Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Internet freezing on fresh Windows install

Hey,

 

I've completely reset my laptop so as if it's brand new but I've found that the internet on it is really intermirrent. It will proceed as usual and then the internet will freeze for a good 20/30 seconds before starting up again. I don't understand what could be causing this? Any ideas?

 

For what it's worth: the network driver is up to date

 

Troubleshooting problems just mentions something about "Windows not being able to detect the computers proxy settings"

My build : http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL

[spoiler spoiler=Crimson Skyline]  My build: http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL | I5-6600K | Hyper 212 Evo | Asus Z170 Pro Gaming + ROG Front Base | Axevir Core Series Red 2X8 2400 | Sandisk SSD Plus 240 GB | Western Digital 1TB Blue | MSI R9 390 | Corsair 760T | Corsair 850 RMI | Dell U2515H IPS | Hyper X II Cloud Red | Corsair K95 RGB | Logitech G602 |

[spoiler spoiler=Laptop] I7 3232QM | Nvidia GT635M | 17.6" TN | 1TB HD | 6GB RAM

Link to post
Share on other sites

Was it a clean install or a reset that you did?

Your title doesn't match your post.

NEW PC build: Blank Heaven   minimalist white and black PC     Old S340 build log "White Heaven"        The "LIGHTCANON" flashlight build log        Project AntiRoll (prototype)        Custom speaker project

Spoiler

Ryzen 3950X | AMD Vega Frontier Edition | ASUS X570 Pro WS | Corsair Vengeance LPX 64GB | NZXT H500 | Seasonic Prime Fanless TX-700 | Custom loop | Coolermaster SK630 White | Logitech MX Master 2S | Samsung 980 Pro 1TB + 970 Pro 512GB | Samsung 58" 4k TV | Scarlett 2i4 | 2x AT2020

 

Link to post
Share on other sites

as well as what @Enderman said, define internet:

- your webbrowser accessing webpages

- accessing resources on the interet (for example, windows update)

- accessing resources on the network (for example, a NAS)

 

also, some more info about your laptop would come in handy, as well as define "network driver is up to date".

Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, Enderman said:

Was it a clean install or a reset that you did?

Your title doesn't match your post.

As in the HDD was completely wiped and I used installation media to install Windows 8.1. Apologies for confusion.

 

16 minutes ago, manikyath said:

as well as what @Enderman said, define internet:

- your webbrowser accessing webpages

- accessing resources on the interet (for example, windows update)

- accessing resources on the network (for example, a NAS)

 

also, some more info about your laptop would come in handy, as well as define "network driver is up to date".

The laptop is a Z500 Lenovo laptop. The Network adaptor, a Quallcom Atheros AR9485WB is up to date with the newest driver (or at least as Windows reports in the device manager)

 

By internet I mean connection to the internet.. I don't know what else I can say here. It downloads like 70MB of Steam then freezes up, it fails to load Discord and internet pages don't open at all (just buffering until it says that it can't connect to the internet).

 

 

My build : http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL

[spoiler spoiler=Crimson Skyline]  My build: http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL | I5-6600K | Hyper 212 Evo | Asus Z170 Pro Gaming + ROG Front Base | Axevir Core Series Red 2X8 2400 | Sandisk SSD Plus 240 GB | Western Digital 1TB Blue | MSI R9 390 | Corsair 760T | Corsair 850 RMI | Dell U2515H IPS | Hyper X II Cloud Red | Corsair K95 RGB | Logitech G602 |

[spoiler spoiler=Laptop] I7 3232QM | Nvidia GT635M | 17.6" TN | 1TB HD | 6GB RAM

Link to post
Share on other sites
Just now, Ghostay said:

As in the HDD was completely wiped and I used installation media to install Windows 8.1. Apologies for confusion.

Is there a reason why you're using 8.1?

NEW PC build: Blank Heaven   minimalist white and black PC     Old S340 build log "White Heaven"        The "LIGHTCANON" flashlight build log        Project AntiRoll (prototype)        Custom speaker project

Spoiler

Ryzen 3950X | AMD Vega Frontier Edition | ASUS X570 Pro WS | Corsair Vengeance LPX 64GB | NZXT H500 | Seasonic Prime Fanless TX-700 | Custom loop | Coolermaster SK630 White | Logitech MX Master 2S | Samsung 980 Pro 1TB + 970 Pro 512GB | Samsung 58" 4k TV | Scarlett 2i4 | 2x AT2020

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Enderman said:

Is there a reason why you're using 8.1?

That's the one that came with the laptop and I see no reason to upgrade it to W10

 

It's worked perfectly fine before the fresh installation of W8.1

My build : http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL

[spoiler spoiler=Crimson Skyline]  My build: http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL | I5-6600K | Hyper 212 Evo | Asus Z170 Pro Gaming + ROG Front Base | Axevir Core Series Red 2X8 2400 | Sandisk SSD Plus 240 GB | Western Digital 1TB Blue | MSI R9 390 | Corsair 760T | Corsair 850 RMI | Dell U2515H IPS | Hyper X II Cloud Red | Corsair K95 RGB | Logitech G602 |

[spoiler spoiler=Laptop] I7 3232QM | Nvidia GT635M | 17.6" TN | 1TB HD | 6GB RAM

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Ghostay said:

(or at least as Windows reports in the device manager)

go to either lenovo's website, or the wireless card manufacturer's website to find an up to date driver.

Link to post
Share on other sites

Did you install your videocard drivers? Does your laptop have switchable graphics? I had lots of issues with that if the video card driver was not updated.

Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, manikyath said:

go to either lenovo's website, or the wireless card manufacturer's website to find an up to date driver.

Done that with Lenovos website here

 

Afraid to say it's made no difference

My build : http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL

[spoiler spoiler=Crimson Skyline]  My build: http://uk.pcpartpicker.com/p/Ck8VkL | I5-6600K | Hyper 212 Evo | Asus Z170 Pro Gaming + ROG Front Base | Axevir Core Series Red 2X8 2400 | Sandisk SSD Plus 240 GB | Western Digital 1TB Blue | MSI R9 390 | Corsair 760T | Corsair 850 RMI | Dell U2515H IPS | Hyper X II Cloud Red | Corsair K95 RGB | Logitech G602 |

[spoiler spoiler=Laptop] I7 3232QM | Nvidia GT635M | 17.6" TN | 1TB HD | 6GB RAM

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×