Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

I think my 290x is underperforming.

Ronaldspiers
 Share

Hi all, first time poster here. Ive watched linus for years though.

 

Anyway, i built a new gaming pc this week.  it has an i5 4670K an MSI Gaming R9 290x OC, ASUS z87- plus mobo and an xfx 650 W modular PSU. 

 

I wanna start by saying ithe card is performing really well.  But its performing what seems to be at the same level as my friends computer. he has an i5-4570 and a GTX 770.    And in games like planetside 2 and Battlefield 3 our Framerates are pretty equal at the exact same video settings.   I realise I am going to come across like a bit of a douche maybe.  But I just feel like I should be getting more FPS than I am. 

 

In the enw Thief I ran the benchmark at 1080p with same setting Slick used on his youtube video and my average FPS was 63. Which was 20 or so lower than the GTX 770 used in that benchmark.  

Am I missing something?  or is this just the luck of the draw with the card?

 

 

Thanks for reading

   - Ron

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

PS2 and BF3 are pretty CPU intensive games. Check the temps of your CPU and see if it is throttling your clock speeds. Also check if your GPU is throttling at all but it seems unlikely considering the good cooler on your card.

"If you do not take your failures seriously you will continue to fail"

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Hmm..  Do you have that silent mode and "gaming mode" switch on the card? Is it on silent mode?

Stuff:  i7 7700k @ (dat nibba succ) | ASRock Z170M OC Formula | G.Skill TridentZ 3600 c16 | EKWB 1080 @ 2100 mhz  |  Acer X34 Predator | R4 | EVGA 1000 P2 | 1080mm Radiator Custom Loop | HD800 + Audio-GD NFB-11 | 850 Evo 1TB | 840 Pro 256GB | 3TB WD Blue | 2TB Barracuda

Hwbot: http://hwbot.org/user/lays/ 

FireStrike 980 ti @ 1800 Mhz http://hwbot.org/submission/3183338 http://www.3dmark.com/3dm/11574089

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Hi all, first time poster here. Ive watched linus for years though.

 

Anyway, i built a new gaming pc this week.  it has an i5 4670K an MSI Gaming R9 290x OC, ASUS z87- plus mobo and an xfx 650 W modular PSU. 

 

I wanna start by saying ithe card is performing really well.  But its performing what seems to be at the same level as my friends computer. he has an i5-4570 and a GTX 770.    And in games like planetside 2 and Battlefield 3 our Framerates are pretty equal at the exact same video settings.   I realise I am going to come across like a bit of a douche maybe.  But I just feel like I should be getting more FPS than I am. 

 

In the enw Thief I ran the benchmark at 1080p with same setting Slick used on his youtube video and my average FPS was 63. Which was 20 or so lower than the GTX 770 used in that benchmark.  

Am I missing something?  or is this just the luck of the draw with the card?

 

 

Thanks for reading

   - Ron

performance can be hard to put a finger on what you might feel as slow another person can feel as awesome.

best way to be subjective is to record a 120second fraps runthrough at the same point,

thief is a terribly coded game which is very badly threaded (check task manager and see if your maxing out any cores).

bf3 is gpu limited (sorry but it is not cpu heavy unless you mean it evenly uses 4 cores in which case yes it is..) so bf3 would be a good test of gpu performance.

make sure both of you re at the same resolution and settings, i know you've said you are but something like on of you having 4xAA while the other doesnt can be easy to miss.

make sure you have msi afterburner running so you can check clock speeds through out the game, set your core clock to 1000mhz and fan speed to 60% and max temp to 90 and see if that helps.

Falcon: Corsair 750D 8320at4.6ghz 1.3v | 4GB MSI Gaming R9-290 @1000/1250 | 2x8GB 2400mhz Kingston HyperX Beast | Asus ROG Crosshair V Formula | Antec H620 | Corsair RM750w | Crucial M500 240GB, Toshiba 2TB, DarkThemeMasterRace, my G3258 has an upgrade path, my fx8320 doesn't need one...total cost £840=cpu£105, board£65, ram£105, Cooler £20, GPU£200, PSU£88, SSD£75, HDD£57, case£125.

 CASE:-NZXT S340 Black, CPU:-FX8120 @4.2Ghz, COOLER:-CM Hyper 212 EVO, BOARD:-MSI 970 Gaming, RAM:-2x4gb 2400mhz Corsair Vengeance Pro, GPU: SLI EVGA GTX480's @700/1000, PSU:-Corsair CX600m, HDD:-WD green 160GB+2TB toshiba
CASE:-(probably) Cooltek U1, CPU:-G3258 @4.5ghx, COOLER:-stock(soon "MSI Dragon" AiO likely), BOARD:-MSI z87i ITX Gaming, RAM:-1x4gb 1333mhz Patriot, GPU: Asus DCU2 r9-270 OC@1000/1500mem, PSU:-Sweex 350w.., HDD:-WD Caviar Blue 640GB
CASE:-TBD, CPU:-Core2Quad QX9650 @4Ghz, COOLER:-OCZ 92mm tower thing, BOARD:-MSI p43-c51, RAM:-4x1GB 800mhz Corsair XMS2, GPU: Zotac GTX460se @800/1000, PSU:-OCZ600sxs, HDD:-WD green 160GBBlueJean-A
 CASE:-Black/Blue Sharkoon T9, CPU:-Phenom2 x4 B55 @3.6Ghz/1.4v, COOLER:-FX8320 Stock HSF, BOARD:-M5A78L-M/USB3, RAM:-4GB 1333mhz Kingston low profile at 1600mhz, GPU:-EVGA GTX285, PSU:-Antec TP550w modu, STORAGE:-240gb  M500+2TB Toshiba
CASE:-icute zl02-3g-bb, CPU:-Phenom2 X6 1055t @3.5Ghz, COOLER:-Stock, BOARD:-Asrock m3a UCC, RAM:2x2GB 1333mhz Zeppelin (thats yellow!), GPU: XFX 1GB HD6870xxx, PSU:-some 450 POS, HDD:-WD Scorpio blue 120GB
CASE:-Packard Bell iMedia X2424, Custom black/red Aerocool Xpredator fulltower, CPU's:-E5200, C2D [email protected]<script cf-hash='f9e31' type="text/javascript"> /* */</script>(so e8500), COOLER:-Scythe Big shuriken2 Rev B, BFG gtx260 sp216 OC, RAM:-tons..
Gigabyte GTX460, Gigabyte gt430,
GPU's:-GT210 1GB,  asus hd6670 1GB gddr5, XFX XXX 9600gt 512mb Alpha dog edition, few q6600's
PICTURES CASE:-CIT mars black+red, CPU:-Athlon K6 650mhz slot A, COOLER:-Stock, BOARD:-QDI Kinetiz 7a, RAM:-256+256+256MB 133mhz SDram, GPU:-inno3d geforce4 mx440 64mb, PSU:-E-Zcool 450w, STORAGE:-2x WD 40gb "black" drives,
CASE:-silver/red raidmax cobra, CPU:-Athlon64 4000+, COOLER:-BIG stock one, BOARD:-MSI something*, RAM:-(matched pair)2x1GB 400mhz ECC transcend, GPU:-ati 9800se@375core/325mem, PSU:-pfft, HDD:-2x maxtor 80gb,
PICTURES CASE:-silver/red raidmax cobra (another), CPU:-Pentium4 2.8ghz prescott, COOLER:-Artic Coolering Freezer4, BOARD:-DFI lanparty infinity 865 R2, RAM:-(matched pair)2x1GB 400mhz kingston, GPU:-ati 9550@375core/325mem, PSU:-pfft, HDD:-another 2x WD 80gb,
CASE:-ML110 G4, CPU:-xeon 4030, COOLER:-stock leaf blower, BOARD:-stock raid 771 board, RAM:-2x2GB 666mhz kingston ECC ddr2, GPU:-9400GT 1GB, PSU:-stock delta, RAID:-JMicron JMB363 card+onboard raid controller, HDD:-320gb hitachi OS, 2xMaxtor 160gb raid1, 500gb samsungSP, 160gb WD, LAPTOP:-Dell n5030, CPU:-replaced s*** cel900 with awesome C2D E8100, RAM:-2x2GB 1333mhz ddr3, HDD:-320gb, PHONE's:-LG optimus 3D (p920) on 2.3.5@300-600mhz de-clock (batteryFTW)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Hi all thanks for the replies. I am using a mobile so Its hard to quote posts.

My CPU temperature has never gone above 55 celsius playing games and my GPU temperature is usually around 75 celsius

I was a bit aprehensive to use MSI afterburner incase I accidently did something to the card. I am still quite new to all this :)

The card is set to OC mode which is a 1040MHz clock speed. One thibg I have noticed though is that the card rarely ever geita to the 1040MHz. It will usually fluxuate between 850 and 950 MHz occasionally spiking to the stated 1040.

Thanks again

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Hi all thanks for the replies. I am using a mobile so Its hard to quote posts.

My CPU temperature has never gone above 55 celsius playing games and my GPU temperature is usually around 75 celsius

I was a bit aprehensive to use MSI afterburner incase I accidently did something to the card. I am still quite new to all this :)

The card is set to OC mode which is a 1040MHz clock speed. One thibg I have noticed though is that the card rarely ever geita to the 1040MHz. It will usually fluxuate between 850 and 950 MHz occasionally spiking to the stated 1040.

Thanks again

 

 

Is there a switch on the card? 

 

7DNL4.jpg

Stuff:  i7 7700k @ (dat nibba succ) | ASRock Z170M OC Formula | G.Skill TridentZ 3600 c16 | EKWB 1080 @ 2100 mhz  |  Acer X34 Predator | R4 | EVGA 1000 P2 | 1080mm Radiator Custom Loop | HD800 + Audio-GD NFB-11 | 850 Evo 1TB | 840 Pro 256GB | 3TB WD Blue | 2TB Barracuda

Hwbot: http://hwbot.org/user/lays/ 

FireStrike 980 ti @ 1800 Mhz http://hwbot.org/submission/3183338 http://www.3dmark.com/3dm/11574089

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Oh I dont know If theres a switch. I dont think so. But I will double check when I get back.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×