Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

A fix for infinite loading in SC

@Slick

I noticed in the video that he seems to be stuck with the infinite loading issue (I'm assuming that's what I saw) where the game just hits the loading screen and doesn't go anywhere else. It's a problem between CryEngine and Windows networking that stems back to Crysis 2. I researched and created a fix for it back when I played Crysis 2, and it still works now:

 

 

There is a service on Windows 7 that controls port activity (even if you're not using Windows Firewall). It glitches up (I'm not sure what causes it) and stops certain applications from binding to port (in my case, Crysis 2/Star Citizen). You just need to restart the service to fix it.
 
Open up task manager, go to 'Services' then hit the 'Services...' button in the lower right-hand corner (with the UAC symbol next to it) (or just search for Services in the start menu). Once the window is up, make sure you are in 'Extended view' (via the tab at the bottom of the window). Find the service called 'Base Filtering Engine'. You should see something like this:

yVUz.png

 

Now just hit the 'Restart' button. You might be presented with a warning that it has to restart other services too, just hit 'yes'. If you find you're given an error at the end saying it couldn't restart it due to 'being in use by other services' or something in that nature, just hit the restart button again, and it should successfully restart.
 
After this, launch AC again.
 
Notes:
  • To restart it you might have to disable MSE/Windows Defender/Windows Firewall if they aren't disabled already.
  • There are reports of this fix working under Windows 8, I make no promises concerning this.
  • This fix is not for people getting connection errors or crashes, it's designed for people who can't move past the loading screen no matter how long you sit on it.

 

I also have a thread about it on the SC forums: https://forums.robertsspaceindustries.com/discussion/comment/2710761

 

2016 EDIT: Changed title so people can find it easier via google.

Core i7 4790k | Gigabyte G1 980Ti 6GB | HyperX 16GB DDR3 | ASUS ROG Ranger VII | Samsung 850 EVO + 860 EVO 1TB | Corsair 760T | Seasonic X-series 750W 

2x Acer Predator 24" 144hz GSync Monitor | Corsair K70 RGB Keyboard | Logitech G Pro Wireless | HyperX Cloud Alpha

Link to post
Share on other sites

You could just mention him, like this @SlickPC

New Profile picture created by Lolzious Thanks so much for the great Picture!

Link to post
Share on other sites

You could just mention him, like this @SlickPC

I thought he has mentions disabled for himself?

EDIT: Oh yep, he doesn't.

Core i7 4790k | Gigabyte G1 980Ti 6GB | HyperX 16GB DDR3 | ASUS ROG Ranger VII | Samsung 850 EVO + 860 EVO 1TB | Corsair 760T | Seasonic X-series 750W 

2x Acer Predator 24" 144hz GSync Monitor | Corsair K70 RGB Keyboard | Logitech G Pro Wireless | HyperX Cloud Alpha

Link to post
Share on other sites

ummm....this issues was fixed with the last patch few days ago, people still have issues?

No it wasn't. There are a ton of issues concerning loading, crashes, connection failure, installation corruptions, and the game just refusing to start.

Core i7 4790k | Gigabyte G1 980Ti 6GB | HyperX 16GB DDR3 | ASUS ROG Ranger VII | Samsung 850 EVO + 860 EVO 1TB | Corsair 760T | Seasonic X-series 750W 

2x Acer Predator 24" 144hz GSync Monitor | Corsair K70 RGB Keyboard | Logitech G Pro Wireless | HyperX Cloud Alpha

Link to post
Share on other sites

No it wasn't. There are a ton of issues concerning loading, crashes, connection failure, installation corruptions, and the game just refusing to start.

Guess im lucky, my Infinity load screen was fixed with the patch.

Link to post
Share on other sites

Guess im lucky, my Infinity load screen was fixed with the patch.

That and they increased the server count, no problems my end
Link to post
Share on other sites

interesting - I never actually had the infinite load issue but this is very cool! Thanks!

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

It doesn't work for me, got any other methods?

Folding for LTT since April 2016.

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Made an account just to say, this just worked for me. I haven't been able to play for a while and finally I found something that worked. Thanks!

Link to post
Share on other sites
On 6/13/2019 at 3:34 AM, willgaj said:

Made an account just to say, this just worked for me. I haven't been able to play for a while and finally I found something that worked. Thanks!

Holy necro! Well congratulations apparently you just fixed a 5 year old bug.... that SC still has. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×