Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Blu_

Asus RTX2080 Turbo fan throttle issues

I have 3 turbos and one does this under load. The only way to get it to stop (in my case) is to set it to 66%. It's in a server rack so I haven't bothered to remedy the situation, but I will get on with support at some point and see if it needs to be RMA'd or perhaps just reflashed.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hey all I recently bough a Asus Rtx 2080 turbo and I am having some issues. 

The fan throttles to max and is incredibly loud when under load, I downloaded Gpu Tweak and checked the fan speed and the monitoring section says the fan is staying at a constant 50% even though it has obviously maxed out. Is this normal behaviour for this card? If so what can I do to make the noise more bearable, its louder than all 4 of my 140mm fans combined.

Below is a picture of the fan graph while playing games, it says its at 50 but audibly it is maxed out.

-Thanks!

me playing fan speed.PNG

Link to post
Share on other sites
Posted · Best Answer

I have 3 turbos and one does this under load. The only way to get it to stop (in my case) is to set it to 66%. It's in a server rack so I haven't bothered to remedy the situation, but I will get on with support at some point and see if it needs to be RMA'd or perhaps just reflashed.


Build Logs: Cotton Candy Threads | Lucid Visions | Matte Machine (4U Rackmount) | Noc Noc | NUC | Storage Log

 

Cotton Candy Threads - CPU AMD Threadripper 2950X | GPU EVGA FTW3 RTX 2080 Ti | MOBO Asus ROG Zenith Extreme | MEMORY 128GB (8x 16GB) Corsair Vengeance RGB 3200 | STORAGE 3x Samsung 960 Evo SSD + 4x Crucial P1 1TB + 2x Seagate Ironwolf 8TB 7.2k HDDs | PSU Corsair HX1200i w/ Cablemod Pro Extensions | COOLING Cooler Master TR4 ML360 | CASE Lian Li O11 Dynamic Black | LIGHTING 9x Corsair HD120 Fans, 4x Corsair Addressable RGB Strips, 2x Corsair Commander Pro | PCPP
 
LUCID VISIONS - CPU AMD Ryzen 9 3950X | GPU PowerColor 5700XT Liquid Devil | MOBO Crosshair VII Hero | MEMORY 64GB (4x 16GB) Trident-Z Neo @ 3733 | STORAGE Samsung 960 Pro SSD | PSU Corsair RM1000i | COOLING EKWB Custom Loop | CASE Define S2 Vision | LIGHTING 4x Fractal Prisma AL-14 Fans, Built-in RGB Strip | PCPP
 
Just NCASE mITX - CPU Intel Core i7 8700K @ 5.2GHz | GPU EVGA RTX 2080 Ti XC | MOBO Asus Z370-I Gaming | MEMORY 16GB (2x 8GB) G.Skill Triden-Z RGB 3000 | STORAGE Samsung 960 Evo 500GB SSD + Corsair MX500 1TB M.2 SSD | PSU Corsair SF600 | COOLING Noctua NH-U9S w/ Redux Push/Pull Fans | CASE NCase M1v5 | LIGHTING 2x Cablemod Addressable RGB Strips | PCPP
 
Noc Noc, Who's There? - CPU AMD Threadripper 1950X | GPU ASUS RTX 2080 Ti OC | MOBO ASRock X399M Taichi | MEMORY 32GB (4x 8GB) GSkill Trident-Z 3200 | STORAGE Samsung 970 Evo SSD | PSU Corsair HX1000i w/ Cablemod Pro B&W Kit | COOLING Noctua U9 TR4 w/ 2x Redux 92mm | CASE Corsair 280X White | FANS 6x Noctua 140mm Redux | PCPP
Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Just tried it and it worked thanks! What a strange fix that is wonder how that stops it.

Link to post
Share on other sites
Just now, Blu_ said:

Just tried it and it worked thanks! What a strange fix that is wonder how that stops it.

No prob! My guess is that something is screwed up with a sensor or a setting that just makes it freak out.

 


Build Logs: Cotton Candy Threads | Lucid Visions | Matte Machine (4U Rackmount) | Noc Noc | NUC | Storage Log

 

Cotton Candy Threads - CPU AMD Threadripper 2950X | GPU EVGA FTW3 RTX 2080 Ti | MOBO Asus ROG Zenith Extreme | MEMORY 128GB (8x 16GB) Corsair Vengeance RGB 3200 | STORAGE 3x Samsung 960 Evo SSD + 4x Crucial P1 1TB + 2x Seagate Ironwolf 8TB 7.2k HDDs | PSU Corsair HX1200i w/ Cablemod Pro Extensions | COOLING Cooler Master TR4 ML360 | CASE Lian Li O11 Dynamic Black | LIGHTING 9x Corsair HD120 Fans, 4x Corsair Addressable RGB Strips, 2x Corsair Commander Pro | PCPP
 
LUCID VISIONS - CPU AMD Ryzen 9 3950X | GPU PowerColor 5700XT Liquid Devil | MOBO Crosshair VII Hero | MEMORY 64GB (4x 16GB) Trident-Z Neo @ 3733 | STORAGE Samsung 960 Pro SSD | PSU Corsair RM1000i | COOLING EKWB Custom Loop | CASE Define S2 Vision | LIGHTING 4x Fractal Prisma AL-14 Fans, Built-in RGB Strip | PCPP
 
Just NCASE mITX - CPU Intel Core i7 8700K @ 5.2GHz | GPU EVGA RTX 2080 Ti XC | MOBO Asus Z370-I Gaming | MEMORY 16GB (2x 8GB) G.Skill Triden-Z RGB 3000 | STORAGE Samsung 960 Evo 500GB SSD + Corsair MX500 1TB M.2 SSD | PSU Corsair SF600 | COOLING Noctua NH-U9S w/ Redux Push/Pull Fans | CASE NCase M1v5 | LIGHTING 2x Cablemod Addressable RGB Strips | PCPP
 
Noc Noc, Who's There? - CPU AMD Threadripper 1950X | GPU ASUS RTX 2080 Ti OC | MOBO ASRock X399M Taichi | MEMORY 32GB (4x 8GB) GSkill Trident-Z 3200 | STORAGE Samsung 970 Evo SSD | PSU Corsair HX1000i w/ Cablemod Pro B&W Kit | COOLING Noctua U9 TR4 w/ 2x Redux 92mm | CASE Corsair 280X White | FANS 6x Noctua 140mm Redux | PCPP
Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 hours ago, Den-Fi said:

No prob! My guess is that something is screwed up with a sensor or a setting that just makes it freak out.

 

I first tested beamng and the issue seemed to no longer happen but I launched some other games at it seems its still there? So its just a fix for one game :(. I have sent a RMA request so hopefully Asus can deal with it.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×