Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Rx 590 driver problem

Yesterday i bought this card, so i faced some weird problem like msi afterburner,Sapphire trixx, gpu-z and others software like these are isn't showing gpu temp,core clock, fan speed etc etc,,i thought gpu has sensor issue, but i checked wattman and the wattman showing everything that's mean the sensor is working, and someone said it must be software problem since it's a new card.
So as he said i'm waiting for next updates,

But today i checked that gpu fan keeps spinning if i add a custom fan curves, i know if i add custom fan curve than i'll spin everytime, but tried resetting the wattman settings, turned on 0RPM fam,,but still it's spinning, 
Then i reinstalled the Radeon driver then the fan stopped spinning, but if i again add a fan curve then i cant stop it from spinning even if i reset the whole settings. 

It's my first time using amd gpu's and i'm really disappointed with their software

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Using Wattman + 3rd party software isn't exactly optimal. 

 

I never had an issue with my Sapphire RX 580, even with the Trixx fan curve. You probably don't want to set a custom fan curve anyway, as the card will always try to be as silent as possible while remaning at 75C°. 

CPU: Ryzen 7 5800X Cooler:  Corsair H100i Platinum SE Mobo: Asus B550-A Gaming GPU: EVGA RTX 2070 XC RAM: G.Skill Trident Z RGB 3200MHz 16CL 4x8GB SSD0: Crucial MX300 525GB SSD1: Samsung QVO 1TB PSU: NZXT C650 Case: Corsair 4000D Airflow Monitor: Asus VG259QM (240Hz)

I usually edit my posts immediately after posting them, as I don't check for typos before pressing the shiny SUBMIT button.

Spoiler

Unraid Server

CPU: Ryzen 5 1600 (3.6GHz; 1.25v) Cooler:  EVGA CLC 240mm Mobo: Asus Strix B350-i GPU: GT 1030 4GB RAM: G.Skill Trident Z 3200MHz 14CL 2x8GB SSD: ADATA SU800 128GB HDD: Seagate Ironwolf 2x6TB PSUCorsair SF450 Case: NZXT H200i

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Using Wattman + 3rd party software isn't exactly optimal as they will keep clashing. 

 

I never had an issue with my Sapphire RX 580, even with the Trixx fan curve. You probably don't want to set a custom fan curve anyway, as the card will always try to be as silent as possible while remaning at 75C°.

 

What 590 is your card?

CPU: Ryzen 7 5800X Cooler:  Corsair H100i Platinum SE Mobo: Asus B550-A Gaming GPU: EVGA RTX 2070 XC RAM: G.Skill Trident Z RGB 3200MHz 16CL 4x8GB SSD0: Crucial MX300 525GB SSD1: Samsung QVO 1TB PSU: NZXT C650 Case: Corsair 4000D Airflow Monitor: Asus VG259QM (240Hz)

I usually edit my posts immediately after posting them, as I don't check for typos before pressing the shiny SUBMIT button.

Spoiler

Unraid Server

CPU: Ryzen 5 1600 (3.6GHz; 1.25v) Cooler:  EVGA CLC 240mm Mobo: Asus Strix B350-i GPU: GT 1030 4GB RAM: G.Skill Trident Z 3200MHz 14CL 2x8GB SSD: ADATA SU800 128GB HDD: Seagate Ironwolf 2x6TB PSUCorsair SF450 Case: NZXT H200i

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

12 hours ago, Nocte said:

Using Wattman + 3rd party software isn't exactly optimal as they will keep clashing. 

 

I never had an issue with my Sapphire RX 580, even with the Trixx fan curve. You probably don't want to set a custom fan curve anyway, as the card will always try to be as silent as possible while remaning at 75C°.

 

What 590 is your card?

It's sapphire rx 590 nitro+ 

Someone said that msi afterburner, sapphire trixx needs a update,

I tried everything still nothing is showing gpu temp,fan speed in other software, 

So what do you think? What is causing this problem 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

12 hours ago, Nocte said:

Using Wattman + 3rd party software isn't exactly optimal as they will keep clashing. 

 

I never had an issue with my Sapphire RX 580, even with the Trixx fan curve. You probably don't want to set a custom fan curve anyway, as the card will always try to be as silent as possible while remaning at 75C°.

 

What 590 is your card?

Or is there something to do with the oc version ? My rx 590 is overclocked edition 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

8 hours ago, Chokez said:

nothing is showing gpu temp,fan speed in other software

Use DDU in safe mode and then reinstall the drivers from AMD's website. 

CPU: Ryzen 7 5800X Cooler:  Corsair H100i Platinum SE Mobo: Asus B550-A Gaming GPU: EVGA RTX 2070 XC RAM: G.Skill Trident Z RGB 3200MHz 16CL 4x8GB SSD0: Crucial MX300 525GB SSD1: Samsung QVO 1TB PSU: NZXT C650 Case: Corsair 4000D Airflow Monitor: Asus VG259QM (240Hz)

I usually edit my posts immediately after posting them, as I don't check for typos before pressing the shiny SUBMIT button.

Spoiler

Unraid Server

CPU: Ryzen 5 1600 (3.6GHz; 1.25v) Cooler:  EVGA CLC 240mm Mobo: Asus Strix B350-i GPU: GT 1030 4GB RAM: G.Skill Trident Z 3200MHz 14CL 2x8GB SSD: ADATA SU800 128GB HDD: Seagate Ironwolf 2x6TB PSUCorsair SF450 Case: NZXT H200i

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Download latest driver from AMD.

Disable net connection.

Run DDU in Safe mode, then reboot.

Install latest driver and reboot...

 

Let us know if this resolves the issue. Avoid 18.12.2, it's a buggy driver.

 

Be sure to uninstall MSI AB or any other 3rd party OCing/monitoring programs before running DDU.

Rig 1: AMD AM4 R9 3900X (12C/24T) + Tt Water 3.0 ARGB 360 AIO | Gigabyte X570 Aorus Xtreme | 16GB Patriot Viper RGB 3600CL17 | Sapphire Nitro+ RX 6900 XT | 256GB Sabrent Rocket NVMe PCIe M.2 (OS) | 4TB Samsung 860 EVO SSD + 2TB 860 QVO SSD + 2x 1TB 850 EVO + 6TB WD Black HDD | CoolerMaster H500M | Corsair HX1000 Platinum | Ducky Shine 4 69 Fire + Logitech G703 | iFi Micro iDSD Black Label | LG SL8YG | C49HG90DME 49" 32:9 144Hz Freesync 2 | Omnidesk Pro 2020 48" | 64bit Win10 Pro

Rig 2: Intel i7 3960X (6C/12T) | Asus R4E | 16GB Corsair Dom Plat 2133mhz | PC RX VEGA 64 Red Devil | iOppo HA-1 | Philips HTL9100 | Caselabs M8 | Seasonic X-1250 | Mistel Barocco MD770 RGB + Logitech G402 | Samsung Acer XR341CK 21:9 75Hz Freesync | 64bit Win10 Pro

HTPC Rig: Intel i7 4770K (4C/8T) | MSI Z87 G45 Gaming | 16GB RipJawsZ 1600mhz | Leadtek GTX 1080 Hurricane OC | Fostex HPA4 | Philips B97/98 | Tt View 31 | Corsair HX-1050 | Logitech G613 + G603 | Panasonic 65" UHD TV | 64bit Win10 Pro

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 hours ago, GamerDude said:

Download latest driver from AMD.

Disable net connection.

Run DDU in Safe mode, then reboot.

Install latest driver and reboot...

 

Let us know if this resolves the issue. Avoid 18.12.2, it's a buggy driver.

 

Be sure to uninstall MSI AB or any other 3rd party OCing/monitoring programs before running DDU.

I tried everything before you said, and yeah 18.12.2 is the world driver i've ever seen this thing was causing me windows crash like pc was restarting when i was trying to open any games or quit any games, i was afraid that my new ram or psu has issues, then i installed optimal 18.12.3 and that crashed fixed.

Still i'm not sure that driver was causing pc reboot, but after updating to optimal i tried opening and closing the game but pc wasn't rebooting.
And i have 2 questions, 1. what you think? can gpu driver cause windows crash/reboot?

                                  2. still msi,SP trixx,gpu-z isn't showing temp/core clock/fan speed, can this buggy driver update causing this problem? 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I have the same problem with you about the custom fan curves, have you fixed it?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

15 hours ago, ZJH said:

I have the same problem with you about the custom fan curves, have you fixed it?

which version of windows you're using? i fixed everything by updating my windows.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, Chokez said:

which version of windows you're using? i fixed everything by updating my windows.

Windows 10 1809. So can you use the custom fan curve?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

15 hours ago, ZJH said:

Windows 10 1809. So can you use the custom fan curve?

yeah, i tried custom fan curve using wattman, but looks like sapphire trixx doesn't work for custom fan curve 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×