Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

sometimes stutter but why ?

CPU: RYZEN 7 2700 @ 3.9ghz
GPU: GTX 1650Super (OC)
RAM: 2x8 3200 cl16 VIPER 
mobo: b450 Aorus Elite
SSD-256gb SYSTEM
hdd-1tb, 0,5tb, 250gb GAMES
PSU: coolermaster GX 550W 80+ bronze
monitor : 1) Philips 226VL 60hz

2) AOC 24g1 144hz

in some games like warzone , gta 5 i got no stutter at all

 

but then are some games like battlefield 5, Forza Horizon 4 and that stutter only 1x or twice per game like 0.1s lag but i can feel it and see it on frametime grap....

 

then there is red dead redemtion 2 , Kingdome:Deliverence with stutter sometimes more like every 1 min 1x go to 30ms frametime 

 

then there is CSGO with stutter like crazy soo i uninstall that....

 

when i builded this PC there was no stutter in any game...

 

every driver is up to date, xmp enabled - dual channel, temps on heavy load CPU=60°c , GPU=64°C there is no problem on that

 

i tried:
reinstall windows - nothing

disable HPET - nothing

emptystandbylist - nothing

remove all things in pc and build it again - nothing

dont start MSI afterburner + RTSS - nothing

tried other gpu - nothing

underclock cpu/gpu - only fps change but otherwise nothing

 

I THINK SINCE I UPDATED BIOS AND GOT NEW 144HZ MONITOR IT ALL STARTED...



i please you anything can help :)
there is video with FRAMETIME SPIKES : look at the graph to see stutter

 

Edited by zeli_666
Link to post
Share on other sites
1 minute ago, zeli_666 said:

CPU: RYZEN 7 2700 @ 3.9ghz
GPU: GTX 1650Super (OC)
RAM: 2x8 3200 cl16 VIPER 
mobo: b450 Aorus Elite
SSD-256gb SYSTEM
hdd-1tb, 0,5tb, 250gb GAMES
PSU: coolermaster GX 550W 80+ bronze
monitor : 1) Philips 226VL 60hz

2) AOC 24g1 144hz

in some games like warzone , gta 5 i got no stutter at all

 

but then are some games like battlefield 5 and that stutter only 1x or twice per game like 0.1s lag but i can feel it and see it on frametime grap....

 

then there is red dead redemtion 2 , Kingdome:Deliverence with stutter sometimes more like every 1 min 1x go to 30ms frametime 

 

then there is CSGO with stutter like crazy soo i uninstall that....

 

when i builded this PC there was no stutter in any game...

 

i tried:
reinstall windows - nothing

disable HPET - nothing

emptystandbylist - nothing

remove all things in pc and build it again - nothing

dont start MSI afterburner + RTSS - nothing

tried other gpu - nothing

underclock cpu/gpu - only fps change but otherwise nothing

 

I THINK SINCE I UPDATED BIOS AND GOT NEW 144HZ MONITOR IT ALL STARTED...



i please you anything can help :)
there is video with FRAMETIME SPIKES : look at the graph to see stutter

 

Are your temps okay? Is your RAM in dual channel? Is XMP enabled? Are your drivers fully Up to date?

Link to post
Share on other sites
Just now, boggy77 said:

ram in slots 2 and 4? xmp enabled? drivers up to date? have you monitored temperatures for cpu and gpu?

RAM in 2 and 4 slots , XMP on 3200mhz ,every driver up to date , CPU in big cpu intesive game like BF5 are 60°c and GPU on 99% is 64°C
this is all good 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Downkey said:

Are your temps okay? Is your RAM in dual channel? Is XMP enabled? Are your drivers fully Up to date?

everything is normal :/ thats why iam sad

Link to post
Share on other sites

What kind of SSD is that? If it is DRAM-less that could be a possible cause. 

Or if it's in poor condition or something.

Link to post
Share on other sites
Just now, KingTdiGGiTTy said:

What kind of SSD is that? If it is DRAM-less that could be a possible cause. 

Or if it's in poor condition or something.

apacer , it has DRAM ... iam not an id**t to buy dram-less :D , and it is only half year old

Link to post
Share on other sites

At this point it is most likely that you have a faulty component

Link to post
Share on other sites

thanks a lot :) iam gonna try to find a friend who has AM4 and try everything... (i got no freind) :D

Link to post
Share on other sites

Didn't I already answer this and basically point towards the psu? It's a low end unit from many many years ago so it should be replaced with a good quality one. The issues described here have been observed with other gx series psu's.

Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, jaslion said:

Didn't I already answer this and basically point towards the psu? It's a low end unit from many many years ago so it should be replaced with a good quality one. The issues described here have been observed with other gx series psu's.

thats what i want to buy a good 750W evga gold ... thanks for that

 

Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, zeli_666 said:

thats what i want to buy a good 750W evga gold ... thanks for that

 

Which one? They have good and bad ones

 

Reference the psu tier list to know if you are buying a good unit

 

Fyi the evga ga series is a no go with it's current issues

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×