Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

My GPU Usage is low but CPU usage is high

MasonPerea
 Share

I have a ryzen 3 1200, gtx 1050ti oc, b350m mortar, 2x4gb Kingston hyperx ram and my 1050ti is using anywhere from 20-80% and my cpu is at 100% the whole time in game but my frame rates are terrible and dip a lot. My temps are good and I’m only using medium settings on 720p 60hz in fortnite

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Up that resolution to 1080p.
What you're describing is a CPU bottleneck; basically, your GPU is twiddling its thumbs waiting for the CPU to send it the data it needs to render the next frame. The higher the resolution, the smaller the bottleneck. Your 1050Ti should be able to handle 1080p no problem.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Why aren't you playing at 1080p high

Ryzen 5 1600 @ 3.9 Ghz  | Gigabyte AB350M Gaming 3 |  PaliT GTX 1050Ti  |  8gb Kingston HyperX Fury @ 2933 Mhz  |  Corsair CX550m  |  1 TB WD Blue HDD


Inside some old case I found lying around.

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

At 1080p you should look at 36 to 42 FPS on high settings, your CPU is being bottlenecked I suspect it's either your RAM faults or the 720p resolution. Tell us your RAM model and try using 1080p resolution

Motherboard: MSI BM250-PRO-VD           <-- Build 1    Build 2 -->        Motherboard: ASRock Z370M Pro4                     
CPU: Intel Core i7-7700                                                   CPU: Intel Core i7-8700K
GPU: Gigabyte G1 Gaming GTX 1080                                          GPU: Gigabyte Windforce OC GTX660 (Saving money for RTX 2080)
RAM: 16GB HyperX Fury DDR4 2400Mhz                                        RAM: HyperX Predator 16gb DDR4 3000mhz
PSU: Seasonic M12II EVO 620w Bronze+                                      PSU: Seasonic Focus Gold Plus 650W
CPU Cooler: Gammax 400                                                    CPU Cooler: Gammax 400
SSD: Kingston A400 250GB                                                  HDD/SSD: 3 * 1TB WD blue Kingston A400 250GB 
Headphones: HYPERX CLOUD ALPHA                                                                                               Case: Thermaltake V200 RGB
Monitor: LG 24GM77                                                                                                               Mouse: SteelSeries Rival 600
CaseFans: 3 140mm                                                                                                                Phone: Samsung Galaxy S8+
HDD: 1TB 7200RPM
Mouse: SteelSeries Rival 500
Phone: Nokia 7 plus



hehe yeaaah boy
https://linustechtips.com/main/uploads/monthly_2018_09/111.PNG.5713b4f39cae3a5badac216b30d99e65.PNG

 

You want to code but don't know how ? (Personal list)

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I have an i3-7100, a dual-core CPU and a evga 1050TI slightly overclocked and I run 60FPS on medium-high settings on 1080p

I'm gonna go find my own tech support...

with BLACKJACK and HOOKERS!

(Welcome to LTT Forums)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×