Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

New computer micro freezing

Dudde
 Share

Hello everyone i have a huge problem with My lagets build, i think i have narrowed it down But just want to make sure and see IF any one have a solution to this since Microsoft Did not have it

 

i get micro freezes up to 10 seconds from just multitasking, or even just open up a folder..

if Im gaming the whole computer freezes But keyboard and mouse is still responding

 

ive run memtest and everything is ok

ive ran Kingstons ssd test software and it is all good there also

 

ill apprciate all help i Can get

 

my system is

 

Asus ROG strix z370F

intel i7 8086K

RTX 2080 ti

Kingston A1000 m.2 ssd

HyperX  Fury 16gb  DDR4

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, Dudde said:

i get micro freezes

Yes, this is caused by your PC having to do data computations for someone named Dudde.

(sorry couldn't resist, hope someone with an answer comes by soon)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

14 minutes ago, Dudde said:

Hello everyone i have a huge problem with My lagets build, i think i have narrowed it down But just want to make sure and see IF any one have a solution to this since Microsoft Did not have it

 

i get micro freezes up to 10 seconds from just multitasking, or even just open up a folder..

if Im gaming the whole computer freezes But keyboard and mouse is still responding

 

ive run memtest and everything is ok

ive ran Kingstons ssd test software and it is all good there also

 

ill apprciate all help i Can get

 

my system is

 

Asus ROG strix z370F

intel i7 8086K

RTX 2080 ti

Kingston A1000 m.2 ssd

HyperX fury x2 8gb DDR4

I know shit about computers but it might be your PC running out of RAM, because that’s very little ram for a system of those proportions.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Made me laugh actually :) i hope so 2 mate

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 minutes ago, Teun_VV said:

I know shit about computers but it might be your PC running out of RAM, because that’s very little ram for a system of those proportions.

16gb is more than enough 

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, Dudde said:

16gb is more than enough 

Oh right sorry I read it as that X2 was like A model, but yes, 16GB should be more than enough.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I had the same thing sort of but it followed after an overclock, are you at stock?

System Specs

GPU - Asus ROG Strix GTX 1080

CPU - Intel i5 8600k @ 4.8Ghz

Motherboard - Asus ROG Z370-F Gaming

Ram - G.Skill Trident Z RGB 16GB 3000Mhz

Cooler - NZXT Kraken x62

PSU - Corsair RM550x

Storage - Samsung 860 EVO 250GB / 1TB Barracuda

Case - NZXT H500

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, LightskyTiger said:

I had the same thing sort of but it followed after an overclock, are you at stock?

Yes Ive disabled XMP and even downgraded the ddr4 so Now the CPU is stock at 4.0 ghz

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Dudde said:

Yes Ive disabled XMP and even downgraded the ddr4 so Now the CPU is stock at 4.0 ghz

I run that board too, you disabled MCE too, correct?

System Specs

GPU - Asus ROG Strix GTX 1080

CPU - Intel i5 8600k @ 4.8Ghz

Motherboard - Asus ROG Z370-F Gaming

Ram - G.Skill Trident Z RGB 16GB 3000Mhz

Cooler - NZXT Kraken x62

PSU - Corsair RM550x

Storage - Samsung 860 EVO 250GB / 1TB Barracuda

Case - NZXT H500

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

No i Did not Maybe i should try that, But i clocked it yesterday to 4.7ghz trough 1.2v and it was the same problem 

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Dudde said:

No i Did not Maybe i should try that, But i clocked it yesterday to 4.7ghz trough 1.2v and it was the same problem 

Try disable MCE and tell me if anything changes, with a great PC like yours, ya' gotta have it workin' well!

System Specs

GPU - Asus ROG Strix GTX 1080

CPU - Intel i5 8600k @ 4.8Ghz

Motherboard - Asus ROG Z370-F Gaming

Ram - G.Skill Trident Z RGB 16GB 3000Mhz

Cooler - NZXT Kraken x62

PSU - Corsair RM550x

Storage - Samsung 860 EVO 250GB / 1TB Barracuda

Case - NZXT H500

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

53 minutes ago, LightskyTiger said:

Try disable MCE and tell me if anything changes, with a great PC like yours, ya' gotta have it workin' well!

Hmm where do i find the mer in bios?

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Nvm found it it was disabled

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 minutes ago, Dudde said:

Nvm found it it was disabled

I'll have a look around for you and see if I find anythin' that could help.

System Specs

GPU - Asus ROG Strix GTX 1080

CPU - Intel i5 8600k @ 4.8Ghz

Motherboard - Asus ROG Z370-F Gaming

Ram - G.Skill Trident Z RGB 16GB 3000Mhz

Cooler - NZXT Kraken x62

PSU - Corsair RM550x

Storage - Samsung 860 EVO 250GB / 1TB Barracuda

Case - NZXT H500

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, LightskyTiger said:

I'll have a look around for you and see if I find anythin' that could help.

hmm i wonder.. as soon as i got the computer i flashed windows. maybe i should try to reset the motherboard and see if that changes anything

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Dudde said:

hmm i wonder.. as soon as i got the computer i flashed windows. maybe i should try to reset the motherboard and see if that changes anything

You can try yeah, wont do any harm giving it a go. Try clear everything and set it up as new again.

System Specs

GPU - Asus ROG Strix GTX 1080

CPU - Intel i5 8600k @ 4.8Ghz

Motherboard - Asus ROG Z370-F Gaming

Ram - G.Skill Trident Z RGB 16GB 3000Mhz

Cooler - NZXT Kraken x62

PSU - Corsair RM550x

Storage - Samsung 860 EVO 250GB / 1TB Barracuda

Case - NZXT H500

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Did not help that either, :(

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

i think ive found the problem.... my wireless headset... i will keep this Post updated how it turns out

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Ok, so ive found the problem, and i have sucessfully eliminated the problem.

 

What was it?

 

It was 3 drivers + the USB headset driver that were conflicting over the sound so i uninstalled the 3 drivers, Intels Sound driver, Realtek, and finally Nvidias Sound driver.

 

Now the computer seems to be working as normal just hold your fingers.. time to clock the cpu again ? Cheers mates.

System:

 

CPU: Intel Core i7-8086K

 

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming, S1151

 

RAM: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

 

GPU: ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

 

Case: Fractal Design Define R6 Black TG

 

Storage: Kingston A1000 480GB M.2 SSD

 

PSU: Corsair TX750M, 750W PSU

 

Cooling: NZXT Kraken X42

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×