter with that.


AMD Ryzen 3 3200G / Sapphire R9 290X / 16gb (2x8) Kingston ValueRam @ 2666Mhz / Gigabyte A320M-S2H / Kingston A400 120GB M.2 SSD / WD Blue 2.5" 1TB HDD / Cooler Master MWE450 / Aerocool CS-100 / Dell P2210 1680x1050 @ 70Hz (OC)

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, NZgamer said:

What games? I'd say the 2060 is a bit weak for the 3700x but it shouldn't stutter with that.

Well I was playing an mmo called neverwinter. Which isn't very graphic demanding. When I tabbed out my cpu was running at 90 percent and then immediately jumped down to 14 percent

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Pokajake said:

Well I was playing an mmo called neverwinter. Which isn't very graphic demanding. When I tabbed out my cpu was running at 90 percent and then immediately jumped down to 14 percent

What kind of temps are you getting under load? I'd recommend MSI Afterburner for this so that you can get the details in game without having to tab out


AMD Ryzen 3 3200G / Sapphire R9 290X / 16gb (2x8) Kingston ValueRam @ 2666Mhz / Gigabyte A320M-S2H / Kingston A400 120GB M.2 SSD / WD Blue 2.5" 1TB HDD / Cooler Master MWE450 / Aerocool CS-100 / Dell P2210 1680x1050 @ 70Hz (OC)

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, NZgamer said:

What kind of temps are you getting under load? I'd recommend MSI Afterburner for this so that you can get the details in game without having to tab out

I can't seem to find cpu Temps in afterburner. But my cpu fan isn't speeding up any. 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Pokajake said:

 

Enable xmp/docp 

If that didn't do anything

Ddu the drivers.

Temps?


Fun Fact: The Meshify c is the best case to ever exist.

 

 

Wārudobītā

Spoiler

3100.

B550m TuF plus.

Hyper x rgb 8 gig stick. (MJR or CJR  i still don't know lol).

1650 super.

CX450.

MX500.

NX500.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Pokajake said:

I can't seem to find cpu Temps in afterburner. But my cpu fan isn't speeding up any. 

I meant to use the overlay during your game, I should have been more clear, so that's my fault

 

First, go in here and set a custom toggle keybind

 image.png.e6c6a1a0219c3ddaee22458cc871d00a.png

Now, go to this tab and select the data that you want to see during your game:

image.png.0f5bd5f486fec12d648f4624085c4ec9.png

 

Then when you're in the game press your toggle key (but make sure you leave afterburner open in the background)

 


AMD Ryzen 3 3200G / Sapphire R9 290X / 16gb (2x8) Kingston ValueRam @ 2666Mhz / Gigabyte A320M-S2H / Kingston A400 120GB M.2 SSD / WD Blue 2.5" 1TB HDD / Cooler Master MWE450 / Aerocool CS-100 / Dell P2210 1680x1050 @ 70Hz (OC)

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, boggy77 said:

ram in slots 2 and 4? enable xmp? update chipset drivers and graphics drivers

Tried enabling xmp but whenever I get into a game my pc gets the blue screen with the sad face. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
23 minutes ago, NZgamer said:

I meant to use the overlay during your game, I should have been more clear, so that's my fault

 

First, go in here and set a custom toggle keybind

 image.png.e6c6a1a0219c3ddaee22458cc871d00a.png

Now, go to this tab and select the data that you want to see during your game:

image.png.0f5bd5f486fec12d648f4624085c4ec9.png

 

Then when you're in the game press your toggle key (but make sure you leave afterburner open in the background)

 

GPS runs at about 60 celsius when under load. That's what it showed me. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
58 minutes ago, Pokajake said:

So I recently changed my motherboard and cpu as well as memory. First time doing this all I did was install them and boot up the pc. But now when playing games they get choppy. Did I do something wrong? Is it a bottleneck? 

 

Currently using

Ryzen 7 3700x - cpu

Nvidia rtx 2060 - gpu

Corsair vengeance rgb 32gb

UPDATE: after loading up the bios it seemed to do something and fixed itself. No more stutter. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×