Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

RTX 2070 MSI Gaming Z dead on the second day?

 Share

Hello,

 

Hear me out...

 

I bought the RTX 2070 Gaming Z a couple weeks ago and the first day I used it, it ran like a dream, no problems at all. Turned the computer off, and on the next evening, played for about 20 mins and the entire screen turns to a static mess of artifacts and the computer crashes. (See pics) Computer tries to reset by itself but the static mess keeps re-appearing on the boot screen and the computer tries to reset again over and over again. Sometimes BSOD...

 

Thought to myself, "the GPU is defective, oh darn!" and sent it back with Newegg. Got a second one and threw it in my computer. Worked like a dream! And then...

 

Second day, same story - gamed for 20 mins and same static artifact mess and whole computer crashes. Went and got a refund instead...

 

Does anyone have any idea what's going on? I refuse to believe that I'm so unlucky that I could get two consecutive defective cards. All my other components (listed below) are all reasonably brand new (bought within 4 months). Could something else be wrong or am I cursed?

 

(Please be nice, kinda new to the whole PC building thing)

 

Current System Specs:

Intel i5-8600k CPU (OC to 4.7Ghz)

MSI z370 Tomahawk Motherboard

16Gb 3000 MHz G.skill Trident Z RGB Ram (2x8Gb)

EVGA G2 650W PSU

GTX 970 GPU

 

Things to consider:

* I am daisy-chaining my VGA cables, but I tried separate cable and the issue remains

* My current 970 works fine, even with a heavy OC.

* I did NOT OC the 2070 the second time (didn't even have a chance!)

* All my components are brand new.

* 2070 was running at a reasonable temp. (60C-70C)

* CPU was running at a reasonable temp. (60C-70C)

20181025_213831_HDR.jpg

20181106_160709_HDR.jpg

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Try disabling Gsync if you are using it.

Black Knight-

Ryzen 3600X, MSI B450-A Pro, 32Gb Corsair Vengeance LPX 3000mhz, Gigabyte RX 5700,

Seasonic Focus GM 750, Samsung EVO 860 EVO SSD M.2, Intel 660p Series M.2 2280 1TB PCIe NVMe, Linux Mint 20.2 Cinnamon

 

Daughter's Rig;

Dell Optiplex 3010, Xeon E3 1270 V2, 16GB Patriot Viper 1600Mhz , Silicon Power A55 512GB SSD, Sapphire Pulse RX 570, Corsair CX430

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 hour ago, asand1 said:

Try disabling Gsync if you are using it.

Don't have it, but useful to note:

 

I'm using a 1080 Ultrawide, no Gsync.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

19 minutes ago, Dremarks said:

Don't have it, but useful to note:

 

I'm using a 1080 Ultrawide, no Gsync.

RMA 2070 space invader edition, you didn't break the card, it's faulty, see if they are willing to exchange for the gaming x trio

5950x 1.33v 5.05 4.5 88C 195w ll R20 12k ll drp4 ll x570 dark hero ll gskill 4x8gb 3666 14-14-14-32-320-24-2T (zen trfc)  1.45v 45C 1.15v soc ll evga non-3090 tie ftw3 1905 0.8v 65C 270w (double fps of 1080ti) ll samsung 970 500gb nvme os ll sandisk 4tb ssd ll all nf12/14 fans ll tt gt10 case ll evga g2 1300w ll w10 pro ll 34GN850B ll x27 ll PA272w

 

9900k 1.36v 5.1avx 4.9ring 85C 195w (daily) 1.02v 4.3ghz 80w 50C R20 temps score=5500 ll D15 ll Z390 taichi ult 1.60 bios ll gskill 4x8gb 14-14-14-30-280-20 ddr3666  bdie 1.45v 45C 1.22sa/1.18 io  ll EVGA non-30 tie XC 1830//7600 0.85v 210w ll  8x nf12/14 fans 2x samsung 860 evo 500gb raid 0 ll 500gb nvme 970 evo ll Corsair graphite 780T ll EVGA P2 1200w ll Windows 10 Pro ll NEC PA242w (movie, work mon dying) 1080p 60hzll Predator X27 4k144 hdr (using at 4:4:4 98 fan is dying)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

11 minutes ago, xg32 said:

RMA 2070 space invader edition, you didn't break the card, it's faulty, see if they are willing to exchange for the gaming x trio

Haha couldn't negotiate a Gaming X trio but wouldn't that be the dream XD. (Wouldn't even fit in my case!)

 

Didn't want to go through the whole RMA process again, and they agreed for a full refund. No loss to me, just wasted time and effort. Maybe wait for the second or third batch in December?

 

Could I be so unlucky I got two defective cards, or could one of my other components be killing the 2070? Keep in mind my current 970 works fine, and all my other components are brand new.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

What I don't understand is why it works for the first day, and then decides to bounce on the second day after I shut down the PC...

 

Any reasonable explanation for this?

 

(Thanks for the suggestions and comment btw, all super helpful) :)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

25 minutes ago, Dremarks said:

Haha couldn't negotiate a Gaming X trio but wouldn't that be the dream XD. (Wouldn't even fit in my case!)

 

Didn't want to go through the whole RMA process again, and they agreed for a full refund. No loss to me, just wasted time and effort. Maybe wait for the second or third batch in December?

 

Could I be so unlucky I got two defective cards, or could one of my other components be killing the 2070? Keep in mind my current 970 works fine, and all my other components are brand new.

there's no problem with the non-reference boards so far, could be different for the 2070 tho, it's a known issue for gddr6, maybe they use all the binned ram now on the 2080 ti and the problem is even worse for the 2070. The drivers are also buggy as hell and a month hell, holding my breath on my ref 2080 ti.

 

To be fair to micron, they are the sole supplier of the gddr6, so it's clearly rushed, the ram likely works fine at a lower frequency (not sure once the space invaders show up), but if they downclock it there's no point using it over gddr5x

5950x 1.33v 5.05 4.5 88C 195w ll R20 12k ll drp4 ll x570 dark hero ll gskill 4x8gb 3666 14-14-14-32-320-24-2T (zen trfc)  1.45v 45C 1.15v soc ll evga non-3090 tie ftw3 1905 0.8v 65C 270w (double fps of 1080ti) ll samsung 970 500gb nvme os ll sandisk 4tb ssd ll all nf12/14 fans ll tt gt10 case ll evga g2 1300w ll w10 pro ll 34GN850B ll x27 ll PA272w

 

9900k 1.36v 5.1avx 4.9ring 85C 195w (daily) 1.02v 4.3ghz 80w 50C R20 temps score=5500 ll D15 ll Z390 taichi ult 1.60 bios ll gskill 4x8gb 14-14-14-30-280-20 ddr3666  bdie 1.45v 45C 1.22sa/1.18 io  ll EVGA non-30 tie XC 1830//7600 0.85v 210w ll  8x nf12/14 fans 2x samsung 860 evo 500gb raid 0 ll 500gb nvme 970 evo ll Corsair graphite 780T ll EVGA P2 1200w ll Windows 10 Pro ll NEC PA242w (movie, work mon dying) 1080p 60hzll Predator X27 4k144 hdr (using at 4:4:4 98 fan is dying)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Could this be a memory problem, that said, the GDDR6's fault that these problems are occurring? There is a forum regarding the 2080ti getting a new vendor for their GDDR6 memory - Samsung instead of Micron.

 

https://forums.geforce.com/default/topic/1079421/geforce-rtx-20-series/rtx-2080ti-new-batch-gets-samsung-memory-/

 

Maybe should wait for next batch? Or could something else be wrong?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 minutes ago, Dremarks said:

Could this be a memory problem, that said, the GDDR6's fault that these problems are occurring? There is a forum regarding the 2080ti getting a new vendor for their GDDR6 memory - Samsung instead of Micron.

 

https://forums.geforce.com/default/topic/1079421/geforce-rtx-20-series/rtx-2080ti-new-batch-gets-samsung-memory-/

 

Maybe should wait for next batch? Or could something else be wrong?

it's almost certainly a micron gddr problem at this point, but nvidia will never officially admit it as they don't want people to cherry pick the samsung cards, id recommend getting a card without the reference pcb at least. 

5950x 1.33v 5.05 4.5 88C 195w ll R20 12k ll drp4 ll x570 dark hero ll gskill 4x8gb 3666 14-14-14-32-320-24-2T (zen trfc)  1.45v 45C 1.15v soc ll evga non-3090 tie ftw3 1905 0.8v 65C 270w (double fps of 1080ti) ll samsung 970 500gb nvme os ll sandisk 4tb ssd ll all nf12/14 fans ll tt gt10 case ll evga g2 1300w ll w10 pro ll 34GN850B ll x27 ll PA272w

 

9900k 1.36v 5.1avx 4.9ring 85C 195w (daily) 1.02v 4.3ghz 80w 50C R20 temps score=5500 ll D15 ll Z390 taichi ult 1.60 bios ll gskill 4x8gb 14-14-14-30-280-20 ddr3666  bdie 1.45v 45C 1.22sa/1.18 io  ll EVGA non-30 tie XC 1830//7600 0.85v 210w ll  8x nf12/14 fans 2x samsung 860 evo 500gb raid 0 ll 500gb nvme 970 evo ll Corsair graphite 780T ll EVGA P2 1200w ll Windows 10 Pro ll NEC PA242w (movie, work mon dying) 1080p 60hzll Predator X27 4k144 hdr (using at 4:4:4 98 fan is dying)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Have you tried to clean uninstall the current driver in your system, and install the lattest one?

My system specs:

Spoiler

CPU: Intel Core i7-8700K, 5GHz Delidded LM || CPU Cooler: Noctua NH-C14S w/ NF-A15 & NF-A14 Chromax fans in push-pull cofiguration || Motherboard: MSI Z370i Gaming Pro Carbon AC || RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8Gb 2666 || GPU: EVGA GTX 1060 6Gb FTW2+ DT || Storage: Samsung 860 Evo M.2 SATA SSD 250Gb, 2x 2.5" HDDs 1Tb & 500Gb || ODD: 9mm Slim DVD RW || PSU: Corsair SF600 80+ Platinum || Case: Cougar QBX + 1x Noctua NF-R8 front intake + 2x Noctua NF-F12 iPPC top exhaust + Cougar stock 92mm DC fan rear exhaust || Monitor: ASUS VG248QE || Keyboard: Ducky One 2 Mini Cherry MX Red || Mouse: Logitech G703 || Audio: Corsair HS70 Wireless || Other: XBox One S Controler

My build logs:

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Tried that, same result. But would this be a driver fault and if so why is this not affecting all Gaming Z users assuming they have the same driver?

 

My worry now is that something else in my system may be at fault. But is that possible given my 970 works like a dream right now?

 

Another thing to note: I have never seen this kind of crash where the entire system shuts down. Most crashes resulting from too heavy an OC involve only the application crashing (Correct me if I am wrong) 

 

In any case, the second time I got the card, I neither OC the core nor the memory.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

LoL, "a Lil demon walks in" good job Nvidia keep killing bring me the souls of these pcs. 

My rtx 2080ti died day 2 as well. I see the 2070 doesn't disappoint as well just like it's big brother

Best Value Build List

Budget 1080p System (RGB) https://pcpartpicker.com/list/7v2Lmq - (this build comes with two free games with the RX 570) 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, Galion said:

LoL, "a Lil demon walks in" good job Nvidia keep killing bring me the souls of these pcs. 

My rtx 2080ti died day 2 as well. I see the 2070 doesn't disappoint as well just like it's big brother

I'm really sorry to hear about your 2080ti. I sincerely hope you get a refund or a proper replacement.

 

Something about the whole 'dying on the second day' really bothers me. If it's defective, why not die on day one? How does one day of use without problem result in problems the next day?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

50 minutes ago, Dremarks said:

I'm really sorry to hear about your 2080ti. I sincerely hope you get a refund or a proper replacement.

 

Something about the whole 'dying on the second day' really bothers me. If it's defective, why not die on day one? How does one day of use without problem result in problems the next day?

Well Nvidia rushed productions and the drivers weren't ready maybe they slacked off on quality check and rushed out crappy cards. 

Best Value Build List

Budget 1080p System (RGB) https://pcpartpicker.com/list/7v2Lmq - (this build comes with two free games with the RX 570) 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×