Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Jeybit1910

Memtest freezing with hyperthreading

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I'm trying to make sure some DDR3 I have is working properly, so I've been trying to test it with the latest version of Memtest86+ (which I think is V5.01, from about 2013 or 2014). I've been using a Sandy Bridge i3 which is a dual core with hyperthreading, and a Z77 motherboard, which I figure should probably be good up to 1866Mhz RAM speed. The test runs fine on default settings, which I gather only uses a single processor core. However there is a setting at the beginning to 'force hyperthreading' - but if I click this, the system always freezes just under 2 minutes in. I've been able to check with some other RAM and a different CPU (Ivy Bridge i3 with hyperthreading this time), and exactly the same thing seems to happen - everything runs fine on default settings for as long as I like, but as soon as I set it to force hyperthreading (which shows usage of up to 4 logical cores), memtest will freeze after just under 2 minutes - no matter which combination of RAM and CPU.

 

One RAM set is Crucial 1866MHz and the other is Corsair 1600MHz, and I set XMP, and make sure they are running at the correct speeds. Everything else is default settings, the PSU is comfortably over-specced for the setup, and nothing is overheating.

 

I also got hold of Memtest86 (non-plus), version ~4.3, which runs fine at default settings too. I don't think there's an option to force hyperthreading on that version of Memtest.

 

Can anyone suggest what the problem is here?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×