Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

B450 Aorus Elite

I have the Aorus B450 elite motherboard, and noticed that any graphics card I put into it, won't go past 50C, my buddy has a the same board, and same problem, does anyone know how to fix this?

CPU: R7 2700x

RAM: Corsair Vengeance RGB Pro (2x8gb 3200mhz)

GPU: 2070S

PSU: Corsair RM750X

MOBO: Aorus b450 Elite

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Uh... And this is a bad thing?

Wait.... Wut is 50c? The card?

What monitoring software?

Welcome to LTT

- If it ain't broken, don't fix it! - - Your post codes and beep codes in the drop down below -

Competitive Benching Team - Warp9-Systems 

Save the old OC forums just by reading old school tec

https://forums.extremeoverclocking.com/index.php

They have the best F@H stats too. 

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

The card, it should be able to go to like 78C

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, _Fabled said:

The card, it should be able to go to like 78C

No you want it to run cool as possible. 

50c is great temps. 

- If it ain't broken, don't fix it! - - Your post codes and beep codes in the drop down below -

Competitive Benching Team - Warp9-Systems 

Save the old OC forums just by reading old school tec

https://forums.extremeoverclocking.com/index.php

They have the best F@H stats too. 

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

yeah, I get that, but its impacting my preformance, I run like 60FPS in tarkov, when I should be able to run 120

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, _Fabled said:

yeah, I get that, put its impacting my preformance, I run like 60FPS in tarkov, when I should be able to run 120

So the video card is not being 100% utilized you mean?

- If it ain't broken, don't fix it! - - Your post codes and beep codes in the drop down below -

Competitive Benching Team - Warp9-Systems 

Save the old OC forums just by reading old school tec

https://forums.extremeoverclocking.com/index.php

They have the best F@H stats too. 

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yes, but it cant be 100% utilized because my GPU caps its temp at 50C

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, _Fabled said:

Yes, but it cant be 100% utilized because my GPU caps its temp at 50C

No, its not the Gpu temp. The video card is super way overkill for that game. Escape from Tarvok is more processor hungry.

 

What resolution? 

- If it ain't broken, don't fix it! - - Your post codes and beep codes in the drop down below -

Competitive Benching Team - Warp9-Systems 

Save the old OC forums just by reading old school tec

https://forums.extremeoverclocking.com/index.php

They have the best F@H stats too. 

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, _Fabled said:

1080P (1920x1080)

 

Ok so I think maybe the issue for you if its stuck at 60fps, vsync may be turned on. Look for this setting and disable it in the game.

- If it ain't broken, don't fix it! - - Your post codes and beep codes in the drop down below -

Competitive Benching Team - Warp9-Systems 

Save the old OC forums just by reading old school tec

https://forums.extremeoverclocking.com/index.php

They have the best F@H stats too. 

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

12 minutes ago, _Fabled said:

1080P (1920x1080)

 

 

Are you running the game in Windowed Mode by any chance?

Games needs to be on Full Screen / Main Focus, otherwise it can throw off the GPU, and run it at lower power states (e.g. not full 3D gaming mode).

 

Oh yeah, RTX 2070S is way overkill.

GTX 1060 was recommended for high / ultra settings, high frame rates at 1080p and 1440p.

A i7-8700 is recommended for that combo, so this game is more CPU reliant.

Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

its not, I changed it. Im fairly sure its my mobo capping the temps, the gpu should be on the highest pci-e slot,right?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, _Fabled said:

its not, I changed it. Im fairly sure its my mobo capping the temps, the gpu should be on the highest pci-e slot,right?

 

No...Mobo should not cap anything on the GPU.

It can cap the temperature on the CPU, but no way the GPU.

 

Yes, GPU should be in the top PCI-E X16 slot.

Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

IDK, what are the chances of getting bad 2 times in the silicon lottery? because I had a different GPU from MSI, I have a strix now, the MSI card was a 2060S. And it caps on my friends system, which has the same mobo

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×