Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

FreeNAS 11.2 Won't Recognize USB On Install Boot

Creekwater X
 Share

Go to solution Solved by Jarsky,
Just now, Creekwater X said:

I thought of that and checked the back of my server and it only had 2 USB slots (one for mouse/keyboard, one for install media) been looking around for a hub for a while now ?

That's odd....even my old Pentium 4 from 2003 had 4 rear USB ports + 2 front ports...

You don't have any front ports? no spare USB PCI-E card that came with the mobo? No USB hub built into the monitor? 

 

I am getting back into my home lab after not using it for a couple months. Anyways on boot of FreeNAS it asks which disk to install it to and it will show a virtual FDD and the RAID I set up to be the storage for FreeNAS but I was under the impression that you were supposed to install it on the USB that you installed the iso on in the first place, which is not showing up on that menu. As always any advice for what I am sure is a ID10t error is greatly appreciated.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Attach a second USB stick to install too. 

When you install FreeNAS it will wipe the disk (usb stick) that you select...so you cant install it to the installation USB drive.

Spoiler

Desktop: Ryzen9 5950X | ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wifi) | EVGA RTX 3080Ti FTW3 | 32GB (2x16GB) Corsair Dominator Platinum RGB Pro 3600Mhz | EKWB EK-AIO 360D-RGB | EKWB EK-Vardar RGB Fans | 1TB Samsung 980 Pro, 4TB Samsung 980 Pro | Corsair 5000D Airflow | Corsair HX850 Platinum PSU | LG 32" 32GK850G Monitor x2 | Ducky DK2108 Keyboard | Steel Series Sensei Ten | MicroLab Solo 7C Speakers | Audio-Technica ATH-M50xBT2 LE Headphones | TC-Helicon GoXLR | Audio-Technica AT2035 | LTT Desk Mat | XBOS-X Controller | Windows 11 Pro

 

Spoiler

Server: Fractal Design Define R6 | Ryzen 3950x | ASRock X570 Taichi | EVGA GTX1070 FTW | 64GB (4x16GB) Corsair Vengeance LPX 3000Mhz | Corsair RM850v2 PSU | Fractal S36 Triple AIO | 10 x 8TB HGST Ultrastar He10 (WD Whitelabel) | 500GB Aorus Gen4 NVMe | 2 x 1TB Crucial P1 NVMe | LSI 9211-8i HBA

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Jarsky said:

Attach a second USB stick to install too. 

When you install FreeNAS it will wipe the disk (usb stick) that you select...so you cant install it to the installation USB drive.

I thought of that and checked the back of my server and it only had 2 USB slots (one for mouse/keyboard, one for install media) been looking around for a hub for a while now ?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Creekwater X said:

I thought of that and checked the back of my server and it only had 2 USB slots (one for mouse/keyboard, one for install media) been looking around for a hub for a while now ?

That's odd....even my old Pentium 4 from 2003 had 4 rear USB ports + 2 front ports...

You don't have any front ports? no spare USB PCI-E card that came with the mobo? No USB hub built into the monitor? 

 

Spoiler

Desktop: Ryzen9 5950X | ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wifi) | EVGA RTX 3080Ti FTW3 | 32GB (2x16GB) Corsair Dominator Platinum RGB Pro 3600Mhz | EKWB EK-AIO 360D-RGB | EKWB EK-Vardar RGB Fans | 1TB Samsung 980 Pro, 4TB Samsung 980 Pro | Corsair 5000D Airflow | Corsair HX850 Platinum PSU | LG 32" 32GK850G Monitor x2 | Ducky DK2108 Keyboard | Steel Series Sensei Ten | MicroLab Solo 7C Speakers | Audio-Technica ATH-M50xBT2 LE Headphones | TC-Helicon GoXLR | Audio-Technica AT2035 | LTT Desk Mat | XBOS-X Controller | Windows 11 Pro

 

Spoiler

Server: Fractal Design Define R6 | Ryzen 3950x | ASRock X570 Taichi | EVGA GTX1070 FTW | 64GB (4x16GB) Corsair Vengeance LPX 3000Mhz | Corsair RM850v2 PSU | Fractal S36 Triple AIO | 10 x 8TB HGST Ultrastar He10 (WD Whitelabel) | 500GB Aorus Gen4 NVMe | 2 x 1TB Crucial P1 NVMe | LSI 9211-8i HBA

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Jarsky said:

That's odd....even my old Pentium 4 from 2003 had 4 rear USB ports + 2 front ports...

You don't have any front ports? no spare USB PCI-E card that came with the mobo? No USB hub built into the monitor? 

 

It is rackmount server lol Cisco UCS C210 M2. Doesn't have any front just two little ones in the back. I even opened it up cause they sometimes have a port just chilling on the mobo itself.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

17 hours ago, Jarsky said:

Attach a second USB stick to install too. 

When you install FreeNAS it will wipe the disk (usb stick) that you select...so you cant install it to the installation USB drive.

Actually you can, have done it a few times... the installer itself is being run from in RAM I believe, so doesn't effect the installer drive at all.

 

Not sure what the problem is however, but sounds as if the installer itself is bad maybe... I would re-do the installer drive and make sure rufus is set to the correct settings for the installer drive, eg MBR/GPT and BIOS/UEFI.

Please quote my post, or put @paddy-stone if you want me to respond to you.

Spoiler
  • PCs:- 
  • Main PC build  https://uk.pcpartpicker.com/list/2K6Q7X
  • ASUS x53e  - i7 2670QM / Sony BD writer x8 / Win 10, Elemetary OS, Ubuntu/ Samsung 830 SSD
  • Lenovo G50 - 8Gb RAM - Samsung 860 Evo 250GB SSD - DVD writer
  •  
  • Displays:-
  • Philips 55 OLED 754 model
  • Panasonic 55" 4k TV
  • LG 29" Ultrawide
  • Philips 24" 1080p monitor as backup
  •  
  • Storage/NAS/Servers:-
  • ESXI/test build  https://uk.pcpartpicker.com/list/4wyR9G
  • Main Server https://uk.pcpartpicker.com/list/3Qftyk
  • Backup server - HP Proliant Gen 8 4 bay NAS running FreeNAS ZFS striped 3x3TiB WD reds
  • HP ProLiant G6 Server SE316M1 Twin Hex Core Intel Xeon E5645 2.40GHz 48GB RAM
  •  
  • Gaming/Tablets etc:-
  • Xbox One S 500GB + 2TB HDD
  • PS4
  • Nvidia Shield TV
  • Xiaomi/Pocafone F2 pro 8GB/256GB
  • Xiaomi Redmi Note 4

 

  • Unused Hardware currently :-
  • 4670K MSI mobo 16GB ram
  • i7 6700K  b250 mobo
  • Zotac GTX 1060 6GB Amp! edition
  • Zotac GTX 1050 mini

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

24 minutes ago, paddy-stone said:

Actually you can, have done it a few times... the installer itself is being run from in RAM I believe, so doesn't effect the installer drive at all.

 

Not sure what the problem is however, but sounds as if the installer itself is bad maybe... I would re-do the installer drive and make sure rufus is set to the correct settings for the installer drive, eg MBR/GPT and BIOS/UEFI.

thats interesting....

 

https://doc.freenas.org/11/install.html

 

Quote

To install from a USB stick to another USB stick, two USB ports are needed, each with an inserted USB device. One USB stick contains the installer. The other USB stick is the destination for the FreeNAS® installation. Take care to select the correct USB device for the FreeNAS® installation. It is not possible to install FreeNAS® onto the same USB stick containing the installer. After installation, remove the installer USB stick. It might also be necessary to adjust the BIOS configuration to boot from the new FreeNAS® USB stick.

 

Spoiler

Desktop: Ryzen9 5950X | ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wifi) | EVGA RTX 3080Ti FTW3 | 32GB (2x16GB) Corsair Dominator Platinum RGB Pro 3600Mhz | EKWB EK-AIO 360D-RGB | EKWB EK-Vardar RGB Fans | 1TB Samsung 980 Pro, 4TB Samsung 980 Pro | Corsair 5000D Airflow | Corsair HX850 Platinum PSU | LG 32" 32GK850G Monitor x2 | Ducky DK2108 Keyboard | Steel Series Sensei Ten | MicroLab Solo 7C Speakers | Audio-Technica ATH-M50xBT2 LE Headphones | TC-Helicon GoXLR | Audio-Technica AT2035 | LTT Desk Mat | XBOS-X Controller | Windows 11 Pro

 

Spoiler

Server: Fractal Design Define R6 | Ryzen 3950x | ASRock X570 Taichi | EVGA GTX1070 FTW | 64GB (4x16GB) Corsair Vengeance LPX 3000Mhz | Corsair RM850v2 PSU | Fractal S36 Triple AIO | 10 x 8TB HGST Ultrastar He10 (WD Whitelabel) | 500GB Aorus Gen4 NVMe | 2 x 1TB Crucial P1 NVMe | LSI 9211-8i HBA

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I must be getting it confused with another installer then, I do apologize, I could have sworn that I'd done that in freenas. Maybe it was ESXi?

Please quote my post, or put @paddy-stone if you want me to respond to you.

Spoiler
  • PCs:- 
  • Main PC build  https://uk.pcpartpicker.com/list/2K6Q7X
  • ASUS x53e  - i7 2670QM / Sony BD writer x8 / Win 10, Elemetary OS, Ubuntu/ Samsung 830 SSD
  • Lenovo G50 - 8Gb RAM - Samsung 860 Evo 250GB SSD - DVD writer
  •  
  • Displays:-
  • Philips 55 OLED 754 model
  • Panasonic 55" 4k TV
  • LG 29" Ultrawide
  • Philips 24" 1080p monitor as backup
  •  
  • Storage/NAS/Servers:-
  • ESXI/test build  https://uk.pcpartpicker.com/list/4wyR9G
  • Main Server https://uk.pcpartpicker.com/list/3Qftyk
  • Backup server - HP Proliant Gen 8 4 bay NAS running FreeNAS ZFS striped 3x3TiB WD reds
  • HP ProLiant G6 Server SE316M1 Twin Hex Core Intel Xeon E5645 2.40GHz 48GB RAM
  •  
  • Gaming/Tablets etc:-
  • Xbox One S 500GB + 2TB HDD
  • PS4
  • Nvidia Shield TV
  • Xiaomi/Pocafone F2 pro 8GB/256GB
  • Xiaomi Redmi Note 4

 

  • Unused Hardware currently :-
  • 4670K MSI mobo 16GB ram
  • i7 6700K  b250 mobo
  • Zotac GTX 1060 6GB Amp! edition
  • Zotac GTX 1050 mini

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...
On 10/22/2018 at 5:33 AM, paddy-stone said:

Actually you can, have done it a few times... the installer itself is being run from in RAM I believe, so doesn't effect the installer drive at all.

You used to be able to do that on the older versions of FreeNAS, a few years ago, but you can't do it any more.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×