Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sleep issue with threadripper (Solved)

Salacious B Crum
 Share

Anyone have any idea why my 1950x keeps waking up when I put it to sleep I mean it literally goes to sleep and pops right back up, I've read about the mouse being hyper sensitive so things I've tried so far:

 

Disabled wake by mouse, keyboard

Checked to see if something is running in the background

 

I've got it setup in team viewer and it wakes on command but again if I put it to sleep it pops right back on I don't want it running all day only when I need it

My daily driver: The Wrath of Red: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen TR4 1950x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA621P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASRock x399 Taichi / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / Samsung 512GB 970 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor x3

 

My technology Rig: The wizard: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen R7 1800x 3.95MHz / Corsair H110i / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASUS CH 6 / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / 512GB 960 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor HP Monitor

 

My I don't use RigOS Windows 10 home edition / CPU Ryzen 1600x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA620P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / MSI x370 Gaming Pro Carbon / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / Samsung PM961 256GB M.2 PCIe Internal SSDEVGA GeForce GTX 1050 Ti SSC GAMING / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor

 

My NAS: The storage miser: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / CPU Intel i7 6700 / Cooler Master MasterWatt Lite 500 Watt 80 Plus / ASUS Maximus viii Hero / 32GB Gskill RipJaw DDR4 3200Mhz / HP Mellanox ConnectX-2 10 GbE PCI-e G2 Dual SFP+ Ported Ethernet HCA NIC / 9 Drives total 29TB - 1 4TB seagate parity - 7 4TB WD Red data - 1 1TB laptop drive data - and 2 240GB Sandisk SSD's cache / Headless

 

Why did I buy this server: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / Dell R710 enterprise server with dual xeon E5530 / 48GB ecc ddr3 / Dell H310 6Gbps SAS HBA w/ LSI 9211-8i P20 IT / 4 450GB sas drives / headless

 

Just another server: OS Proxmox VE / Dell poweredge R410

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It might be a Wake on LAN issue. I had something similar happen a few weeks back.

 

Edit: Open the command prompt and type...

powercfg -lastwake

...to see what woke it up last.

Edited by Dissitesuxba11s
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

My power supply used to do that when it was dying. Does this also happen when it's off?

I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Skill Trident Z RGB - WD SN750 - Jedi Order Titan Xp - Hyper 212 Black (with RGB Riing flair) - EVGA G3 650W - dual booting Windows 10 and Linux - Black and green theme, Razer brainwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - dark mode Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus thread, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

32 minutes ago, Dissitesuxba11s said:

It might be a Wake on LAN issue. I had something similar happen a few weeks back.

 

Edit: Open the command prompt and type...


powercfg -lastwake

...to see what woke it up last.

I did try that a few days ago but I'll reset everything and test after it wakes up as I'm not sure I did it right

My daily driver: The Wrath of Red: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen TR4 1950x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA621P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASRock x399 Taichi / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / Samsung 512GB 970 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor x3

 

My technology Rig: The wizard: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen R7 1800x 3.95MHz / Corsair H110i / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASUS CH 6 / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / 512GB 960 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor HP Monitor

 

My I don't use RigOS Windows 10 home edition / CPU Ryzen 1600x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA620P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / MSI x370 Gaming Pro Carbon / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / Samsung PM961 256GB M.2 PCIe Internal SSDEVGA GeForce GTX 1050 Ti SSC GAMING / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor

 

My NAS: The storage miser: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / CPU Intel i7 6700 / Cooler Master MasterWatt Lite 500 Watt 80 Plus / ASUS Maximus viii Hero / 32GB Gskill RipJaw DDR4 3200Mhz / HP Mellanox ConnectX-2 10 GbE PCI-e G2 Dual SFP+ Ported Ethernet HCA NIC / 9 Drives total 29TB - 1 4TB seagate parity - 7 4TB WD Red data - 1 1TB laptop drive data - and 2 240GB Sandisk SSD's cache / Headless

 

Why did I buy this server: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / Dell R710 enterprise server with dual xeon E5530 / 48GB ecc ddr3 / Dell H310 6Gbps SAS HBA w/ LSI 9211-8i P20 IT / 4 450GB sas drives / headless

 

Just another server: OS Proxmox VE / Dell poweredge R410

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

31 minutes ago, fasauceome said:

My power supply used to do that when it was dying. Does this also happen when it's off?

Power supply is new don't see any other issue that would point to the PSU

My daily driver: The Wrath of Red: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen TR4 1950x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA621P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASRock x399 Taichi / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / Samsung 512GB 970 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor x3

 

My technology Rig: The wizard: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen R7 1800x 3.95MHz / Corsair H110i / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASUS CH 6 / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / 512GB 960 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor HP Monitor

 

My I don't use RigOS Windows 10 home edition / CPU Ryzen 1600x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA620P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / MSI x370 Gaming Pro Carbon / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / Samsung PM961 256GB M.2 PCIe Internal SSDEVGA GeForce GTX 1050 Ti SSC GAMING / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor

 

My NAS: The storage miser: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / CPU Intel i7 6700 / Cooler Master MasterWatt Lite 500 Watt 80 Plus / ASUS Maximus viii Hero / 32GB Gskill RipJaw DDR4 3200Mhz / HP Mellanox ConnectX-2 10 GbE PCI-e G2 Dual SFP+ Ported Ethernet HCA NIC / 9 Drives total 29TB - 1 4TB seagate parity - 7 4TB WD Red data - 1 1TB laptop drive data - and 2 240GB Sandisk SSD's cache / Headless

 

Why did I buy this server: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / Dell R710 enterprise server with dual xeon E5530 / 48GB ecc ddr3 / Dell H310 6Gbps SAS HBA w/ LSI 9211-8i P20 IT / 4 450GB sas drives / headless

 

Just another server: OS Proxmox VE / Dell poweredge R410

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, mrbilky said:

I did try that a few days ago but I'll reset everything and test after it wakes up as I'm not sure I did it right

Do you remember what woke it up last time?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, mrbilky said:

Power supply is new don't see any other issue that would point to the PSU

It could be faulty, new stuff is broken sometimes, however rarely

I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Skill Trident Z RGB - WD SN750 - Jedi Order Titan Xp - Hyper 212 Black (with RGB Riing flair) - EVGA G3 650W - dual booting Windows 10 and Linux - Black and green theme, Razer brainwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - dark mode Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus thread, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

13 minutes ago, Dissitesuxba11s said:

Do you remember what woke it up last time?

It just happened again here is the diag from power shell I only have 2 PCIe devices in this rig 1 GTX 1080 and my 10GBe single port nic I have reinstalled the bios as well to see if there was an anomaly

 

PS C:\Users\mrbil> powercfg -lastwake
Wake History Count - 1
Wake History [0]
  Wake Source Count - 1
  Wake Source [0]
    Type: Device
    Instance Path: PCI\VEN_1022&DEV_1453&SUBSYS_14531022&REV_00\3&11583659&0&09
    Friendly Name:
    Description: PCI Express Root Port
    Manufacturer: (Standard system devices)
PS C:\Users\mrbil>

 

I wonder if my unRAID NAS is pushing a signal across to my pc they are peer to peer 10GBe and my ASRock x399 Taichi bios setting for wake on LAN is under PCIe

My daily driver: The Wrath of Red: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen TR4 1950x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA621P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASRock x399 Taichi / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / Samsung 512GB 970 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor x3

 

My technology Rig: The wizard: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen R7 1800x 3.95MHz / Corsair H110i / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASUS CH 6 / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / 512GB 960 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor HP Monitor

 

My I don't use RigOS Windows 10 home edition / CPU Ryzen 1600x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA620P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / MSI x370 Gaming Pro Carbon / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / Samsung PM961 256GB M.2 PCIe Internal SSDEVGA GeForce GTX 1050 Ti SSC GAMING / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor

 

My NAS: The storage miser: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / CPU Intel i7 6700 / Cooler Master MasterWatt Lite 500 Watt 80 Plus / ASUS Maximus viii Hero / 32GB Gskill RipJaw DDR4 3200Mhz / HP Mellanox ConnectX-2 10 GbE PCI-e G2 Dual SFP+ Ported Ethernet HCA NIC / 9 Drives total 29TB - 1 4TB seagate parity - 7 4TB WD Red data - 1 1TB laptop drive data - and 2 240GB Sandisk SSD's cache / Headless

 

Why did I buy this server: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / Dell R710 enterprise server with dual xeon E5530 / 48GB ecc ddr3 / Dell H310 6Gbps SAS HBA w/ LSI 9211-8i P20 IT / 4 450GB sas drives / headless

 

Just another server: OS Proxmox VE / Dell poweredge R410

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, mrbilky said:

-snip-

Try this:

Device Manager > select Network Adapter(s) > Go to your Network card > go to Power Management > uncheck "Allow this device to wake up" if it's checked.

 

You might also have an update waiting to be installed so Windows is kind of forcing you to do it.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Think this one is solved I deselected wake on pattern match in both adapter settings (I have 2 nics on board) that seems to have solved it wakes up correctly and puts to sleep correctly, Thanks for the help solving this one!

My daily driver: The Wrath of Red: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen TR4 1950x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA621P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASRock x399 Taichi / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / Samsung 512GB 970 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor x3

 

My technology Rig: The wizard: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen R7 1800x 3.95MHz / Corsair H110i / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASUS CH 6 / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / 512GB 960 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor HP Monitor

 

My I don't use RigOS Windows 10 home edition / CPU Ryzen 1600x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA620P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / MSI x370 Gaming Pro Carbon / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / Samsung PM961 256GB M.2 PCIe Internal SSDEVGA GeForce GTX 1050 Ti SSC GAMING / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor

 

My NAS: The storage miser: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / CPU Intel i7 6700 / Cooler Master MasterWatt Lite 500 Watt 80 Plus / ASUS Maximus viii Hero / 32GB Gskill RipJaw DDR4 3200Mhz / HP Mellanox ConnectX-2 10 GbE PCI-e G2 Dual SFP+ Ported Ethernet HCA NIC / 9 Drives total 29TB - 1 4TB seagate parity - 7 4TB WD Red data - 1 1TB laptop drive data - and 2 240GB Sandisk SSD's cache / Headless

 

Why did I buy this server: OS unRAID v. 6.9.0-beta25 / Dell R710 enterprise server with dual xeon E5530 / 48GB ecc ddr3 / Dell H310 6Gbps SAS HBA w/ LSI 9211-8i P20 IT / 4 450GB sas drives / headless

 

Just another server: OS Proxmox VE / Dell poweredge R410

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×