Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

FPS Drops to 14-18 fps after few minutes every time | Low CPU Usage and 100% GPU Usage

Hi Techies,

 

I'm facing huge FPS Drop after few minutes every time. It will work normally with 45-55 FPS only after restarting the game. 

 

FPS Drops to exact 18 fps after few minutes every time on Cyberpunk 2077 and 14 fps on Grand Theft Auto V.

 

Used DDU to clean install Display Driver as well. GPU Temps were 71C and 66C for CP 2077 and GTA V resp. Not sure about CPU. But the issue starts too early.

 

Attached FPS Drop and settings screenshots. Any help would be greatly appreciated. 

 

My Specs:

Laptop: Alienware M15 R3

Display: 3840 x 2160, 60 Hz

CPU: Intel Core i7-10750H

RAM: 16GB,  2667 Mhz

GPU: Nvidia GeForce RTX 2070

 

fps_drop4_.png

fps_drop5_.png

fps_drop2_.png

fps_drop1_.png

fps_drop_.png

fps_drop3_.png

cp2077_settings1_.png

cp2077_settings_.png

cp2077_settings2_ .png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, DarthBudgie said:

Is your laptop plugged in while this happens

yes always

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, LogicalThinker said:

can anyone help me out please

your gpu is far too weak for cyberpunk at 4k. assuming thats what you're playing at from the sparse info you gave. 

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 hour ago, Mark Kaine said:

your gpu is far too weak for cyberpunk at 4k. assuming thats what you're playing at from the sparse info you gave. 

I'm facing this issue in GTA V as well. Screenshots are attached. Please check that.

 

I usually get 45-55 fps in both of these games at 4k. But sometime in this year.. it seems like some bad GeForce drivers got updated after that I'm facing fps drops as mentioned above and clean installed both older version and newer version using DDU as well. But issue is still there.

 

As mentioned, when I restart the game again it gives 45-55 fps for few minutes and then drops to 14-18 fps.

 

Even Cyberpunk is running on DLSS performance mode as well.

 

I never had this issue in gta v until I checked when cyberpunk started having this issue. Even cyberpunk was working fine for first few weeks or months.

 

One doubt is on driver, not sure what else is the cause.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

well, run 3DMark  firestrike benchmark,  free demo on Steam. post link to the results here.

 

 

 

 

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Double check your storage space, Wasn't it like 20% free for SSDs to keep speed up?
And it would likely help to have a chart for CPU/GPU temps usage and power limits.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

15 hours ago, Mark Kaine said:

well, run 3DMark  firestrike benchmark,  free demo on Steam. post link to the results here.

 

 

 

 

 

https://www.3dmark.com/fs/26745356

 

13 hours ago, CPT_Ross said:

Double check your storage space, Wasn't it like 20% free for SSDs to keep speed up?
And it would likely help to have a chart for CPU/GPU temps usage and power limits.

 

I have two partition, total 57% free space, in that C drive has 18% free space. 

 

 

3dmark.png

3dmark1.png

3dmark2.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 hour ago, LogicalThinker said:

 

https://www.3dmark.com/fs/26745356

 

 

I have two partition, total 57% free space, in that C drive has 18% free space. 

 

 

3dmark.png

3dmark1.png

3dmark2.png

Based on this your cpu keeps bouncing off of tjmax and is likely throttling. It's definitely throttling when it gets to the physics test.

 

Clean out the vents of your laptop

Before you reply to my post, REFRESH. 99.99% chance I edited my post. 

 

My System: i9-10900KF 5.1-5.3ghz @ 1.375v // Corsair iCUE H150i Elite Capellix // Gigabyte Z590 Aorus Elite AX // 32GB (4x8) Crucial Ballistix Elite DDR4 4000/CL18 // ASUS RTX 3080 TUF OC // Corsair 5000D Airflow // Corsair SP120 RGB Pro x7 // Seasonic Focus Plus Gold 850w //1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/2TB Seagate 7200RPM Hard Drive // Displays: LG Ultragear 32GP83B/Lenovo L24Q-30/Lenovo L24Q-30 // Glorious GMMK TKL // Corsair Harpoon Wireless // Corsair H70 Gaming Headset

 

Wife's System: i9-9900K Stock // Cryorig H7 Quad Lumi // Gigabyte Z390M Gaming // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LED DDR4 3200 // ASUS KO RTX 3070 // Cooler Master Master Box NR400 ODD // Seasonic Focus Plus Gold 850w // 1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/4TB Western Digital HDD // Displays: LG Ultragear 27GL83A-B/AOC AGON AG241QX/ASUS VG248QE // Corsair K68 Mechanical Keyboard // Corsair Harpoon Wireless // LG BDRW // NexStar 5.25" USB 3 Enclosure

 

TV Gamer: i7-8700K 5.0ghz All-core delidded @1.375v // Deepcool Gamerstorm Assassin III // Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5 // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // XFX 5700XT RAW II // Corsair 275R Airflow // Corsair 650M Vengeance 650w // Intel 660P 1TB NVME M.2 SSD/4TB Western Digital Blue // Display: 50" Westinghouse 1080p // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers

 

TV Gamer 2: Intel i3-10100 // ASRock H410M-HDV/M.2 // 16GB (2x8) DDR4 T-Force Vulcan 2666 // XFX RX 580 8GB XXX Edition // Rosewill FBM-X2 // Gigabyte P750GM // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: LG 50" 4k TV // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers Donated.

 

Son's System: i7-8700 // Cryorig H7 Quad Lumi // ASRock Z370 Extreme 4 // 16GB (2x8) GeIL Potenza DDR 3200 // EVGA XC RTX 3060 // Corsair 275R Airflow // EVGA Supernova G5 650W Gold // 525GB Crucial MX300/1TB WD SN550 // Display: ACER Nitro VG240Y PBiip / Dell P2417H // Corsair K60 Pro SE // Logitech G203

 

Daughter's System: i5-9400 // Cooler Master i71c // MSI H310M Pro VDH-Plus // 8GB (2x4) Leven DDR4 2666 (2400) // Zotac GTX 1060 3GB Mini // DarkFlash Micro ATX White // Corsair CX550 // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: ASUS VG245H // Redragon TKL Mechanic Keyboard + Mouse

 

Ryzen 5 1600 // Gigabyte B450 Aorus M Retired.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

so the laptop does perform worse than it should...  youre losing about 20fps or so compared to number #100...  1628088282_Screenshot_20211206-155716_SamsungInternetBeta.thumb.jpg.9aabe5ef77908127dd0315fb999dd8c6.jpg

910269992_Screenshot_20211206-160551_SamsungInternetBeta.thumb.jpg.2cd65fa66e7f772ac8a75f33c952de62.jpg

 

to me looks like something wrong with the gpu, I'll look closer into it later, but i do think it probably needs a *good* cleaning including fresh thermal paste for gpu and cpu, but also clean out the vents etc...

 

33 minutes ago, Mister Woof said:

Based on this your cpu keeps bouncing off of tjmax and is likely throttling. It's definitely throttling when it gets to the physics test.

 

Clean out the vents of your laptop

agreed, but hes definitely not getting the fps he should so I'm thinking gpu, the physics score isnt great either though.  

 

 

 

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

 

9 minutes ago, Mark Kaine said:

so the laptop does perform worse than it should...  youre losing about 20fps or so compared to number #100...  

 

to me looks like something wrong with the gpu, I'll look closer into it later, but i do think it probably needs a *good* cleaning including fresh thermal paste for gpu and cpu, but alzo clean out the vents etc...

 

agreed, but hes definitely not getting the fps he should so I'm thinking gpu, the physics score isnt great either though.  

 

 

 

36 minutes ago, Mister Woof said:

Based on this your cpu keeps bouncing off of tjmax and is likely throttling. It's definitely throttling when it gets to the physics test.

 

Clean out the vents of your laptop

 

To be clear, I bought the laptop just one year ago. I keep my workplace and laptop clean. and around 3-4 days back I opened my laptop to install the second drive and it looked pretty clean.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, LogicalThinker said:

 

 

 

To be clear, I bought the laptop just one year ago. I keep my laptop clean. and around 3-4 days back I opened my laptop to install the second drive and it looked pretty clean.

ok, well something is definitely off... temps seem to be ok, and frequencies dont drop much,  yet the fps seem to tank quickly and not recover, at least we have something to go off of now... 

 

Eh, actually, you could run a userbenchmark test too, im curious about hard-drives etc, i mean maybe it finds something. 🤔

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

probably some kind of power limit throttling or something

Before you reply to my post, REFRESH. 99.99% chance I edited my post. 

 

My System: i9-10900KF 5.1-5.3ghz @ 1.375v // Corsair iCUE H150i Elite Capellix // Gigabyte Z590 Aorus Elite AX // 32GB (4x8) Crucial Ballistix Elite DDR4 4000/CL18 // ASUS RTX 3080 TUF OC // Corsair 5000D Airflow // Corsair SP120 RGB Pro x7 // Seasonic Focus Plus Gold 850w //1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/2TB Seagate 7200RPM Hard Drive // Displays: LG Ultragear 32GP83B/Lenovo L24Q-30/Lenovo L24Q-30 // Glorious GMMK TKL // Corsair Harpoon Wireless // Corsair H70 Gaming Headset

 

Wife's System: i9-9900K Stock // Cryorig H7 Quad Lumi // Gigabyte Z390M Gaming // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LED DDR4 3200 // ASUS KO RTX 3070 // Cooler Master Master Box NR400 ODD // Seasonic Focus Plus Gold 850w // 1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/4TB Western Digital HDD // Displays: LG Ultragear 27GL83A-B/AOC AGON AG241QX/ASUS VG248QE // Corsair K68 Mechanical Keyboard // Corsair Harpoon Wireless // LG BDRW // NexStar 5.25" USB 3 Enclosure

 

TV Gamer: i7-8700K 5.0ghz All-core delidded @1.375v // Deepcool Gamerstorm Assassin III // Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5 // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // XFX 5700XT RAW II // Corsair 275R Airflow // Corsair 650M Vengeance 650w // Intel 660P 1TB NVME M.2 SSD/4TB Western Digital Blue // Display: 50" Westinghouse 1080p // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers

 

TV Gamer 2: Intel i3-10100 // ASRock H410M-HDV/M.2 // 16GB (2x8) DDR4 T-Force Vulcan 2666 // XFX RX 580 8GB XXX Edition // Rosewill FBM-X2 // Gigabyte P750GM // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: LG 50" 4k TV // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers Donated.

 

Son's System: i7-8700 // Cryorig H7 Quad Lumi // ASRock Z370 Extreme 4 // 16GB (2x8) GeIL Potenza DDR 3200 // EVGA XC RTX 3060 // Corsair 275R Airflow // EVGA Supernova G5 650W Gold // 525GB Crucial MX300/1TB WD SN550 // Display: ACER Nitro VG240Y PBiip / Dell P2417H // Corsair K60 Pro SE // Logitech G203

 

Daughter's System: i5-9400 // Cooler Master i71c // MSI H310M Pro VDH-Plus // 8GB (2x4) Leven DDR4 2666 (2400) // Zotac GTX 1060 3GB Mini // DarkFlash Micro ATX White // Corsair CX550 // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: ASUS VG245H // Redragon TKL Mechanic Keyboard + Mouse

 

Ryzen 5 1600 // Gigabyte B450 Aorus M Retired.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

14 minutes ago, Mark Kaine said:

ok, well something is definitely off... temps seem to be ok, and frequencies dont drop much,  yet the fps seem to tank quickly and not recover, at least we have something to go off of now... 

 

Eh, actually, you could run a userbenchmark test too, im curious about hard-drives etc, i mean maybe it finds something. 🤔

https://www.userbenchmark.com/UserRun/48490529

 

5 minutes ago, Mister Woof said:

probably some kind of power limit throttling or something

As it is a Alienware Laptop. It has Alienware Command Center where I select Thermal profile as Performance and Power profile as Ultimate performance while gaming.

image.png.8a5b84c585049c9ea5fcf999c9a00011.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

24 minutes ago, Mister Woof said:

probably some kind of power limit throttling or something

i mean thats what im thinking,  but there's no real drops visible, except for fps maybe,  for physics score its normal it won't boost as high.

 

are we even sure this laptop can run cyberpunk at "high'ish" settings at *4k* at 55fps... i have my doubts,  but then again,  it is a bit underperforming for sure, around 12% ...

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, Mark Kaine said:

i mean thats what im thinking,  but there's no real drops visible, except for fps maybe,  for physics score its normal it won't boost as high.

 

are we even sure this laptop can run cyberpunk at "high'ish" settings at *4k* at 55fps... i have my doubts,  but then again,  it is a bit underperforming for sure, around 12% ...

4k is def. a tall order, but i don't think 14fps is right either on GTA 5

Before you reply to my post, REFRESH. 99.99% chance I edited my post. 

 

My System: i9-10900KF 5.1-5.3ghz @ 1.375v // Corsair iCUE H150i Elite Capellix // Gigabyte Z590 Aorus Elite AX // 32GB (4x8) Crucial Ballistix Elite DDR4 4000/CL18 // ASUS RTX 3080 TUF OC // Corsair 5000D Airflow // Corsair SP120 RGB Pro x7 // Seasonic Focus Plus Gold 850w //1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/2TB Seagate 7200RPM Hard Drive // Displays: LG Ultragear 32GP83B/Lenovo L24Q-30/Lenovo L24Q-30 // Glorious GMMK TKL // Corsair Harpoon Wireless // Corsair H70 Gaming Headset

 

Wife's System: i9-9900K Stock // Cryorig H7 Quad Lumi // Gigabyte Z390M Gaming // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LED DDR4 3200 // ASUS KO RTX 3070 // Cooler Master Master Box NR400 ODD // Seasonic Focus Plus Gold 850w // 1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/4TB Western Digital HDD // Displays: LG Ultragear 27GL83A-B/AOC AGON AG241QX/ASUS VG248QE // Corsair K68 Mechanical Keyboard // Corsair Harpoon Wireless // LG BDRW // NexStar 5.25" USB 3 Enclosure

 

TV Gamer: i7-8700K 5.0ghz All-core delidded @1.375v // Deepcool Gamerstorm Assassin III // Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5 // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // XFX 5700XT RAW II // Corsair 275R Airflow // Corsair 650M Vengeance 650w // Intel 660P 1TB NVME M.2 SSD/4TB Western Digital Blue // Display: 50" Westinghouse 1080p // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers

 

TV Gamer 2: Intel i3-10100 // ASRock H410M-HDV/M.2 // 16GB (2x8) DDR4 T-Force Vulcan 2666 // XFX RX 580 8GB XXX Edition // Rosewill FBM-X2 // Gigabyte P750GM // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: LG 50" 4k TV // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers Donated.

 

Son's System: i7-8700 // Cryorig H7 Quad Lumi // ASRock Z370 Extreme 4 // 16GB (2x8) GeIL Potenza DDR 3200 // EVGA XC RTX 3060 // Corsair 275R Airflow // EVGA Supernova G5 650W Gold // 525GB Crucial MX300/1TB WD SN550 // Display: ACER Nitro VG240Y PBiip / Dell P2417H // Corsair K60 Pro SE // Logitech G203

 

Daughter's System: i5-9400 // Cooler Master i71c // MSI H310M Pro VDH-Plus // 8GB (2x4) Leven DDR4 2666 (2400) // Zotac GTX 1060 3GB Mini // DarkFlash Micro ATX White // Corsair CX550 // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: ASUS VG245H // Redragon TKL Mechanic Keyboard + Mouse

 

Ryzen 5 1600 // Gigabyte B450 Aorus M Retired.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

51 minutes ago, LogicalThinker said:

 

 

 

To be clear, I bought the laptop just one year ago. I keep my workplace and laptop clean. and around 3-4 days back I opened my laptop to install the second drive and it looked pretty clean.

Was it working fine prior to opening the laptop to install the drive?

Before you reply to my post, REFRESH. 99.99% chance I edited my post. 

 

My System: i9-10900KF 5.1-5.3ghz @ 1.375v // Corsair iCUE H150i Elite Capellix // Gigabyte Z590 Aorus Elite AX // 32GB (4x8) Crucial Ballistix Elite DDR4 4000/CL18 // ASUS RTX 3080 TUF OC // Corsair 5000D Airflow // Corsair SP120 RGB Pro x7 // Seasonic Focus Plus Gold 850w //1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/2TB Seagate 7200RPM Hard Drive // Displays: LG Ultragear 32GP83B/Lenovo L24Q-30/Lenovo L24Q-30 // Glorious GMMK TKL // Corsair Harpoon Wireless // Corsair H70 Gaming Headset

 

Wife's System: i9-9900K Stock // Cryorig H7 Quad Lumi // Gigabyte Z390M Gaming // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LED DDR4 3200 // ASUS KO RTX 3070 // Cooler Master Master Box NR400 ODD // Seasonic Focus Plus Gold 850w // 1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/4TB Western Digital HDD // Displays: LG Ultragear 27GL83A-B/AOC AGON AG241QX/ASUS VG248QE // Corsair K68 Mechanical Keyboard // Corsair Harpoon Wireless // LG BDRW // NexStar 5.25" USB 3 Enclosure

 

TV Gamer: i7-8700K 5.0ghz All-core delidded @1.375v // Deepcool Gamerstorm Assassin III // Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5 // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // XFX 5700XT RAW II // Corsair 275R Airflow // Corsair 650M Vengeance 650w // Intel 660P 1TB NVME M.2 SSD/4TB Western Digital Blue // Display: 50" Westinghouse 1080p // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers

 

TV Gamer 2: Intel i3-10100 // ASRock H410M-HDV/M.2 // 16GB (2x8) DDR4 T-Force Vulcan 2666 // XFX RX 580 8GB XXX Edition // Rosewill FBM-X2 // Gigabyte P750GM // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: LG 50" 4k TV // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers Donated.

 

Son's System: i7-8700 // Cryorig H7 Quad Lumi // ASRock Z370 Extreme 4 // 16GB (2x8) GeIL Potenza DDR 3200 // EVGA XC RTX 3060 // Corsair 275R Airflow // EVGA Supernova G5 650W Gold // 525GB Crucial MX300/1TB WD SN550 // Display: ACER Nitro VG240Y PBiip / Dell P2417H // Corsair K60 Pro SE // Logitech G203

 

Daughter's System: i5-9400 // Cooler Master i71c // MSI H310M Pro VDH-Plus // 8GB (2x4) Leven DDR4 2666 (2400) // Zotac GTX 1060 3GB Mini // DarkFlash Micro ATX White // Corsair CX550 // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: ASUS VG245H // Redragon TKL Mechanic Keyboard + Mouse

 

Ryzen 5 1600 // Gigabyte B450 Aorus M Retired.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

30 minutes ago, Mark Kaine said:

i mean thats what im thinking,  but there's no real drops visible, except for fps maybe,  for physics score its normal it won't boost as high.

 

are we even sure this laptop can run cyberpunk at "high'ish" settings at *4k* at 55fps... i have my doubts,  but then again,  it is a bit underperforming for sure, around 12% ...

 

https://www.userbenchmark.com/UserRun/48491411

 

I uninstalled MSI After Burner (It was not running) and restarted the system. we can see some improvements in results from 58th to 63th percentile. But still GPU is missing in benchmark. not sure why.

 

19 hours ago, LogicalThinker said:

Even Cyberpunk is running on DLSS performance mode as well.

 

I never had this issue in gta v until I checked when cyberpunk started having this issue. Even cyberpunk was working fine for first few weeks or months.

 

Yes, My laptop can get around 45-55 fps in Cyberpunk 2077 at 4k.

 

fps.thumb.png.6d8d4d1dbdc56531d94c33813fa6ec82.png

 

19 minutes ago, Mister Woof said:

Was it working fine prior to opening the laptop to install the drive?

No. I'm facing this fps drop issue from quite long time. and I haven't opened my laptop before.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

20 minutes ago, Mister Woof said:

4k is def. a tall order, but i don't think 14fps is right either on GTA 5

so i checked,  gtav desktop 2070 high settings (whatever that means) 41 fps, the 2070 mobile is 35% slower, which brings us to 26 fps, plus the ~12% that op's is slower than the top performing ones... i do kinda think theyre asking too much from this hardware,  a mobile 2070 is not a 4k card, 1440p maybe...

 

i suppose some settings shenanigans,  i mean maybe set everything to low and it would perform better at 4k... 

 

 

5 minutes ago, LogicalThinker said:

uninstalled MSI After Burner (It was not running) and restarted the system. we can see some improvements in results from 58th to 63th percentile. But still GPU is missing in benchmark. not sure why.

weird! i dont understand that either... in firestrike the results weren't that bad, i mean only 12% lower than the best... not great but still ok.

 

7 minutes ago, LogicalThinker said:

Yes, My laptop can get around 45-55 fps in Cyberpunk 2077.

i mean, it probably can, but at high'ish settings 4k? that is miraculous... for real you could try 4k , everything low and see if it improves,  because it definitely should,  looks like your gpu bound heavily  -- just something you can test.

 

1 hour ago, LogicalThinker said:

is a Alienware Laptop

not trying to be mean,  but are you aware that is part of the problem? alienware is specifically designed for degradation,  they want you to buy the next one as fast as possible... very low component quality (probably also paste etc) its very well known.

 

1 hour ago, LogicalThinker said:

It has Alienware Command Center

Another possible issue,  try to uninstall this, reboot and see if anything changes.

 

 

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

12 hours ago, Mark Kaine said:

so i checked,  gtav desktop 2070 high settings (whatever that means) 41 fps, the 2070 mobile is 35% slower, which brings us to 26 fps, plus the ~12% that op's is slower than the top performing ones... i do kinda think theyre asking too much from this hardware,  a mobile 2070 is not a 4k card, 1440p maybe...

 

i suppose some settings shenanigans,  i mean maybe set everything to low and it would perform better at 4k... 

It's not actually pre-defined high settings. I have a custom settings, which helped my system to achieve that much fps, mainly the DLSS performance mode.  Otherwise, If I remember, I was getting around 30-40 fps.

 

Note: I have played the Cyberpunk for almost first 2-3 months of the release. I had no issue. Even I played for sometime after that without issue. that's why doubt on drivers. that too even tried clean install with DDU. Alienware Command Center might not be the problem

 

If I remember correctly, when this issue started, I had faced this huge fps drop issue even when the resolution is set to 1080p. Let me check once again.

 

Update: Yes, Even 1080p has a fps drop issue from 90-100+ fps to 48 fps.

 

fps_drop6.thumb.png.e61c03ffd510ec1bfc458d802b273f0c.png

image.thumb.png.560ea9a8548b63f9eb2f2057dc6a57b2.png

 

and the real thing is why GTA V is acting same.. sudden huge fps drop after few mins that too 14 fps and never come back until I restart the game. isn't it too low fps for my specs.

 

Note: This issue happens in just 5 mins or max 10-15 mins.

 

@Mark Kaine @Mister Woof please check my points above. If this can give you some idea on the scenario.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I think you should wipe windows and reinstall straight from a fresh windows USB image, and omit any Alienware software

Before you reply to my post, REFRESH. 99.99% chance I edited my post. 

 

My System: i9-10900KF 5.1-5.3ghz @ 1.375v // Corsair iCUE H150i Elite Capellix // Gigabyte Z590 Aorus Elite AX // 32GB (4x8) Crucial Ballistix Elite DDR4 4000/CL18 // ASUS RTX 3080 TUF OC // Corsair 5000D Airflow // Corsair SP120 RGB Pro x7 // Seasonic Focus Plus Gold 850w //1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/2TB Seagate 7200RPM Hard Drive // Displays: LG Ultragear 32GP83B/Lenovo L24Q-30/Lenovo L24Q-30 // Glorious GMMK TKL // Corsair Harpoon Wireless // Corsair H70 Gaming Headset

 

Wife's System: i9-9900K Stock // Cryorig H7 Quad Lumi // Gigabyte Z390M Gaming // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LED DDR4 3200 // ASUS KO RTX 3070 // Cooler Master Master Box NR400 ODD // Seasonic Focus Plus Gold 850w // 1TB ADATA XPG SX8200 Pro/1TB Samsung 860 EVO/4TB Western Digital HDD // Displays: LG Ultragear 27GL83A-B/AOC AGON AG241QX/ASUS VG248QE // Corsair K68 Mechanical Keyboard // Corsair Harpoon Wireless // LG BDRW // NexStar 5.25" USB 3 Enclosure

 

TV Gamer: i7-8700K 5.0ghz All-core delidded @1.375v // Deepcool Gamerstorm Assassin III // Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5 // 32GB (4x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // XFX 5700XT RAW II // Corsair 275R Airflow // Corsair 650M Vengeance 650w // Intel 660P 1TB NVME M.2 SSD/4TB Western Digital Blue // Display: 50" Westinghouse 1080p // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers

 

TV Gamer 2: Intel i3-10100 // ASRock H410M-HDV/M.2 // 16GB (2x8) DDR4 T-Force Vulcan 2666 // XFX RX 580 8GB XXX Edition // Rosewill FBM-X2 // Gigabyte P750GM // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: LG 50" 4k TV // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers Donated.

 

Son's System: i7-8700 // Cryorig H7 Quad Lumi // ASRock Z370 Extreme 4 // 16GB (2x8) GeIL Potenza DDR 3200 // EVGA XC RTX 3060 // Corsair 275R Airflow // EVGA Supernova G5 650W Gold // 525GB Crucial MX300/1TB WD SN550 // Display: ACER Nitro VG240Y PBiip / Dell P2417H // Corsair K60 Pro SE // Logitech G203

 

Daughter's System: i5-9400 // Cooler Master i71c // MSI H310M Pro VDH-Plus // 8GB (2x4) Leven DDR4 2666 (2400) // Zotac GTX 1060 3GB Mini // DarkFlash Micro ATX White // Corsair CX550 // 480GB PNY CS1311 SSD/2TB Seagate HDD // Display: ASUS VG245H // Redragon TKL Mechanic Keyboard + Mouse

 

Ryzen 5 1600 // Gigabyte B450 Aorus M Retired.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 12/7/2021 at 6:18 AM, Mister Woof said:

I think you should wipe windows and reinstall straight from a fresh windows USB image, and omit any Alienware software

yup!!!  

My Nvidia GPU undervolt tutorial  !

 

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 12/7/2021 at 10:48 AM, Mister Woof said:

I think you should wipe windows and reinstall straight from a fresh windows USB image, and omit any Alienware software

I'm afraid, reinstalling all my software's and configuring them again. It is quite tedious task for my current tight schedule.  😞

 

Even I doubt, Whether It will get resolved, as we are not sure what is causing this issue.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×