Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Far Cry 3 running like absolute trash

I just installed Far Cry 3 on my PC, and it runs like absolute trash. As you can see in the video, it does a couple frames, stops, does a few more, and repeats.

 

think it's because of Windows 10, as I ran this fine on Windows 8 (averaged about 30-40FPS at high settings on my GTX 480). There aren't any processes (*cough* System and Compressed Memory *cough*) whoring up resources, and nothing is thermally throttling or running out of power. Also, sorry about the blurryness at the end of the video. Autofocus sometimes refuses to work on my main phone.

 

Important Specs:

Intel Pentium G3258 @ 4.5GHz (not the issue, mind you)

8GB DDR3 1600 RAM

Nvidia GTX 480 @ 800MHz (completely stable until 875, just so you know)

Windows 10 Pro x64 v. 1511

 

 

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites

dual core processor and a crap graphics card. when you get a 380/970/290/ range it'll improve.

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, tmcclelland455 said:

I just installed Far Cry 3 on my PC, and it runs like absolute trash. As you can see in the video, it does a couple frames, stops, does a few more, and repeats.

 

think it's because of Windows 10, as I ran this fine on Windows 8 (averaged about 30-40FPS at high settings on my GTX 480). There aren't any processes (*cough* System and Compressed Memory *cough*) whoring up resources, and nothing is thermally throttling or running out of power. Also, sorry about the blurryness at the end of the video. Autofocus sometimes refuses to work on my main phone.

 

Important Specs:

Intel Pentium G3258 @ 4.5GHz (not the issue, mind you)

8GB DDR3 1600 RAM

Nvidia GTX 480 @ 800MHz (completely stable until 875, just so you know)

Windows 10 Pro x64 v. 1511

 

 

Was it FarCry 3 that wouldn´t run properly on a dual core, or was that FarCry 4?

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Starelementpoke said:

Was it FarCry 3 that wouldn´t run properly on a dual core, or was that FarCry 4?

4

 

Link to post
Share on other sites

Did you have a driver crash you might not have noticed that could be locking your gpu's clock speed really low?  That happens to me sometimes.

my work in progress

i5 6600k  //  16gb g.skill ddr4 3000  //  evga gtx 980

custom water loop

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, LabRat said:

dual core processor and a crap graphics card. when you get a 380/970/290/ range it'll improve.

You clearly missed anything I said. It's NOT the CPU, and its NOT the GPU. I ran this perfectly fine on Windows 8.1, but now it runs like ass. So please either remove your head from your anal cavity and come back to help, or just don't come back at all.

 

Before my 7950 died, I could run it on ultra and still hit 50FPS most of the time. So...

 

2 minutes ago, Starelementpoke said:

Was it FarCry 3 that wouldn´t run properly on a dual core, or was that FarCry 4?

Yes, as Greezy said it was 4.

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites

the 480 can't play that game at high res or high settings. good luck with it.

Link to post
Share on other sites

My 560 ran Far Cry 3 just fine, even on Windows 10.

(albeit Blood Dragon, but it's the same game under the hood basically)

 

Is your GPU fully utilized?

i5 4670k @ 4.2GHz (Coolermaster Hyper 212 Evo); ASrock Z87 EXTREME4; 8GB Kingston HyperX Beast DDR3 RAM @ 2133MHz; Asus DirectCU GTX 560; Super Flower Golden King 550 Platinum PSU;1TB Seagate Barracuda;Corsair 200r case. 

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, givegomezthegun said:

Did you have a driver crash you might not have noticed that could be locking your gpu's clock speed really low?  That happens to me sometimes.

Nope. Multiple reboots have not fixed it, and performance is fine in every other game.

 

1 minute ago, LabRat said:

the 480 can't play that game at high res or high settings. good luck with it.

Clearly your head is still in your ass. I've used this card before for this game, and ran it at the SAME SETTINGS, and got 30+ FPS. Again, get your head out of your ass or leave.

 

1 minute ago, Nineshadow said:

My 560 ran Far Cry 3 just fine, even on Windows 10.

(albeit Blood Dragon, but it's the same game under the hood basically)

 

Is your GPU fully utilized?

In the video you should make out a part where the one graph bounces up and down sharply, and that is the usage. So basically... No. Not at all.

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites

@tmcclelland455What settings are you playing FC3 at?

Main gaming pc: Lian-Li Lancool II Mesh Performance - Ryzen 5 5600X - MSI GTX1080Ti Armor - AMD Wraith Spire RGB - ASUS TUF Gaming B550 Plus - Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz - 500GB M.2 (and a few other drives)

 

Gaming laptop: ASUS GL552VW: i7 6700HQ - GTX960M 2GB - 8GB DDR4 2166Mhz RAM - 1TB 7200RPM HDD

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, xDanielxOossiex said:

@tmcclelland455What settings are you playing FC3 at?

So far I've tried 1080p high (which was fine last time), 720p low, 480p low, and then 800x600 low, and it produces the same result in all 4 scenarios.

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, tmcclelland455 said:

So far I've tried 1080p high (which was fine last time), 720p low, 480p low, and then 800x600 low, and it produces the same result in all 4 scenarios.

Which driver version are you using?

Main gaming pc: Lian-Li Lancool II Mesh Performance - Ryzen 5 5600X - MSI GTX1080Ti Armor - AMD Wraith Spire RGB - ASUS TUF Gaming B550 Plus - Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz - 500GB M.2 (and a few other drives)

 

Gaming laptop: ASUS GL552VW: i7 6700HQ - GTX960M 2GB - 8GB DDR4 2166Mhz RAM - 1TB 7200RPM HDD

Link to post
Share on other sites
Just now, xDanielxOossiex said:

Which driver version are you using?

368.22, which has so far demonstrated the best performance in everything else.

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites

I tried thinking of whats in my knowledge, but I have no clue. Sorry dude.

Good luck with fixing this!

Main gaming pc: Lian-Li Lancool II Mesh Performance - Ryzen 5 5600X - MSI GTX1080Ti Armor - AMD Wraith Spire RGB - ASUS TUF Gaming B550 Plus - Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz - 500GB M.2 (and a few other drives)

 

Gaming laptop: ASUS GL552VW: i7 6700HQ - GTX960M 2GB - 8GB DDR4 2166Mhz RAM - 1TB 7200RPM HDD

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, xDanielxOossiex said:

I tried thinking of whats in my knowledge, but I have no clue. Sorry dude.

Good luck with fixing this!

Thanks anyways man. Still scratching my head on this, but eh. :/

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×