Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Skipple

Audio Interference (Electrical?)

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I built a new PC and I am having audio interference on the headphones out.

 

I captured a sample and uploaded the mp3 here.

(Headphone Out -> Line-In on my second PC)

 

Troubleshooting I have done: 

  • Reinstalled audio and chipset drivers. 
  • Removed IO shield and GPU
  • Swapped powercables.
  • Reseated the motherbaord
  • Removed the case HD Audio from the board.
  • Tested removing all case and CPU fans.
  • Plugged into my front & back audio (same issue)

Here is the weird thing... When I plug headphones directly into the port I don't hear a thing. When I plug it into my mixer or directly into my second PC the audio artifacts are clear as day. 

 

The audio issue is there even when just in BIOS so I am assuming this is not a software thing. 

 

Could this issue be from the PSU itself? I am out of options here...

 

 

 

audio.mp3


 Gaming PC:                                        Streaming PC:

-Ryzen 5 3600x                CPU              -Ryzen 7 2700x  

-2x8GB @ 3200               RAM              -2x8GB @ 3600 

-RX 5700 XT                   GPU               -GTX 1060 6gb

                                                 -Asus B450M-A MATX        MOBO            -GB B450I MITX                                                     

                     -CM NR400                   CASE          -Thermaltake Core V1            

 

Monitor: Viewsonic VX2758-2KP-MHD

 

Good, Cheep and Easy Cable Management is my fetish.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Update to this strangest of issues. 

 

I was able to salvage a new PSU from another computer in my house that I wasn't using. This was causing the issues as well.

 

I completely removed the motherboard from the case. I found out that the computer doesn't even need to be on to start having issues. 

 

I then unplugged the PSU from the wall and was STILL hearing the audio interference.

 

Finally I tracked it down to the DVI plug. Removed that and the audio interference stopped... Odd. So I plugged the PSU back into the wall and the interference started again..

 

So it seams like anytime this motherboard is touching something that is attached to a power outlet I am getting the audio interference. 

 

Could this be an issue with the electric in my house or just with the motherboard itself??? 

 

I'm honestly kinda nervous at this point. 


 Gaming PC:                                        Streaming PC:

-Ryzen 5 3600x                CPU              -Ryzen 7 2700x  

-2x8GB @ 3200               RAM              -2x8GB @ 3600 

-RX 5700 XT                   GPU               -GTX 1060 6gb

                                                 -Asus B450M-A MATX        MOBO            -GB B450I MITX                                                     

                     -CM NR400                   CASE          -Thermaltake Core V1            

 

Monitor: Viewsonic VX2758-2KP-MHD

 

Good, Cheep and Easy Cable Management is my fetish.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×