Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Is i5 4440 really this bad?

 Share

Hey guys,  I have a i5 4440, gtx 660 and 8gb 1600MHz ram.

I just got fortnite save the world and on low-medium, my 660 is at 40-50% usage and CPU at 100%, I get like 40FPS in combat because of this. 

I don't even mind the low FPS, but it stutters so much that even the sound is broken, seriously everything is its own track and it feels like having the same song playing 20 times on youtube.

I have nothing open apart from MSI afterburner and task manager in the background.

 

Any idea why CPU usage is this high? or is it just that my CPU is trash

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

your GPU is weak to make the frames.

what resolution? if 1080, then reduce your settings more.

save for a better GPU. also what RAM is and motherboard is used?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Something else hogging CPU power? Fortnite is hardly CPU heavy.

1 minute ago, airdeano said:

your GPU is weak to make the frames.

what resolution? if 1080, then reduce your settings more.

save for a better GPU. also what RAM is and motherboard is used?

I'm not sure if you read the post right

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

58 minutes ago, airdeano said:

your GPU is weak to make the frames.

what resolution? if 1080, then reduce your settings more.

save for a better GPU. also what RAM is and motherboard is used?

Literally lowest settings with medium view distance, ram is at 5-6gb usage and my cpu runs at 45c so it’s not throttling

 

57 minutes ago, Jurrunio said:

Something else hogging CPU power? Fortnite is hardly CPU heavy.

I'm not sure if you read the post right

If I tab onto task manager I game the second thing on cpu usage  is task manager itself

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, RandomGu123 said:

If I tab onto task manager I game the second thing on cpu usage  is task manager itself

What if you set Task Manager to be always on top and game with Task Manager on the side?

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

38 minutes ago, Jurrunio said:

What if you set Task Manager to be always on top and game with Task Manager on the side?

The same, although I just googled similar problems and someone said to switch from high performance to balanced so I will try that

 

Yep it worked, cpu and gpu now both doing their job, who would have thought lol

Anyways, thanks for the time and help guys :) 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

24 minutes ago, RandomGu123 said:

The same, although I just googled similar problems and someone said to switch from high performance to balanced so I will try that

If my way helped then that's a virus using your CPU for whatever stuff it wants to do, good that it's not.

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Jurrunio said:

If my way helped then that's a virus using your CPU for whatever stuff it wants to do, good that it's not.

Yeah thanks I will watch out, I got a virus when I first got my pc, but as I had basically nothing I just wiped the drives 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×