Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

How do I fix error "CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT"?

That_PC_Kid
 Share

I recently built my computer and about every 30 or so minutes after I start it up the computer either freezes or gives me an error that says "CLOCK_WATCHDOG_TIMEOIT". I've Googled how to fix it and none of the options are working. All my drivers are up to date and everything like that. I've also did a fresh install of Windows but the problem is still happening. Is there a way to fix it?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

CPU: Instability with frequency or voltage or both. Reduce frequency and/or increase voltage.

 

Also possibly related to RAM

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

6 minutes ago, That_PC_Kid said:

I recently built my computer and about every 30 or so minutes after I start it up the computer either freezes or gives me an error that says "CLOCK_WATCHDOG_TIMEOIT". I've Googled how to fix it and none of the options are working. All my drivers are up to date and everything like that. I've also did a fresh install of Windows but the problem is still happening. Is there a way to fix it?

Do you have any components to try swapping in? Anything, be it a GPU, motherboard, CPU or even power supply? Also, re-seat everything.

REMEMBER:

IF YOU WANT ME TO RESPOND, YOU GOTTA QUOTE ME 

OR

PUT @Fixinit1 IN YOUR RESPONSE!!!!!

 

 

Gosh, I hate it when people forget. Anyway, check out my PC below, and there's a PCPartPicker link on my profile, If you wanna see what I'm planning.

Spoiler

SYSTEM SPECS: Finally ditched the Pentium N3540, now I've got the following:

 

CPU - Ryzen 5 2400G

GPU - 1060 6GB Gigabyte G1 Gaming

RAM - 16GB DDR4 3000mhz Team T-Force Delta RGB

MOTHERBOARD - MSI B350 Tomahawk

PSU - EVGA 450BT

CASE - PHANTEKS  P350X

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, Jurrunio said:

CPU: Instability with frequency or voltage or both. Reduce frequency and/or increase voltage.

 

Also possibly related to RAM

 

1 minute ago, Fixinit1 said:

Do you have any components to try swapping in? Anything, be it a GPU, motherboard, CPU or even power supply? Also, re-seat everything.

CPU is on default settings and I have nothing to swap out.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, That_PC_Kid said:

 

CPU is on default settings and I have nothing to swap out.

Try clearing CMOS.

REMEMBER:

IF YOU WANT ME TO RESPOND, YOU GOTTA QUOTE ME 

OR

PUT @Fixinit1 IN YOUR RESPONSE!!!!!

 

 

Gosh, I hate it when people forget. Anyway, check out my PC below, and there's a PCPartPicker link on my profile, If you wanna see what I'm planning.

Spoiler

SYSTEM SPECS: Finally ditched the Pentium N3540, now I've got the following:

 

CPU - Ryzen 5 2400G

GPU - 1060 6GB Gigabyte G1 Gaming

RAM - 16GB DDR4 3000mhz Team T-Force Delta RGB

MOTHERBOARD - MSI B350 Tomahawk

PSU - EVGA 450BT

CASE - PHANTEKS  P350X

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, That_PC_Kid said:

 

CPU is on default settings and I have nothing to swap out.

then try drop the memory frequency as low as possible

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Yep -- clearing the Cmos is a good idea. Look in owner manual on how to do it.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Zmax said:

Yep -- clearing the Cmos is a good idea. Look in owner manual on how to do it.

 

 

 

 

Yeah, I know how to. I already did it once when the system wouldn't post. Thanks though.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×