Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
CaliberTracer

RX580 Reaching extreme temps in Idle

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hey Guys!

 

I currently own an XFX Radeon 580 GTS XXX Edition and am having some issues. For some reason, this issue just started yesterday without any warning. Initially at boot, with no load what so ever, the temps will reach 60-70. At one point, I turned the GPU fans off to see how far it would go on idle, and it reached 90C with no load. I have only owned this card for about 3 months, and I am just confused as to what the issue is. At the time of typing this, my fans are at 50% power just to keep it at around 55C.

 

I have reinstalled drivers, cleaned it, re-evaluated my fan curves, all the the typical things. My room temperature is good, if not excellent since It tends to be chilly in a basement. 

 

Does anyone have any suggestions?

Link to post
Share on other sites

Repaste the GPU with new thermal paste


@BlueScope819 so I can see your post

#MuricaParrotGang

My name is Legion 'Murica Parrot Gang, for we are many.

If a design is taking too long, the design is wrong, and therefore, the design must be modified to accelerate progress. -Elon

Mentioned in 8/5/2020 TechLinked

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I know that is a method, but why would I need to do that just after 3 months of use? And how to go about that, this card doesn't seem to be the typical just unscrew and go

 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, CaliberTracer said:

I know that is a method, but why would I need to do that just after 3 months of use? And how to go about that, this card doesn't seem to be the typical just unscrew and go

 

May have been sitting on the shelf for a while before you got it. Or maybe it wasn't pasted correctly to begin with

Link to post
Share on other sites

Reset your tuning profile - its possible the voltages went wacky or something


My System: i7-8700k 5.0ghz All-core delidded @1.375v // Cryorig H7 Quad Lumi // Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5 // 32GB (4x8) Corsair Vengeance DDR4 3200 // XFX Radeon RX 5700 XT RAW II // Corsair 275R Airflow // Seasonic Focus Plus Gold 850w // Intel 660P 1TB NVME M.2 SSD/1TB Samsung 860 EVO/512GB Silicon Power A55/1TB 2.5" HGST HDD/2TB Seagate Barracuda // Displays: ASUS VG248QE/Acer K242HYL/Acer K242HYL // Razer Black Widow TE Chroma - Logitech G502 // Corsair H70 Gaming Headset

 

Wife's System: i7-8700 // Arctic Freezer 33 // Gigabyte Z390M Gaming // 16GB (2x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // Sapphire Vega 64 // NZXT S340 // Seasonic Focus Plus Gold 850w // 1TB Samsung 860 EVO/4TB Western Digital HDD // Displays: ASUS VG245H/ASUS VP248Q // Corsair K68 Mechanical Keyboard // Logitech G602 // LG BDRW // NexStar 5.25" USB 3 Enclosure

 

TV Gamer: Ryzen 5 1600 3.9ghz All-core @1.39v // Wraith PRISM // Gigabyte B450 Aorus M // 16GB (2x8) Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 // XFX Radeon RX 580 8GB XXX Edition // Thermaltake Versa H17 // Corsair Vengeance Silver 650W // 120GB Sandisk SSD/120GB PNY CS900/4TB Western Digital Blue // Display: 50" Westinghouse 1080p // Rii Wireless Mini Keyboard w/Touchpad/Xbox One Controllers

 

Son's System: i5-9400 // Cryorig H7 Quad Lumi // ASRock Z370 Extreme 4 // 16GB GeIL Potenza DDR 3200 // ASUS RX 570 4GB OC // NZXT S340 Black // Seasonic S12II 620w Bronze // 525GB Crucial MX300/500GB Wester Digital Blue // Display: Dell P2417H - Eagletech KG010 Mechanical Keyboard // Logitech G203

 

Daughter's System: i3-8350k // Cooler Master i71c // MSI H310M Pro VDH-Plus // 16GB T-Force Vulkan 2666 (2400) // Zotac GTX 1060 3GB Mini // DarkFlash Micro ATX White // Corsair CX550 // 480GB PNY CS1311 SSD // Display: Scepter 20" 1080p - Logitech Keyboard and Mouse

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 minutes ago, Mister Woof said:

Reset your tuning profile - its possible the voltages went wacky or something

I attempted that, factory reset even, and still no shift

Link to post
Share on other sites
Just now, CaliberTracer said:

Also, what GPU paste would you reccomend?

Anything that isn't colgate. You need to repaste that, it looks dried and awful. Any run of the mill thermal paste that isn't electrically conductive as there are a lot of tiny things around the GPU die area.


@BlueScope819 so I can see your post

#MuricaParrotGang

My name is Legion 'Murica Parrot Gang, for we are many.

If a design is taking too long, the design is wrong, and therefore, the design must be modified to accelerate progress. -Elon

Mentioned in 8/5/2020 TechLinked

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×