Jump to content

Horrible Frame Rates in Crossfire Setup

 Share

Current setup

gpu 1:gigabyte hd 7970 wind force ghz edition

gpu 2: xfx double dissipation R9 280x 

motherboard: gigabyte fxa990 ud3 revision 3

ram: 16 gigs of 1666 patriot ram, dual channel

cpu: fx 8350

psu: corsair  ax1200i watt 

hardrive: 1 tb western digital 7200 rpm

 

One thing I know about graphics cards is that since my gigabyte card is factory clocked higher then the xfx card then i shouldent even get near 100% scaling in games. When I turn on crossfire for battlefield 4 I go from stable 50-60 fps with a single card down to 30-40 fps. I have check my msi kombustor and it tells me my cards arent reaching anywhere over 55% usage.

 

All of my drivers are up to date and I made sure nothing else was running in the background. I even went as far as checking to make sure my gpus were both plugged into pcie 16x slots and not the 4x slots.

 

Im all out of ideas.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I know this may sound stupid, but did you enable Corssfire somewhere in Catalyst Control Center?

Intel Core i7-5820K (4.4 GHz) | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming | Corsair Vengeance LPX 16GB  | 2x 360mm Custom Loop (Noctua iPPC) | ASRock X99 Extreme6 | Samsung 840 EVO 250GB | Fractal Design Define S | Corsair HX750 | Windows 10 | Corsair M65 RGB PRO | Corsair K70 RGB LUX (CherryMX Brown) | Beyerdynamic Custom One Pro & Creative Sound Blaster Z | Nexus 6P (32GB Aluminium) | Check out my setup: Project Kalte Here!

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

^ and roll back to 14.4 for the time being and retry, also show us task manager and msi afterburned after gameplay.

Falcon: Corsair 750D 8320at4.6ghz 1.3v | 4GB MSI Gaming R9-290 @1000/1250 | 2x8GB 2400mhz Kingston HyperX Beast | Asus ROG Crosshair V Formula | Antec H620 | Corsair RM750w | Crucial M500 240GB, Toshiba 2TB, DarkThemeMasterRace, my G3258 has an upgrade path, my fx8320 doesn't need one...total cost £840=cpu£105, board£65, ram£105, Cooler £20, GPU£200, PSU£88, SSD£75, HDD£57, case£125.

 CASE:-NZXT S340 Black, CPU:-FX8120 @4.2Ghz, COOLER:-CM Hyper 212 EVO, BOARD:-MSI 970 Gaming, RAM:-2x4gb 2400mhz Corsair Vengeance Pro, GPU: SLI EVGA GTX480's @700/1000, PSU:-Corsair CX600m, HDD:-WD green 160GB+2TB toshiba
CASE:-(probably) Cooltek U1, CPU:-G3258 @4.5ghx, COOLER:-stock(soon "MSI Dragon" AiO likely), BOARD:-MSI z87i ITX Gaming, RAM:-1x4gb 1333mhz Patriot, GPU: Asus DCU2 r9-270 OC@1000/1500mem, PSU:-Sweex 350w.., HDD:-WD Caviar Blue 640GB
CASE:-TBD, CPU:-Core2Quad QX9650 @4Ghz, COOLER:-OCZ 92mm tower thing, BOARD:-MSI p43-c51, RAM:-4x1GB 800mhz Corsair XMS2, GPU: Zotac GTX460se @800/1000, PSU:-OCZ600sxs, HDD:-WD green 160GBBlueJean-A
 CASE:-Black/Blue Sharkoon T9, CPU:-Phenom2 x4 B55 @3.6Ghz/1.4v, COOLER:-FX8320 Stock HSF, BOARD:-M5A78L-M/USB3, RAM:-4GB 1333mhz Kingston low profile at 1600mhz, GPU:-EVGA GTX285, PSU:-Antec TP550w modu, STORAGE:-240gb  M500+2TB Toshiba
CASE:-icute zl02-3g-bb, CPU:-Phenom2 X6 1055t @3.5Ghz, COOLER:-Stock, BOARD:-Asrock m3a UCC, RAM:2x2GB 1333mhz Zeppelin (thats yellow!), GPU: XFX 1GB HD6870xxx, PSU:-some 450 POS, HDD:-WD Scorpio blue 120GB
CASE:-Packard Bell iMedia X2424, Custom black/red Aerocool Xpredator fulltower, CPU's:-E5200, C2D [email protected]<script cf-hash='f9e31' type="text/javascript"> /* */</script>(so e8500), COOLER:-Scythe Big shuriken2 Rev B, BFG gtx260 sp216 OC, RAM:-tons..
Gigabyte GTX460, Gigabyte gt430,
GPU's:-GT210 1GB,  asus hd6670 1GB gddr5, XFX XXX 9600gt 512mb Alpha dog edition, few q6600's
PICTURES CASE:-CIT mars black+red, CPU:-Athlon K6 650mhz slot A, COOLER:-Stock, BOARD:-QDI Kinetiz 7a, RAM:-256+256+256MB 133mhz SDram, GPU:-inno3d geforce4 mx440 64mb, PSU:-E-Zcool 450w, STORAGE:-2x WD 40gb "black" drives,
CASE:-silver/red raidmax cobra, CPU:-Athlon64 4000+, COOLER:-BIG stock one, BOARD:-MSI something*, RAM:-(matched pair)2x1GB 400mhz ECC transcend, GPU:-ati 9800se@375core/325mem, PSU:-pfft, HDD:-2x maxtor 80gb,
PICTURES CASE:-silver/red raidmax cobra (another), CPU:-Pentium4 2.8ghz prescott, COOLER:-Artic Coolering Freezer4, BOARD:-DFI lanparty infinity 865 R2, RAM:-(matched pair)2x1GB 400mhz kingston, GPU:-ati 9550@375core/325mem, PSU:-pfft, HDD:-another 2x WD 80gb,
CASE:-ML110 G4, CPU:-xeon 4030, COOLER:-stock leaf blower, BOARD:-stock raid 771 board, RAM:-2x2GB 666mhz kingston ECC ddr2, GPU:-9400GT 1GB, PSU:-stock delta, RAID:-JMicron JMB363 card+onboard raid controller, HDD:-320gb hitachi OS, 2xMaxtor 160gb raid1, 500gb samsungSP, 160gb WD, LAPTOP:-Dell n5030, CPU:-replaced s*** cel900 with awesome C2D E8100, RAM:-2x2GB 1333mhz ddr3, HDD:-320gb, PHONE's:-LG optimus 3D (p920) on 2.3.5@300-600mhz de-clock (batteryFTW)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Are all the monitors (assuming you have more than one) plugged into the same card?

Crossfire will always have problems, so this may be some of them.

Remember to be a good citizen and choose a 'best answer' when your problem has been resolved!

(that way people know when a problem's been resolved)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Crossfire is broken in BF4 right now and has been for a while.

It works perfectly fine for me.

Make sure vsync isn't enabled in game or in CCC.

Also make sure crossfire is enabled, and that each card is getting enough power (check cables, check power limit if over clocking)

Since they're 2 different cards, are they clocked at the same speeds?

Personal Rig v3: AMD Ryzen 7 2700X | Noctua NH-U14S | Gigabyte B450 Aorus Pro ITX | Zotac GTX 2070 8GB | 16GB G-Skill Trident DDR4 3200MHz | EVGA Supernova 750B | Phanteks Enthoo Evolv ITX 

Peripherals: Sennheiser HD518 & Classic ModMic | Corsair K65 Luxe | Zowie EC2 | ASUS VG259QM  |  ASUS VG278E | Klipsch ProMedia 2.1

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It works perfectly fine for me.

Make sure vsync isn't enabled in game or in CCC.

Also make sure crossfire is enabled, and that each card is getting enough power (check cables, check power limit if over clocking)

Since they're 2 different cards, are they clocked at the same speeds?

 

Then you are the exception. I've talked with AMD's community manager Sam and the driver team is aware of the issue but it's probably an issue caused after the July 8th patch.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

One thing I know about graphics cards is that since my gigabyte card is factory clocked higher then the xfx card then i shouldent even get near 100% scaling in games. 

Doesn't work like that, both cards drop down to whichever has the lowest speed.

.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I am not overclocking and I am enabling crossfire through catalyst control. I wasnt aware of any of the other ways of turning it on. I have dual monitors but bf4 is only running on 1 of the monitors.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Try a different game.

| i5-2500k | ASRock Extreme3 Gen3 | G.Skill 8GB | 2x XFX R9 280X | EVGA 1000W G2 Gold |

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×