Jump to content

Invisible icon in "hidden icons/system tray"

Hello, I have an invisible icon in hidden icons. I can't left or right click on it or anything. It won't appear there right away when I start my PC, it takes a hour or two for it to appear there. Didn't see anything unusual in task manager and I've done a scan using Malwarebytes, Didn't detect anything. After I first noticed the invisible icon, I restarted my PC and re-did everything I did up to that point, to see if an application or something could've launched it but it doesn't seem like it. Could it be a bug? I'm using Windows 10 64bit  OS build 19044.2251.

Edit: it seems to be a file called "PaceEdenExperienceProxy.exe"

 

Thank you!

icon.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It seems likely to be a bug , can you check if you see this anywhere in your startup tab or under processes in taskmanager (when you also see that icon)?

59 minutes ago, Varpin said:

PaceEdenExperienceProxy.exe

 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

Softwares used:

Corsair Link (Anime Edition) 

MSI Afterburner 

OpenRGB

Lively Wallpaper 

OBS Studio

Shutter Encoder

Avidemux

FSResizer

Audacity 

VLC

WMP

GIMP

HWiNFO64

Paint

3D Paint

GitHub Desktop 

Superposition 

Prime95

Aida64

GPUZ

CPUZ

Generic Logviewer

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I know this is probably a stupid question but somebody has to ask.

 

If the icon is invisible, how do you know it's there?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

27 minutes ago, kb5zue said:

If the icon is invisible, how do you know it's there?

Takes up space.

Main System (Byarlant): Ryzen 7 3800XT | Asus B350-F Strix | EK 240mm Basic AIO | 16GB G.Skill DDR4 3200MT/s CAS-14 | PNY RTX 3060 Ti XLR8 Gaming Revel Epic-X | Samsung 960 PRO 512GB / Samsung 970 EVO 500GB / Crucial MX500 2TB / Crucial MX500 500GB / WD White 7200RPM 8TB | Corsair RM750X | Mellanox ConnectX-3 10G NIC | Hyte Y60 Case | Dell U3415W Monitor | Microsoft Modern Keyboard

 

Laptop (Narrative): Lenovo Flex 5 81X20005US | Ryzen 5 4500U | 16GB RAM (soldered) | Vega 6 Graphics | SKHynix P31 1TB NVMe SSD | Intel AX200 Wifi (all-around awesome machine)

 

TrueNAS Server (Veda): Xeon E3-1241v3 | Supermicro X10SLL-F | Corsair H60 | 32GB Micron DDR3L ECC 1600MHz | 4x 10TB WD Whites / 4x 14TB Seagate Exos / 2x 1TB HGST 2.5" / 2x Samsung PM963a 960GB SSD / 1x Kingston 16GB SSD | Seasonic Prime Fanless 500W | Mellanox ConnectX-3 10G NIC | LSI 9207-8i HBA | Fractal Design Node 804 Case (side panels swapped to show off drives)


Media Center/Video Capture (Jesta Cannon): Ryzen 5 1600X | ASRock B450M Pro4 R2.0 | Noctua NH-L12S | 16GB Crucial DDR4 3200MT/s CAS-22 | EVGA GTX750Ti SC | UMIS NVMe SSD 256GB / Seagate 1.5TB HDD | Corsair CX450M | Hauppauge ImpactVCB-PCIe | Mellanox ConnectX-2 10G NIC | LG UH12NS30 BD-ROM | Silverstone Sugo SG-11 Case

 

Camera: Sony ɑ7II w/ Meike Grip | Sony SEL24240 | Samyang 35mm ƒ/2.8 | Sony SEL50F18F | Sony SEL2870 (kit lens) | PNY Elite Perfomance 512GB SDXC card

 

Network:

Spoiler
(500Mbps↑/500Mbps↓)        ┌─────────────── Office/Rack ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
Google Fiber Webpass ────── UniFi Security Gateway ─── UniFi Switch Flex XG ═╦╤╦═ Veda (general traffic)
╔════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╝│╚═ Narrative (Asus 2.5G USB NIC)
║ ┌────── Closet ──────┐   ┌─────────────── Bedroom ─────────────────┐        └── UniFi Switch 8-60W ─┬─ Veda (management)
╚═ UniFi Switch Flex XG ═╤═ UniFi Switch Flex XG ═══╦═ Byarlant                                       └─ UniFi CloudKey Gen2 (PoE)
   (PoE)                 │                          ╚═ Jesta Cannon*
                         │ ┌─────────────── Media Center ──────────────────────────────────────────┐
Notes:                   └─ UniFi Switch 8 ─────────┬─ UniFi Access Point nanoHD (PoE)
═══ is Multi-Gigabit                                ├─ Sony Playstation 4 
─── is Gigabit                                      ├─ Pioneer VSX-S520
* = cable passed to Bedroom from Media Center       ├─ Narrative** (Belkin USB-PD Ethernet Dongle)
** = cable passed from Media Center to Bedroom      └─ Work Laptop** (Startech USB-PD Dock)

Retired/Other:

Spoiler

Laptop (Rozen-Zulu): Sony VAIO VPCF13WFX | Core i7-740QM | 8GB Patriot DDR3 | GT 425M | Kingston 120GB SSD | Blu-ray Drive | Intel 7260 Wifi (lived a good life, retired with honor)

 

Testbed/Old Desktop (Kshatriya): Xeon X5470 @ 4.0GHz | ZALMAN CNPS9500 | Gigabyte EP45-UD3L | 8GB Nanya DDR2 400MHz | XFX HD6870 DD | OCZ Vertex 3 Max-IOPS 120GB | Corsair CX430M (?) | HooToo USB 3.0 PCIe Card | NZXT H230 Case (mostly intact, but some parts have been scavenged)

 

Parts: XFX RX 5600 XT THICC II

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

20 hours ago, Mark Kaine said:

It seems likely to be a bug , can you check if you see this anywhere in your startup tab or under processes in taskmanager (when you also see that icon)?

 

In task manager I can see "PaceEdenExperienceProx.exe" under details,(I can see an icon there and "PACE License Service under Processes". But when I end the task (PaceEden... .exe) I can still "see" the invisible icon in the icons tray. (it doesn't shut down even when I end the task?) I would assume that maybe it's called something else then, but when I go to taskbar settings --> select which icons appear on the taskbar --> and select Pace Eden Experience Proxy, it doesn't have an icon there either. So I can confirm that the invisible icon is called "Pace Eden Experience Proxy" It's probably a bug, it doesn't have an icon in the taskbar settings either. But it's kinda weird though that it doesn't shut down even when I end the task (?). I also uninstalled it but had to reinstall it due to some plugins needing it and the same thing happens.

icon2.png

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

33 minutes ago, Varpin said:

In task manager I can see "PaceEdenExperienceProx.exe"

ok if you right click it and chose "open file location" which folder does it open?

 

and is it possible there are two or more of these exe files running in taskmanager? 

 

 

33 minutes ago, Varpin said:

But it's kinda weird though that it doesn't shut down even when I end the task (?). I also uninstalled it but had to reinstall it due to some plugins needing it and the same thing happens.

icon2.png

well it *is* probably a bug, i would just make sure its in the right file location and also that there arent several of them active...

 

otherwise you may have to contact the makers of this program and ask for a fix. 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

Softwares used:

Corsair Link (Anime Edition) 

MSI Afterburner 

OpenRGB

Lively Wallpaper 

OBS Studio

Shutter Encoder

Avidemux

FSResizer

Audacity 

VLC

WMP

GIMP

HWiNFO64

Paint

3D Paint

GitHub Desktop 

Superposition 

Prime95

Aida64

GPUZ

CPUZ

Generic Logviewer

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

25 minutes ago, Mark Kaine said:

ok if you right click it and chose "open file location" which folder does it open?

 

and is it possible there are two or more of these exe files running in taskmanager? 

I searched for the .exe file using Everything Search, it can only find this one .exe with the name "PaceEdenExperienceProxy" It opens "C:\Program Files (x86)\Common Files\PACE\Proxy"

I can only see "PaceEdenProxy.exe" and "Pace License Service" in task manager. Nothing else really resembles these two. One weird thin what I forgot to mention is that even though I can see it in the icons tray, I can't see it in task manager and it just pops up there at random. I'll open the file location in task manager and double check if it takes me to the same location as well, once it pop up in there...

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Varpin said:

I'll open the file location in task manager and double check if it takes me to the same location as well, once it pop up in there

yeah i mean thats exactly why its important to check through taskmanager,  and yes check both those services... as said probably bug, but its also quite sus. 

The direction tells you... the direction

-Scott Manley, 2021

 

Softwares used:

Corsair Link (Anime Edition) 

MSI Afterburner 

OpenRGB

Lively Wallpaper 

OBS Studio

Shutter Encoder

Avidemux

FSResizer

Audacity 

VLC

WMP

GIMP

HWiNFO64

Paint

3D Paint

GitHub Desktop 

Superposition 

Prime95

Aida64

GPUZ

CPUZ

Generic Logviewer

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

17 hours ago, Mark Kaine said:

yeah i mean thats exactly why its important to check through taskmanager,  and yes check both those services... as said probably bug, but its also quite sus. 

Checked through task manager, takes me to the same location. Most likely a bug. It's a software for authorizing 2 of my plugins. If I uninstall it and try to run any of the plugins without it, I get an error saying I need to install it. I probably haven't just haven't noticed the invisible icon until now. Thanks for all the help though 🙂

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×