Jump to content

computer wont restart

le_nub568
 Share

So my rig wont restart if i choose to restart it, it just hangs up on a ram error or the orange LED just sits there on my asus mobo, if i shut the computer down and turn it back on no problem its only when i hit the restart option dose it just hang up, ive done a couple of mem test 86's and got no errors for the ram, ive also done multiple windows repairs.

Specs:
i7 12700k

asus z690 prim

corsair DDR5 dom plat 5600 mhz ram

rtx 3080

corsair 850 watt power supply 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Latest BIOS?

  • Main PC: AMD Ryzen 9 5900X - EK AIO 360 D-RGB - Arctic Cooling MX-4 - Asus Prime X570-P - 4x8GB DDR4 3200 HyperX Fury CL16 - Sapphire Pulse Radeon  RX 5700XT - 1TB Kingston Fury Renegade - 1TB ADATA SX 6000pro  - 512GB ADATA SU800 - 1TB Seagate Momentus 5400rpm 2.5" - SAMA Armor Gold 750W  - custom black ATX and EPS cables - Fractal Design Define R5 Blackout - Windows 11 x64 2022 - 3 Arctic Cooling P14 PWM PST - 2 Arctic Cooling P12 PWM PST
  • Peripherals: LG 32GK650F - Philips 226VL - Logitech G Pro X Superlight - White Shark Spartan X (TKL) - EndGame Gear MPC890 - Genius HF 1250B - Asus Xonar U5 - Sennheiser HD 560s - QKZ x HBB - 7Hz Salnotes Zero - Logitech C270 - Behringer PS400 - BM700  - Colormunki Smile - Speedlink Torid - Jysk Stenderup - LG 24x External DVD writer - Konig smart card reader
  • Laptop: Acer E5–575G-386R 15.6" 1080p (i3 6100U + 2x4GB DDR4 + GeForce 940MX + 256GB nVME) Win 10 Pro x64 22H1 - Logitech G305 + AAA Lithium battery
  • Networking: Asus RT-N18U - SpeedPort Plus - 35/7 Mbps vDSL - TP-Link TL-WA850RE - TP-Link 5-port 1Gbps switch
  • TV and gadgets: TCL 50EP680 50" 4K LED + Sharp HT-SB100 75W RMS - Samsung Galaxy Tab A8 10.1" - OnePlus 9 256GB - Olymous Cameda C-160 - GameBoy Color 
  • Streaming/Server/Storage PC: AMD Ryzen 5 3600 - LC-Power LC-CC-120 - MSI B450 Tomahawk Max - 2x4GB ADATA 2666 DDR4 - 120GB Kingston V300 - Toshiba DT01ACA100 1TB - Toshiba DT01ACA200 2TB - 2x WD Green 2TB - Sapphire Pulse AMD Radeon R9 380X 4GB - 550W EVGA G3 SuperNova - Chieftec Giga DF-01B - Logitech G710+ - Roccat Kone Pure Military Desert strike - Logitech S-220
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

How about Old/Bad CMOS battery ? Got a volt meter ? Take battery out and test it. Make sure power is off and PSU is unplugged from wall when you work inside the case, always use rubber gloves. (thin surgical ones will do)

Of course, do not forget to re-optimize your Bios after you put the battery back.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 12/7/2022 at 2:30 AM, 191x7 said:

Latest BIOS?

indeed latest bios

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 12/7/2022 at 3:06 AM, Cyberat said:

How about Old/Bad CMOS battery ? Got a volt meter ? Take battery out and test it. Make sure power is off and PSU is unplugged from wall when you work inside the case, always use rubber gloves. (thin surgical ones will do)

Of course, do not forget to re-optimize your Bios after you put the battery back.

ill give that a try never thought about it being a CMOS problem

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

27 minutes ago, le_nub568 said:

ill give that a try never thought about it being a CMOS problem

The chance that the battery on a z690 board died or ran out is minimal, that board is new and the CR2032 batteries usually last from a couple years to 5+.

  • Main PC: AMD Ryzen 9 5900X - EK AIO 360 D-RGB - Arctic Cooling MX-4 - Asus Prime X570-P - 4x8GB DDR4 3200 HyperX Fury CL16 - Sapphire Pulse Radeon  RX 5700XT - 1TB Kingston Fury Renegade - 1TB ADATA SX 6000pro  - 512GB ADATA SU800 - 1TB Seagate Momentus 5400rpm 2.5" - SAMA Armor Gold 750W  - custom black ATX and EPS cables - Fractal Design Define R5 Blackout - Windows 11 x64 2022 - 3 Arctic Cooling P14 PWM PST - 2 Arctic Cooling P12 PWM PST
  • Peripherals: LG 32GK650F - Philips 226VL - Logitech G Pro X Superlight - White Shark Spartan X (TKL) - EndGame Gear MPC890 - Genius HF 1250B - Asus Xonar U5 - Sennheiser HD 560s - QKZ x HBB - 7Hz Salnotes Zero - Logitech C270 - Behringer PS400 - BM700  - Colormunki Smile - Speedlink Torid - Jysk Stenderup - LG 24x External DVD writer - Konig smart card reader
  • Laptop: Acer E5–575G-386R 15.6" 1080p (i3 6100U + 2x4GB DDR4 + GeForce 940MX + 256GB nVME) Win 10 Pro x64 22H1 - Logitech G305 + AAA Lithium battery
  • Networking: Asus RT-N18U - SpeedPort Plus - 35/7 Mbps vDSL - TP-Link TL-WA850RE - TP-Link 5-port 1Gbps switch
  • TV and gadgets: TCL 50EP680 50" 4K LED + Sharp HT-SB100 75W RMS - Samsung Galaxy Tab A8 10.1" - OnePlus 9 256GB - Olymous Cameda C-160 - GameBoy Color 
  • Streaming/Server/Storage PC: AMD Ryzen 5 3600 - LC-Power LC-CC-120 - MSI B450 Tomahawk Max - 2x4GB ADATA 2666 DDR4 - 120GB Kingston V300 - Toshiba DT01ACA100 1TB - Toshiba DT01ACA200 2TB - 2x WD Green 2TB - Sapphire Pulse AMD Radeon R9 380X 4GB - 550W EVGA G3 SuperNova - Chieftec Giga DF-01B - Logitech G710+ - Roccat Kone Pure Military Desert strike - Logitech S-220
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

When CMOS is unstable, MB looses 2 settings - RAM & CPU, thus yes, that needs eliminated from the equation before going further.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×