Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

GPU Usage

Okay so i have a Gaming Laptop

Lenovo Ideapad L340 Gaming

CPU - i5 9300H

GPU - GTX 1650 Mobile

Ram - 8GB 2400Mhz - Single Channel

HDD -1TB 

 

Ive Had this laptop for around 8 months and at beginning it was performing as expected (GTA V - 30fps High) 

Recently it performing pretty bad and at times worse so i decided to clean install windows again 

after doing that i did not download any pirated software/movies or anything with malware and played GTA V now im getting around 45fps on lowest possible settings so I installed NZXT Cam software and while monitoring my performance it showed that my GPU usage is 13% and sometimes it drops around 5-6% dont know what the issue is i checked the same on MSI Afterburner and other monitoring softwares as well and same result.

PLS Help me is this normal or there is some issue??

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

What's CPU usage at that time? Probably CPU just isn't powerful enough to keep up.

Also, what temps for the CPU and GPU?

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB SX8200Pro, 2x16TB Ironwolf RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary, Mountain Everest Max

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB SX8200Pro RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Dell XPS 2 in 1 2019, 32GB, 1TB, 4K

 

GPD Win 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

overheating almost certainly. Clean it and replace the stock thermal paste.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Kilrah said:

What's CPU usage at that time? Probably CPU just isn't powerful enough to keep up.

Also, what temps for the CPU and GPU?

554471945_LowGPUUsage.thumb.PNG.1d31e820dfe2b84003a62ce45127d417.PNGI took This screenshot RN.

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 minutes ago, 5x5 said:

overheating almost certainly. Clean it and replace the stock thermal paste.

I dont think that overheating is an issue since my GPU is barely at use...it Goes like 50-60 Degree C...Ive posted a screenshot above check it.

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, faversani said:

I dont think that overheating is an issue since my GPU is barely at use...it Goes like 50-60 Degree C...Ive posted a screenshot above check it.

 

Your CPU is at 92 degrees...

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I see 60.

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB SX8200Pro, 2x16TB Ironwolf RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary, Mountain Everest Max

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB SX8200Pro RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Dell XPS 2 in 1 2019, 32GB, 1TB, 4K

 

GPD Win 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Kilrah said:

I see 60.

Cause he's alt-tabbed. His loads are 92

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Well the max is yes but that doesn't say whether it reached that during his run and not while doing other stuff before

F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX3080, 2TB SX8200Pro, 2x16TB Ironwolf RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary, Mountain Everest Max

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB SX8200Pro RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Dell XPS 2 in 1 2019, 32GB, 1TB, 4K

 

GPD Win 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, 5x5 said:

Cause he's alt-tabbed. His loads are 92

Its getting a bit confusing since the task manager shows something different and Open hardware manager something different...but the GPU is still an issue not the CPU

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 minutes ago, Kilrah said:

Well the max is yes but that doesn't say whether it reached that during his run and not while doing other stuff before

His current CPU usage is under 10%. It's definitely not running the game actively ;)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

Newegg

×