Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

need help troubleshooting

 Share

My problem:

   My pc seems stable but crashes about once a month at a totaly random thing.

   When this happens the screen freezes and a colored noise comes over it.

   The audio also becomes extremely loud noise.

   I thought that it was the heat but i ran a gpu benchmark and a ram test simultaneously for hours without any errors.

   I can run benchmarks all day without any error, or so i thought until i looked at the memtest screen this morning.(i let it run at night)

   It showed the included screen, 10k+ errors only on test 6, range (1200mb - 22000mb).

   Are these false positives?

   What can i do to get to the cause of the problem?

 

My specs:

   CPU: i7-8700k

   MB:   asus z370-e

   RAM: 24gb crucial ballistix sport (BLS4G4D240FSA.8FADG *2 and BLS8G4D240FSA.M16FAD *2)

   GPU: gigabyte 1080ti

   SSD: Samsung 970 evo 500gb

   all at stock with ram at the xmp profile of 2400mhz (the only one it has)

 

Thanks in advance,

Jannick

 

DSC_0003 (Custom).JPG

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Pull out your ram sticks and test them 1 by one, I suspect a bad stick.

My rig:

CPU: Ryzen 5 3600 3.6Ghz, OC'ed to 4.2Ghz all core @ 1.325ghz + Corsair H60 120mm AIO

MB: Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi

RAM: G.Skill TridentZ 16GB (2 x 8GB) 3200Mhz 16-18-18-38 XMP enabled

GPU: Gigabyte RTX 2080 Super

*bought for $200 CAD off a friend who needed an RTX 3080, price was my reward.

CASE: InWinn A1 Plus in White with included 600w gold sfx PSU and included custom length cables

DISPLAY: 3x 20" AOC 1080p 60hz 4ms ,  32" RCA 1080p/60 TV mounted above, all on a single arm.

 

Storage: C : 1TB WD Blue NVMe      D : 2TB Barracuda      E: 240GB Kingston V300 (scratch drive)

NAS: 240GB Kingston A400 + 6x 10+ year old 700GB Barracuda drives in my old FX8350+8GB DDR3 system

Mining Rack: 240GB Kingston A400 + 5x RX 580 8GB + 2x GTX 1070 + 1x GTX 1660ti + 6GB DDR3 + Core2Quad Q6600

 

Logitech G15 1st Gen + Logitech G602 Wireless

Steam Controller + Wired XB1 controller + Logitech G29 Racing Wheel + Wingman Extreme Digital 3D Flight Stick

Sennheiser HD 4.40 Headphones + Pixel Buds 2 + Logitech Z213 2.1 Speakers

 

My Girlfriends Weeb-Ass Rig:

Razer Blade Pro 17 2020

10th Gen i7 10875H 8c/16t @5.1ghz 

17.3" 1080p 300Hz 100% sRGB, factory calibrated, 6mm bezel

RTX 2070 Max-Q 8GB

512GB generic NVMe

16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz

Wireless-AX201 (802.11a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth® 5.1, 2.5Gbit Ethernet

70.5 Whr Battery

Razer Huntsman Quartz, Razer Balistic Quartz, Razer Kraken Quartz Kitty Heaphones

*deep breath*

Razer Raptor 27" monitor, IT'S BEAUTIFUL.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Chronified said:

Pull out your ram sticks and test them 1 by one, I suspect a bad stick.

but it said error range: 1200mb - 22000mb.

Could it still be 1 stick?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

That's just the memory area they were testing at the time of the errors, it doesn't mean that entire area is bad.

 

Stick by stick method 100% recommended. It's a pain in the butt but worth it in the end. 

 

If a set of ram is newer than the others just test that pair together to save time, then you can narrow it down to them individually if it fails.

 

My rig:

CPU: Ryzen 5 3600 3.6Ghz, OC'ed to 4.2Ghz all core @ 1.325ghz + Corsair H60 120mm AIO

MB: Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi

RAM: G.Skill TridentZ 16GB (2 x 8GB) 3200Mhz 16-18-18-38 XMP enabled

GPU: Gigabyte RTX 2080 Super

*bought for $200 CAD off a friend who needed an RTX 3080, price was my reward.

CASE: InWinn A1 Plus in White with included 600w gold sfx PSU and included custom length cables

DISPLAY: 3x 20" AOC 1080p 60hz 4ms ,  32" RCA 1080p/60 TV mounted above, all on a single arm.

 

Storage: C : 1TB WD Blue NVMe      D : 2TB Barracuda      E: 240GB Kingston V300 (scratch drive)

NAS: 240GB Kingston A400 + 6x 10+ year old 700GB Barracuda drives in my old FX8350+8GB DDR3 system

Mining Rack: 240GB Kingston A400 + 5x RX 580 8GB + 2x GTX 1070 + 1x GTX 1660ti + 6GB DDR3 + Core2Quad Q6600

 

Logitech G15 1st Gen + Logitech G602 Wireless

Steam Controller + Wired XB1 controller + Logitech G29 Racing Wheel + Wingman Extreme Digital 3D Flight Stick

Sennheiser HD 4.40 Headphones + Pixel Buds 2 + Logitech Z213 2.1 Speakers

 

My Girlfriends Weeb-Ass Rig:

Razer Blade Pro 17 2020

10th Gen i7 10875H 8c/16t @5.1ghz 

17.3" 1080p 300Hz 100% sRGB, factory calibrated, 6mm bezel

RTX 2070 Max-Q 8GB

512GB generic NVMe

16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz

Wireless-AX201 (802.11a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth® 5.1, 2.5Gbit Ethernet

70.5 Whr Battery

Razer Huntsman Quartz, Razer Balistic Quartz, Razer Kraken Quartz Kitty Heaphones

*deep breath*

Razer Raptor 27" monitor, IT'S BEAUTIFUL.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

36 minutes ago, Chronified said:

That's just the memory area they were testing at the time of the errors, it doesn't mean that entire area is bad.

 

Stick by stick method 100% recommended. It's a pain in the butt but worth it in the end. 

 

If a set of ram is newer than the others just test that pair together to save time, then you can narrow it down to them individually if it fails.

 

Should i do all the tests or just test 6?

since all the errors were on test 6

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

51 minutes ago, Jannicks said:

Should i do all the tests or just test 6?

since all the errors were on test 6

Nah do all the tests again

My rig:

CPU: Ryzen 5 3600 3.6Ghz, OC'ed to 4.2Ghz all core @ 1.325ghz + Corsair H60 120mm AIO

MB: Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi

RAM: G.Skill TridentZ 16GB (2 x 8GB) 3200Mhz 16-18-18-38 XMP enabled

GPU: Gigabyte RTX 2080 Super

*bought for $200 CAD off a friend who needed an RTX 3080, price was my reward.

CASE: InWinn A1 Plus in White with included 600w gold sfx PSU and included custom length cables

DISPLAY: 3x 20" AOC 1080p 60hz 4ms ,  32" RCA 1080p/60 TV mounted above, all on a single arm.

 

Storage: C : 1TB WD Blue NVMe      D : 2TB Barracuda      E: 240GB Kingston V300 (scratch drive)

NAS: 240GB Kingston A400 + 6x 10+ year old 700GB Barracuda drives in my old FX8350+8GB DDR3 system

Mining Rack: 240GB Kingston A400 + 5x RX 580 8GB + 2x GTX 1070 + 1x GTX 1660ti + 6GB DDR3 + Core2Quad Q6600

 

Logitech G15 1st Gen + Logitech G602 Wireless

Steam Controller + Wired XB1 controller + Logitech G29 Racing Wheel + Wingman Extreme Digital 3D Flight Stick

Sennheiser HD 4.40 Headphones + Pixel Buds 2 + Logitech Z213 2.1 Speakers

 

My Girlfriends Weeb-Ass Rig:

Razer Blade Pro 17 2020

10th Gen i7 10875H 8c/16t @5.1ghz 

17.3" 1080p 300Hz 100% sRGB, factory calibrated, 6mm bezel

RTX 2070 Max-Q 8GB

512GB generic NVMe

16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz

Wireless-AX201 (802.11a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth® 5.1, 2.5Gbit Ethernet

70.5 Whr Battery

Razer Huntsman Quartz, Razer Balistic Quartz, Razer Kraken Quartz Kitty Heaphones

*deep breath*

Razer Raptor 27" monitor, IT'S BEAUTIFUL.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×