Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Cpu overclock disapears

Go to solution Solved by DarkSmith2,
Just now, Heiks said:

Ok will uninstall and se if it helps

use revo uninstaller or similar to completly get rid of it.

Hello so i have overclocked my i7 8700k to 5.2 ghz att 1.3v. I have had it for about 5 months stable. 

 

But recently when i start my pc it runs on 5.2 for about 5 min then going back to stock clocks. Why is this happening?

 

(The bios still says im running 5.2)

(I have a Msi z370 carbon pro motherboard)

Link to post
Share on other sites

What do you use to monitor the frequency?

- If it ain't broken, don't fix it! -

- Your post codes and beep codes in the drop down below.

Spoiler

 

 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, ShrimpBrime said:

What do you use to monitor the frequency?

cpuid

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Heiks said:

cpuid

Try Cpu-Z instead.

 

How are the cpu temps?

- If it ain't broken, don't fix it! -

- Your post codes and beep codes in the drop down below.

Spoiler

 

 

Link to post
Share on other sites
Just now, ShrimpBrime said:

Try Cpu-Z instead.

 

How are the cpu temps?

Yes i meant Cpu-Z :D the temps are att max 75°C  when i stress tested it last time with oc and its about same atm a little lower around 66 max 73.

Link to post
Share on other sites
Just now, Heiks said:

Yes i meant Cpu-Z :D the temps are att max 75°C  when i stress tested it last time with oc and its about same atm a little lower around 66 max 73.

Pretty good temps! 

 

Well I don't have much to go by.

Any recent changes? Did winders update? (check power plans)

- If it ain't broken, don't fix it! -

- Your post codes and beep codes in the drop down below.

Spoiler

 

 

Link to post
Share on other sites

5.2GHz at 1.3v

uff thats about S-Tier 8700k 

 

congratz

On topic, have you installed weird overclocking or RGB software from MSI?

CPU: i7-8700k 5GHz@1.25v | MoBo: Asus ROG Maximus X Formula | RAM: G.Skill F4-3600C15D-16GTZ @4000CL17GPU: RTX 2080Ti | PSU: Evga Supernova G2 750w |

Storage: Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 500GB | Soundcard: Soundblaster ZXR | Mouse: Logitech G PRO WL | Keyboard: Filco Majestouch2 |

 

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, DarkSmith2 said:

5.2GHz at 1.3v

uff thats about S-Tier 8700k 

 

congratz

On topic, have you installed weird overclocking or RGB software from MSI?

I have dragon center to controll rgb that about it i think

Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, Heiks said:

I have dragon center to controll rgb that about it i think

well that thing can screw your overclocks over AFAIK. 
You should uninstall that bloatware.

CPU: i7-8700k 5GHz@1.25v | MoBo: Asus ROG Maximus X Formula | RAM: G.Skill F4-3600C15D-16GTZ @4000CL17GPU: RTX 2080Ti | PSU: Evga Supernova G2 750w |

Storage: Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 500GB | Soundcard: Soundblaster ZXR | Mouse: Logitech G PRO WL | Keyboard: Filco Majestouch2 |

 

Link to post
Share on other sites
Just now, DarkSmith2 said:

well that thing can screw your overclocks over AFAIK. 
You should uninstall that bloatware.

Ok will uninstall and se if it helps

Link to post
Share on other sites
Just now, Heiks said:

Ok will uninstall and se if it helps

use revo uninstaller or similar to completly get rid of it.

CPU: i7-8700k 5GHz@1.25v | MoBo: Asus ROG Maximus X Formula | RAM: G.Skill F4-3600C15D-16GTZ @4000CL17GPU: RTX 2080Ti | PSU: Evga Supernova G2 750w |

Storage: Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 500GB | Soundcard: Soundblaster ZXR | Mouse: Logitech G PRO WL | Keyboard: Filco Majestouch2 |

 

Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, DarkSmith2 said:

use revo uninstaller or similar to completly get rid of it.

Still running 5.2 think this did the trick

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Heiks said:

Still running 5.2 think this did the trick

yea those Windows tools from board manufacturers are extremly toxic and not very well made.. 
Apart from security issues its really just bloatware that doesnt work properly.

CPU: i7-8700k 5GHz@1.25v | MoBo: Asus ROG Maximus X Formula | RAM: G.Skill F4-3600C15D-16GTZ @4000CL17GPU: RTX 2080Ti | PSU: Evga Supernova G2 750w |

Storage: Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 500GB | Soundcard: Soundblaster ZXR | Mouse: Logitech G PRO WL | Keyboard: Filco Majestouch2 |

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×