Jump to content

Weird GPU

PcBeExpensive
 Share

Go to solution Solved by Mark Kaine,

its not that easy, but most likely windows update in background. 

 

you can try turning on or off game mode.

 

and what are your pc's full specs?

My GPU (RTX 2060 OC deition from Asus) is being a bit weird. In NFS Unbound one day I was getting around 75 FPS and the next day the GPU was struggling to hit 60. Even dropped to 37 FPS in a cutscene. Originally posted this in the Graphics cards section but got no response. Someone tell me why and how to fix this please.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

its not that easy, but most likely windows update in background. 

 

you can try turning on or off game mode.

 

and what are your pc's full specs?

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

Softwares used:

Corsair Link (Anime Edition) 

MSI Afterburner 

OpenRGB

Lively Wallpaper 

OBS Studio

Shutter Encoder

Avidemux

FSResizer

Audacity 

VLC

WMP

GIMP

HWiNFO64

Paint

3D Paint

GitHub Desktop 

Superposition 

Prime95

Aida64

GPUZ

CPUZ

Generic Logviewer

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

As @Mark Kaine have stated, please provide full PC specs. That said, if I had your system at hand, I would run a game in windowed mode and check temperatures, clockspeeds etc. with fx HWiNFO or MSI Afterburner (+Rivaturner). It would be interesting to compare numbers from when you have correct performance and when performance has dropped. 

MOBO: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (Wi-Fi) | CPU: Intel Core i7-10700K @5GHz + Corsair H100x | GPU: ASUS ROG STRIX RTX 3080 Ti OC LC @2.1GHz | RAM: G.SKILL TridentZ RGB @3700MHz, CL16-16-16-36 | SSD: Samsung EVO Plus 1TB, Samsung EVO Plus 1TB, Crucial MX500 2TB, Crucial MX300 1.05TB | PSU: Corsair HX1200i | CASE: HYTE Y60 (White/Black) MONITOR: Samsung Odyssey G9 @5120x1440p, 240Hz, Samsung CRG9 @5120x1440p, 120Hz

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It could be updates in the background as already mentioned, or indexing (although in later Windows builds it is supposed to be less agressive) or any number of background tasks. If the cutscenes are pre rendered they tend to be made at 30 or 60 fps playback speed, in game 'live' cutscenes may be displayed at the normal game framerate, so there could be a difference there from game to game depending on how the cutscenes are designed.

Agreed that using HWInfo64 & MSI Afterburner and probably Task Manager to monitor the system should show why the dips happen.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

11 hours ago, BetteBalterZen said:

As @Mark Kaine have stated, please provide full PC specs. That said, if I had your system at hand, I would run a game in windowed mode and check temperatures, clockspeeds etc. with fx HWiNFO or MSI Afterburner (+Rivaturner). It would be interesting to compare numbers from when you have correct performance and when performance has dropped. 

Pc specs are 

CPU: Ryzen 5 5600X

GPU: Asus dual RTX 2060 OC

32gb of ram. 

I think it may have been the windows update. Because it fixed by itself today.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

11 hours ago, BetteBalterZen said:

As @Mark Kaine have stated, please provide full PC specs. That said, if I had your system at hand, I would run a game in windowed mode and check temperatures, clockspeeds etc. with fx HWiNFO or MSI Afterburner (+Rivaturner). It would be interesting to compare numbers from when you have correct performance and when performance has dropped. 

I have also been monotoring utulisation and temps using rivatuner.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

19 hours ago, PcBeExpensive said:

I think it may have been the windows update. Because it fixed by itself today.

That is fantastic. Happy gaming 😊

MOBO: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (Wi-Fi) | CPU: Intel Core i7-10700K @5GHz + Corsair H100x | GPU: ASUS ROG STRIX RTX 3080 Ti OC LC @2.1GHz | RAM: G.SKILL TridentZ RGB @3700MHz, CL16-16-16-36 | SSD: Samsung EVO Plus 1TB, Samsung EVO Plus 1TB, Crucial MX500 2TB, Crucial MX300 1.05TB | PSU: Corsair HX1200i | CASE: HYTE Y60 (White/Black) MONITOR: Samsung Odyssey G9 @5120x1440p, 240Hz, Samsung CRG9 @5120x1440p, 120Hz

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×