Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

crossfire rx 580

beetlespin79
 Share

I am trying to test tom clancys the division using two powercolor rx 580s in crossfire! My problem is severe stuttering!

 

I have seen micro stuttering, but this is far worse! This is a continuous stuttering so bad that actual FPS drops by almost 70% on medium settetings!

 

And its not just the game, firestrike, unigine's heaven and superposition, GTA V, and any tomb raider verion! All suffer from this problem!

 

specs bellow

intel 4770k

16gb ram

crucial 512gb SSD

2 powercolor red devil rx 580

antec 1200 watt PSU

ASRock z87 extreme4

most recent amd drivers

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, beetlespin79 said:

I am trying to test tom clancys the division using two powercolor rx 580s in crossfire! My problem is severe stuttering!

 

I have seen micro stuttering, but this is far worse! This is a continuous stuttering so bad that actual FPS drops by almost 70% on medium settetings!

 

And its not just the game, firestrike, unigine's heaven and superposition, GTA V, and any tomb raider verion! All suffer from this problem!

 

specs bellow

intel 4770k

16gb ram

crucial 512gb SSD

2 powercolor red devil rx 580

antec 1200 watt PSU

ASRock z87 extreme4

most recent amd drivers

 

Can you download GPU-Z and confirm it shows them in Crossfire?

 

Also what monitor, refresh rate, vsync on?  Freesync?

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Also - did you run through Radeon control panel to launch the game with the correct Crossfire profile? 

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

i have reinstalled the drivers, but i have not rolled back to an earlier version and i havent run the game through the amd "control panel", although i run firestrike through amd's contol panel with the same severe stuttering! 

 

so, i will try the two suggestions first! As a little extra info, with crossfire disabled, gpu-z shows both card as identical, the the memory vendor the only difference!

 

the odd thing is, when crossfire is enabled, gpu-z shows the second rx 580 very different! it shows the amount of memory with autodetect as the vendor and the memory bus as 32 bit and the core clock at 700mhz and the rest of the info is greyed out

 

i can verify this b/c when i open msi afterburner, the core clock is 700mhz instead if 1411mhz, but when crossfire is disabled both cards show the correct speed in afterburner, just only one being used! 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, beetlespin79 said:

i have reinstalled the drivers, but i have not rolled back to an earlier version and i havent run the game through the amd "control panel", although i run firestrike through amd's contol panel with the same severe stuttering! 

 

so, i will try the two suggestions first! As a little extra info, with crossfire disabled, gpu-z shows both card as identical, the the memory vendor the only difference!

 

the odd thing is, when crossfire is enabled, gpu-z shows the second rx 580 very different! it shows the amount of memory with autodetect as the vendor and the memory bus as 32 bit and the core clock at 700mhz and the rest of the info is greyed out

 

i can verify this b/c when i open msi afterburner, the core clock is 700mhz instead if 1411mhz, but when crossfire is disabled both cards show the correct speed in afterburner, just only one being used! 

1.) So GPU-Z is showing the first card in Crossfire at the bottom of the screen? 

2.) ULPS - I remember having issues with this at one time and having to disable this, its something about power delivery to the cards.

3.) You have to mate Crossfire Profiles under the GAMING tab of the Radeon software with the games you have and launch only from there to get the Crossfire

 

When not under load or not needed (or there is no profile) your second card wont be used.

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

ah, yes! well there could be my problem! im launching games right off of the icon on my desktop!!

 

my monitor is an old Asus! It does not have freesyn or g-sync as an option and vsync setting is off!

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

OMG, I have found a problem and should be kicked in the a$$ for it! So, my pc has a 4770k right? Come to find out, when you fail to look or remember replacing my i7 with a celeron 1850, this usually and IS the problem!

 

i had forgot that i removed my i7 and put it in Asus motherboard, and put a celeron 1850 in this (ASRock) board! no wonder there was stuttering or really lack there of!

 

this is a HUGE bottleneck with the 2 cores running 100% usage constantly, even with no action on the screen, and the GPUs never reaching 30% usage!

 

it is AMAZING, what replacing a celeron with a core i3 4370 will do!

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×