Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

How to fix Epic Games abnormal CPU usage?

 Share

Hi, it's been a long time since epicgames launcher has been reportedly using abnormal amounts of CPU usage.

 

They said the have issued a quick fix for this, but i am still getting spikes from 45-85% CPU usage for just opening the launcher.

 

Have you guys fix yours?

 

NOTE: launcher is up to date, tried uninstalling and reinstalling.

 

Photo below to see abnormal usage compared to other game launchers

Screenshot 2021-02-25 121454.png

image.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Open up your settings in Epic, have you installed the Epic Online Services patch? I updated my launcher and I went from 1.3% usage to about 7% until I installed the Online Services Patch and rebooted, now I'm back down to 1% usage. 

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX1200 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 2/25/2021 at 12:56 PM, Skiiwee29 said:

Open up your settings in Epic, have you installed the Epic Online Services patch? I updated my launcher and I went from 1.3% usage to about 7% until I installed the Online Services Patch and rebooted, now I'm back down to 1% usage. 

No i have not installed this yet, where can i find this? i tried searching online and there are no installers to be found

 

Sorry for not replying faster.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, SleepingGiant said:

No i have not installed this yet, where can i find this? i tried searching online and there are no installers to be found

 

Sorry for not replying faster.

Click on the cog wheel in Epic launcher and it should show up for you in the upper left corner. 

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX1200 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Skiiwee29 said:

Click on the cog wheel in Epic launcher and it should show up for you in the upper left corner. 

i think i found it

 

image.png.d2e9f1d3a24517db14df8b128d7b1909.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, SleepingGiant said:

i think i found it

 

image.png.d2e9f1d3a24517db14df8b128d7b1909.png

Yep, install that, reboot, reopen epic, it will still show it, click install again and it will be finished and then reboot one more time and should return to normal. 

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX1200 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Skiiwee29 said:

Yep, install that, reboot, reopen epic, it will still show it, click install again and it will be finished and then reboot one more time and should return to normal. 

thank you for this. will update the thread after i install this

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

@Skiiwee29i get this error message. then when i dismiss the error message and procced to install the .NET framework it just stays there not doing anything.

 

should i just dl and install Microsoft version? 

image.png

image.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yes, download and install that feature. 

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX1200 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Skiiwee29 said:

Yes, download and install that feature. 

the microsoft one or the epic store one?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, SleepingGiant said:

the microsoft one or the epic store one?

Just click the download and install this feature on the pop up window. 

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX1200 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

56 minutes ago, SleepingGiant said:

the microsoft one or the epic store one?

I would expect this to be completed by now, did this resolve your CPU troubles with Epic?

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX1200 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 2/26/2021 at 9:44 PM, Skiiwee29 said:

I would expect this to be completed by now, did this resolve your CPU troubles with Epic?

Error kept on displaying. Couldn't proceed forward due to recurring error

 

I just gave up  

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×