Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Aereldor

Help! High-pitched whine and then crash

It was the PSU. Getting a Grey CX450/450M for $40 tomorrow.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Just built my little sister this PC - 

Core i3 9100f
MSI H310M PRO-VH
1x8gb ddr4
500GB Crucial SATA SSD

1TB WD Blue HDD

Seasonic ECO-430 PSU

GTX 960.

I just installed windows, I was installing my drivers, everything was going well. Then I noticed the WD mechanical drive didn't show up as a D drive. I went to device manager, found it, and tried to update the drivers. The computer started giving off a high-pitched whine - I don't know what that meant - and then it turned off after like 5 seconds.

What happened?


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

@gloop @Herman Mcpootis figured you guys could help


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Update - now when I turn it on, the whine happens anyway and then it crashes on the BIOS screen 😢


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites

Does it still boot? I'd suggest removing the HDD until everything necessary is installed and then add it in.


5Head :wine_glass: AH YES

Link to post
Share on other sites

i'm sorry, i wish i could do something to help. but that's really great what your doing for your sister 🙂


@Johnny-Boi or DM me on discord

@King of Reeeeee Land#9814  

PC is a work in progress, open to any tips and suggestions with ways listed above 😉

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Fuck tagging the people I know who might be able to help. @STRMfrmXMN @TofuHaroto


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, gloop said:

Does it still boot? I'd suggest removing the HDD until everything necessary is installed and then add it in.

It boots. I think the noise might be from the power supply 😢, but I can't tell. I do have another PSU but it's a worse PSU, I don't wanna plug it in 


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Aereldor said:

Fuck tagging the people I know who might be able to help.

Well like what @gloop said. Disconnect the drive. 


Fun Fact: The Meshify c is the best case to ever exist.

 

 

Wārudobītā

Spoiler

3100.

B550m TuF plus.

Hyper x rgb 8 gig stick. (MJR or CJR  i still don't know lol).

1650 super.

CX450.

MX500.

NX500.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, TofuHaroto said:

Well like what @gloop said. Disconnect the drive. 

I did, no difference. I don't think the drive was the problem. Now the whine's there from startup and it crashes within 5-10 seconds.


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Aereldor said:

Now the whine's there from startup and it crashes within 5-10 seconds.

Clear the cmos. And try with a different PSU.  

 


Fun Fact: The Meshify c is the best case to ever exist.

 

 

Wārudobītā

Spoiler

3100.

B550m TuF plus.

Hyper x rgb 8 gig stick. (MJR or CJR  i still don't know lol).

1650 super.

CX450.

MX500.

NX500.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

can you record that sound that your pc is making?


if it was useful give it a like :) btw if your into linux pay a visit here  and i will be thankful if you send me an opinion here  

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, TofuHaroto said:

Clear the cmos. And try with a different PSU.  

 

The only other PSU I have is a $20 Thermaltake Litepower, I don't even think that's safe to plug in :/

90% sure the sound is the PSU though.

 


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

@TofuHaroto Cleared CMOS, still there. Debating whether to try booting with the Litepower, it's not even 80+ rated, real piece of shit .


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites

I'd say try without the GPU, but you've got an F processor... I never recommend F processors, 10 bucks are nothing compared to the troubleshooting capability the iGPU allows for. 

 

Any other GPU to try?


F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX2080S, 2TB NVMe SSD, 2x16TB HDD RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB NVMe SSD RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Dell XPS 2 in 1 2019, 32GB, 1TB, 4K

 

GPD Win 2

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Aereldor said:

, it's not even 80+ rated, real piece of shit .

Efficiency isn't quality. 

 

3 minutes ago, Aereldor said:

90% sure the sound is the PSU though.

Afaik. That PSU well is subpart to say the least. 


Fun Fact: The Meshify c is the best case to ever exist.

 

 

Wārudobītā

Spoiler

3100.

B550m TuF plus.

Hyper x rgb 8 gig stick. (MJR or CJR  i still don't know lol).

1650 super.

CX450.

MX500.

NX500.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, TofuHaroto said:

Efficiency isn't quality. 

 

Afaik. That PSU well is subpart to say the least. 

Is it safe to boot with the Thermaltake Litepower? The Seasonic ECO (S12ii) that I think is failing is 5 years old. Never had problems so far, but maybe it's just reached its time.


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Aereldor said:

Never had problems so far, but maybe it's just reached its time.

It's a pretty old mess. Not all seasonic units are good. 


Fun Fact: The Meshify c is the best case to ever exist.

 

 

Wārudobītā

Spoiler

3100.

B550m TuF plus.

Hyper x rgb 8 gig stick. (MJR or CJR  i still don't know lol).

1650 super.

CX450.

MX500.

NX500.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, TofuHaroto said:

It's a pretty old mess. Not all seasonic units are good. 

So what's next. Is it safe to boot with the shitty Thermaltake Litepower to make sure it's the PSU that's the problem?


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites

 

Just now, Aereldor said:

So what's next. Is it safe to boot with the shitty Thermaltake Litepower to make sure it's the PSU that's the problem?

i read some reviews of Thermaltake Litepower its not that bad you should be able to use it just for test but dont push things too hard


if it was useful give it a like :) btw if your into linux pay a visit here  and i will be thankful if you send me an opinion here  

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, mahyar said:

 

i read some reviews of Thermaltake Litepower its not that bad you should be able to use it just for test but dont push things too hard

Literally just going to boot


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites

neh its okay


if it was useful give it a like :) btw if your into linux pay a visit here  and i will be thankful if you send me an opinion here  

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
13 minutes ago, Kilrah said:

I'd say try without the GPU, but you've got an F processor... I never recommend F processors, 10 bucks are nothing compared to the troubleshooting capability the iGPU allows for. 

 

Any other GPU to try?

I'm currently in India, the 9100F was like $60, everything else was like $150.


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
9 minutes ago, mahyar said:

neh its okay

Alright, gonna test with the Litepower... I hope nothing bad happens.


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP · Best Answer

It was the PSU. Getting a Grey CX450/450M for $40 tomorrow.


ALIENWARE 13R3

i7-7700HQ | GTX 1060 | 16GB DDR4 | 512GB NVMe SSD | 1440p OLED display | Logitech MX Master KZ ZSA

 

 

Link to post
Share on other sites

happy to hear that!


if it was useful give it a like :) btw if your into linux pay a visit here  and i will be thankful if you send me an opinion here  

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×