Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

the unsable ram

Caizer
 Share


sorry for may bad english ?
 

hello im from philippines please help me im newbie in desktop and we have a family pc for 2 years its have a 2x2 gb ddr 3 ram same frequency 1333 and i bought a ram at an online shopping site call shopee here in philippines and there's 8 gb ram no brand name on it and I was attracted to the price because its cheap and some days has passed and my order came too and i immediately tried the 8gb ram and i first attach it on ddr3 1 slot and its not working and next ddr3 2 slot no luck but i tried to include my old ddr3 2gb ram 1333mhz and the 2gb ram is on the ddr3 1 slot and the ddr3 2 slot is 8gb ram at last its working but if you switch the 2gb ram to ddr3 2 slot and 8gb ram ddr3 1 slot its not working

the two ddr3 2gb model i have is
kingston
transcend 



this is the motherboard i used
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-F2A68HM-S1-rev-10#ov




and the 8gb ram i bought
https://shopee.ph/8GB-DDR3-PC3-12800-1600MHz-240-Pins-DIMM-Desktop-RAM-For-AMD-i.98802103.1770261902




and advance thank you god bless all

wk.png

popokjjhs.png

bahoogwer.png

ispoki.png

pilay.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, Caizer said:

how sir ? please teach me

I just try it the stupid way first. enable xmp

 

probebly not going to work, but worth the try and isn't going to damage anything

 

quote me next time please

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, LukeSavenije said:

I just try it the stupid way first. enable xmp

 

probebly not going to work, but worth the try and isn't going to damage anything

 

quote me next time please

there is no xmp enable sir i checked that before

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

weird... this is listed on the gigabyte website

Quote
  1. Support for AMD Memory Profile (AMP)/ Extreme Memory Profile (XMP) memory modules

any memory profiles you can enable?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, LukeSavenije said:

weird... this is listed on the gigabyte website

any memory profiles you can enable?

ow i already enable that amd memory profile and no luck 
and there's no XMP on the bios

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Caizer said:

ow i already enable that amd memory profile but no luck

okay... next step then... set both the memory clocks the same (667 or 1333 depending on bios settings)

 

does that help?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, LukeSavenije said:

okay... next step then... set both the memory clocks the same (667 or 1333 depending on bios settings)

 

does that help?

how do i do that sir?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Does the 8gb stick works fine if you remove the 2gb one?

Personal Desktop":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.

Luna, the temporary Desktop:

CPU: Intel Core i7 10700KF @ 5.0Ghz (5.1Ghz 4-core) |~| Cooling: bq! Dark Rock 4 Pro |~| MOBO: Gigabyte Z490 UD |~| RAM: 32G Kingston HyperX @ 2666Mhz CL13 |~| GPU: AMD Radeon RX 6800 (Reference) |~| PSU: Corsair HX1000 80+ Platinum |~| Windows Boot Drive: 2x 512GB (1TB total) Plextor SATA SSD (RAID0 volume) |~| Linux Boot Drive: 500GB Kingston A2000 |~| Storage: 4TB WD Black HDD |~| Case: Cooler Master Silencio S600 |~| Display 1 (leftmost): Eizo (unknown model) 1920x1080 IPS @ 60Hz|~| Display 2 (center): BenQ ZOWIE XL2540 1920x1080 TN @ 240Hz |~| Display 3 (rightmost): Wacom Cintiq Pro 24 3840x2160 IPS @ 60Hz 10-bit |~| OS: Windows 10 Pro (games / art) + Linux (distro: NixOS; programming and daily driver)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, Princess Cadence said:

Does the 8gb stick works fine if you remove the 2gb one?

nope

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Caizer said:

nope

So the 8GB stick is only detected with the 2GB stick also installed, and you don't get more than 2GB either way?

 

Sounds like you might have a faulty memory stick there.

Quote or tag me( @Crunchy Dragon) if you want me to see your reply

If my post solved your problem/answered your question, please consider marking it as "solved"

Community Standards // PSU Tier List // Bugs and Issues // Join Floatplane! // Join the LTT Official Discord //

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, Caizer said:

nope

Okay I have some bad news for you...

 

This 8gb stick of memory you have bought is actually DDR3L and your motherboard is what we call 'ancient' it was the first AMD chipset to work with DDR3 and sadly that's all it supports: DDR3.

 

The 8gb stick won't work because it's not "fully compatible" with the lower voltage DDR3L stick, the memory controller just derps.

 

You can see that watching your CPU-z SS's see the XMP and JEDEC of the 8gb stick lists its voltages as 1.35v when if it was actual DDR3 it should list as 1.5v just like your 2gb stick.

 

So I am very sorry but there is nothing you can do here.

Personal Desktop":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.

Luna, the temporary Desktop:

CPU: Intel Core i7 10700KF @ 5.0Ghz (5.1Ghz 4-core) |~| Cooling: bq! Dark Rock 4 Pro |~| MOBO: Gigabyte Z490 UD |~| RAM: 32G Kingston HyperX @ 2666Mhz CL13 |~| GPU: AMD Radeon RX 6800 (Reference) |~| PSU: Corsair HX1000 80+ Platinum |~| Windows Boot Drive: 2x 512GB (1TB total) Plextor SATA SSD (RAID0 volume) |~| Linux Boot Drive: 500GB Kingston A2000 |~| Storage: 4TB WD Black HDD |~| Case: Cooler Master Silencio S600 |~| Display 1 (leftmost): Eizo (unknown model) 1920x1080 IPS @ 60Hz|~| Display 2 (center): BenQ ZOWIE XL2540 1920x1080 TN @ 240Hz |~| Display 3 (rightmost): Wacom Cintiq Pro 24 3840x2160 IPS @ 60Hz 10-bit |~| OS: Windows 10 Pro (games / art) + Linux (distro: NixOS; programming and daily driver)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Crunchy Dragon said:

So the 8GB stick is only detected with the 2GB stick also installed, and you don't get more than 2GB either way?

 

Sounds like you might have a faulty memory stick there.

no the 2gb is detected and the 8gb is not

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Caizer said:

no the 2gb is detected and the 8gb is not

Yeah, I'd put my money on a faulty stick.

 

What happens if you install the 8GB stick without the 2GB stick and try to power on?

Quote or tag me( @Crunchy Dragon) if you want me to see your reply

If my post solved your problem/answered your question, please consider marking it as "solved"

Community Standards // PSU Tier List // Bugs and Issues // Join Floatplane! // Join the LTT Official Discord //

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Crunchy Dragon said:

Yeah, I'd put my money on a faulty stick.

 

What happens if you install the 8GB stick without the 2GB stick and try to power on?

not working

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Caizer said:

not working

Faulty stick, then.

Quote or tag me( @Crunchy Dragon) if you want me to see your reply

If my post solved your problem/answered your question, please consider marking it as "solved"

Community Standards // PSU Tier List // Bugs and Issues // Join Floatplane! // Join the LTT Official Discord //

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Crunchy Dragon said:

Faulty stick, then.

ok thanks sir i need to refund

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, Crunchy Dragon said:

Faulty stick, then.

He does not have a faulty stick at all, you're wrong.

 

Was it so hard read my reply just above?

Personal Desktop":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.

Luna, the temporary Desktop:

CPU: Intel Core i7 10700KF @ 5.0Ghz (5.1Ghz 4-core) |~| Cooling: bq! Dark Rock 4 Pro |~| MOBO: Gigabyte Z490 UD |~| RAM: 32G Kingston HyperX @ 2666Mhz CL13 |~| GPU: AMD Radeon RX 6800 (Reference) |~| PSU: Corsair HX1000 80+ Platinum |~| Windows Boot Drive: 2x 512GB (1TB total) Plextor SATA SSD (RAID0 volume) |~| Linux Boot Drive: 500GB Kingston A2000 |~| Storage: 4TB WD Black HDD |~| Case: Cooler Master Silencio S600 |~| Display 1 (leftmost): Eizo (unknown model) 1920x1080 IPS @ 60Hz|~| Display 2 (center): BenQ ZOWIE XL2540 1920x1080 TN @ 240Hz |~| Display 3 (rightmost): Wacom Cintiq Pro 24 3840x2160 IPS @ 60Hz 10-bit |~| OS: Windows 10 Pro (games / art) + Linux (distro: NixOS; programming and daily driver)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

ow thanks for the help :) i need to refund this

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Princess Cadence said:

He does not have a faulty stick at all, you're wrong.

 

Was it so hard read my reply just above?

My bad, didn't see that you edited.

Quote or tag me( @Crunchy Dragon) if you want me to see your reply

If my post solved your problem/answered your question, please consider marking it as "solved"

Community Standards // PSU Tier List // Bugs and Issues // Join Floatplane! // Join the LTT Official Discord //

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×