Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Hello people of the forum,

 

I have a system here that won't boot, power on or post. Tried a different power supply that we know works and tried the memory just for kicks. Motherboard LEDs power on, but the rest of the system doesn't, made sure the power switch works and tried to short out the board with a screwdriver. 

 

Any ideas?

 

Thank you

Link to post
Share on other sites
Just now, Xaeha said:

What is your system?

Specs?

Ryzen 5 3600

Asus strix b450-f gaming

Msi gtx 1080

Adata xpg 16gb at 3200 mhz

Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, zachb2185 said:

Specs?

Ryzen 5 3600

Asus strix b450-f gaming

Msi gtx 1080

Adata xpg 16gb at 3200 mhz

 

How long ago did you get the Ryzen 3600 and ASUS B450-F motherboard?

Does the motherboard box have a 'Ryzen 3000 series Ready' sticker on it?

 

If you have an old-stock B450-F motherboard, it might not support Ryzen 3000-series out-of-the-box.

You may be required to update / flash the BIOS to a version that supports the Ryzen 3600.

 

If it says “ AMD RYZEN 3000 DESKTOP READY” will it work with Ryzen 5 3600  without bio updates? (Gigabyte B450M DS3H) : gigabyte

 

 

The GTX 1080 has a set of PCI-E 6-pin and PCI-E 8-pin power connections.

Those are REQUIRED and NOT optional; make sure those are connected.

 

The ASUS B450-F has a set of on-board troubleshooting LEDs, to point in you the direction of what is causing the PC to not work.

Do any of those Q-LEDs light up?

 

image.png.fd79ad149afa8e5b949a5503bc65136f.png

 

 

6 minutes ago, Xaeha said:

What?

What does that even mean?

 

Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, -rascal- said:

 

How long ago did you get the Ryzen 3600 and ASUS B450-F motherboard?

Does the motherboard box have a 'Ryzen 3000 series Ready' sticker on it?

 

If it says “ AMD RYZEN 3000 DESKTOP READY” will it work with Ryzen 5 3600  without bio updates? (Gigabyte B450M DS3H) : gigabyte

 

 

The GTX 1080 has a set of PCI-E 6-pin and PCI-E 8-pin power connections.

Those are REQUIRED and NOT optional; make sure those are connected.

 

The ASUS B450-F has a set of on-board troubleshooting LEDs, to point in you the direction of what is causing the PC to not work.

Do any of those Q-LEDs light up?

 

image.png.fd79ad149afa8e5b949a5503bc65136f.png

1. Cant really answer dont have the box (it's a friends system and was built by his family member)

2. Both power connectors are plugged in

3. No error LEDs are lighting up

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, -rascal- said:

 

How long ago did you get the Ryzen 3600 and ASUS B450-F motherboard?

Does the motherboard box have a 'Ryzen 3000 series Ready' sticker on it?

 

If it says “ AMD RYZEN 3000 DESKTOP READY” will it work with Ryzen 5 3600  without bio updates? (Gigabyte B450M DS3H) : gigabyte

 

 

The GTX 1080 has a set of PCI-E 6-pin and PCI-E 8-pin power connections.

Those are REQUIRED and NOT optional; make sure those are connected.

 

The ASUS B450-F has a set of on-board troubleshooting LEDs, to point in you the direction of what is causing the PC to not work.

Do any of those Q-LEDs light up?

 

image.png.fd79ad149afa8e5b949a5503bc65136f.png

We can't get a post screen and the only indication of power is the RGB LEDs in the heatsink

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, zachb2185 said:

We can't get a post screen and the only indication of power is the RGB LEDs in the heatsink

 

That's going to be hard to troubleshoot with not much to go with...

 

Ask him to make sure the EPS/CPU 8-pin connector on the top-left of the motherboard is connected. Make sure the 24-pin is secured connected as well.

 

Monitor cable needs to go to the back of the GTX 1080, NOT the back of the motherboard.

 

If the computer is all inside a computer case, double check the front panel wires (e.g. power button, reset button, etc).

 

Why is the family member who built the PC didn't / can't check to make sure it worked before handing the system??

Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, -rascal- said:

 

That's going to be hard to troubleshoot with not much to go with...

 

Ask him to make sure the EPS/CPU 8-pin connector on the top-left of the motherboard is connected. Make sure the 24-pin is secured connected as well.

 

Monitor cable needs to go to the back of the GTX 1080, NOT the back of the motherboard.

 

If the computer is all inside a computer case, double check the front panel wires (e.g. power button, reset button, etc).

 

Why is the family member who built the PC didn't / can't check to make sure it worked before handing the system??

Everything that you mentioned has been verified and fixed. The issue is that it did post until the system was shipped here. Possibly damaged in ship. (Should've mentioned this earlier sorry)

Link to post
Share on other sites

-> Moved to Troubleshooting

^^^^ That's my post ^^^^
<-- This is me --- That's your scrollbar -->
vvvv Who's there? vvvv

Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, zachb2185 said:

Everything that you mentioned has been verified and fixed. The issue is that it did post until the system was shipped here. Possibly damaged in ship. (Should've mentioned this earlier sorry)

 

Ahhh...it might have been knocked around during shipping.

Something might have been knocked loose (hopefully) ... or shipping company is not careful and damaged something...

 

At this point, your friend may need to check everything from start to finish to see what could be wrong.

Loose CPU / CPU cooler / GPU / RAM ... to cables / wires ... physical damage(s)....

 

28 minutes ago, LogicalDrm said:

-> Moved to Troubleshooting

 

👍

Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×