Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

GPU Usage Low When Turning On PC For The First Time In Morning

WalterK
 Share

So I always shut off my computer at night and in the morning i turn it on (cold boot), when i turn it on every games lag and GPU usage is low until i restart it (warm boot). I have replaced my psu, added an ssd, reinstalled windows/drivers completely, and updated my bios. I don't know what else to do at this point? If it can't be fixed its fine as its not that big a of a deal to restart but still n annoyance.

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, WalterK said:

So I always shut off my computer at night and in the morning i turn it on (cold boot), when i turn it on every games lag and GPU usage is low until i restart it (warm boot). I have replaced my psu, added an ssd, reinstalled windows/drivers completely, and updated my bios. I don't know what else to do at this point? If it can't be fixed its fine as its not that big a of a deal to restart but still n annoyance.

 

Windows 10?  A couple guesses I would take is messing with the power profiles (set them to balanced or above and see if that works?), or perhaps something with the GPU itself after going into that Windows 10 hybrid off thing it does when you shut down on a hardware level?  Have all drivers and OS updates?

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

39 minutes ago, Tristerin said:

Windows 10?  A couple guesses I would take is messing with the power profiles (set them to balanced or above and see if that works?), or perhaps something with the GPU itself after going into that Windows 10 hybrid off thing it does when you shut down on a hardware level?  Have all drivers and OS updates?

Yes windows 10, I've tried different power curves and they dont seem to do much at the shutdown and i don't know about the hybrid off thing at all. Thanks for the quick reply!

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

8 minutes ago, WalterK said:

Yes windows 10, I've tried different power curves and they dont seem to do much at the shutdown and i don't know about the hybrid off thing at all. Thanks for the quick reply!

 

Well Windows 10 Shutdown, as I understand it, is a hybrid sleep/off mode.  A Windows 10 restart is a complete system restart.  Which I would assume is resetting something within the software, or hardware of the GPU?  Maybe a fresh install of drivers on the GPU?

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

11 minutes ago, Tristerin said:

Well Windows 10 Shutdown, as I understand it, is a hybrid sleep/off mode.  A Windows 10 restart is a complete system restart.  Which I would assume is resetting something within the software, or hardware of the GPU?  Maybe a fresh install of drivers on the GPU?

I've reinstalled twice now, with the most updated versions and nothing has changed. Howver the shutdown not being a full shutdown may be something. Is there a way to actually get a fully shutdown?

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, WalterK said:

I've reinstalled twice now, with the most updated versions and nothing has changed. Howver the shutdown not being a full shutdown may be something. Is there a way to actually get a fully shutdown?

 

https://www.howtogeek.com/262325/why-is-windows-hibernating-instead-of-fully-shutting-down/

 

I do believe that if you are running an SSD in fast boot (I could be wrong but something in my head is telling me this) you skip the option to enter BIOS.  To reset this you have to pull/reset the CMOS so you can enter BIOS if you want.  I could be wrong but for some reason I think this is accurate.

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, Tristerin said:

https://www.howtogeek.com/262325/why-is-windows-hibernating-instead-of-fully-shutting-down/

 

I do believe that if you are running an SSD in fast boot (I could be wrong but something in my head is telling me this) you skip the option to enter BIOS.  To reset this you have to pull/reset the CMOS so you can enter BIOS if you want.  I could be wrong but for some reason I think this is accurate.

I don't have it to fast boot, i have the option to enter bios on.

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, WalterK said:

I don't have it to fast boot, i have the option to enter bios on.

 

Edit I think I just read it wrong sorry, its late putting kids to bed lol be back in a few - but I just googled the hibernation question that was the first thing that came up that said can disable

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, Tristerin said:

Right but this disable (link) of the hibernation requires using fast boot

I misread it sorry, long day of tests. Anyways i think you were right i did as the link said and i de selected the fast boot option. (For some reason however i could still enter BIOS when i wanted to)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I'm hopeful that that does the trick, I will update the thread tomorrow morning when iI wake up as usually the PC doesn't act up until about 7 hours of being shut off. Thanks for your time man!

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, WalterK said:

I'm hopeful that that does the trick, I will update the thread tomorrow morning when iI wake up as usually the PC doesn't act up until about 7 hours of being shut off. Thanks for your time man!

Let me know!  I hope it works!

Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 3: ASRock B450m Pro4, Ryzen 5 3600, ARESGAME River 5 CPU cooler in push/pull, EVGA RTX 2060 KO, 16gb (2x8) 3600mhz TeamGroup T-Force RAM, ARESGAME AGV750w PSU, 1tb WD Black SN750 NVMe Win 10 boot drive, 3tb Hitachi 7200 RPM HDD, Fractal Design Focus G Mini custom painted.  Lenovo 27" 1080p 60hz placeholder monitor, generic mouse, generic keyboard.  Still a work in progress

NVIDIA GeForce RTX 2060 video card benchmark result - AMD Ryzen 5 3600,ASRock B450M Pro4 (3dmark.com)

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 250gb Samsun 960 EVO NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MP30 M.2 SATA III SSD, SuperTalent 512gb SATA III SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

16 hours ago, Tristerin said:

Let me know!  I hope it works!

Forgot to update this earlier, but whenever i turned on my pc in the morning i was still only getting 40-50% gpu usage in games and getting around 70 fps. After restarting i average around 130 fps with an 80% gpu usage.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×