Jump to content

I upgraded my CPU and am having issues now.

 Share

I upgraded from a 10400f to a 10700f. I am typing this from my computer, so it works and the CPU is recognized in task manager, but my USB ports are randomly phasing in and out of working. I also am experiencing frequent stutters in games and really low 1% lows. I had none of these issues with my prior CPU. Any ideas of what could be causing this? I'm using the Gigabyte b460m DS3H AC-Y1.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Are yoiu using the latest BIOS?

Which CPU cooler?

  • Main PC: AMD Ryzen 9 5900X - EK AIO 360 D-RGB - Arctic Cooling MX-4 - Asus Prime X570-P - 4x8GB DDR4 3200 HyperX Fury CL16 - Sapphire Pulse Radeon  RX 5700XT - 1TB Kingston Fury Renegade - 1TB ADATA SX 6000pro  - 512GB ADATA SU800 - 1TB Seagate Momentus 5400rpm 2.5" - SAMA Armor Gold 750W  - custom black ATX and EPS cables - Fractal Design Define R5 Blackout - Windows 11 x64 2022 - 3 Arctic Cooling P14 PWM PST - 2 Arctic Cooling P12 PWM PST
  • Peripherals: LG 32GK650F - Philips 226VL - Logitech G Pro X Superlight - White Shark Spartan X (TKL) - EndGame Gear MPC890 - Genius HF 1250B - Asus Xonar U5 - Sennheiser HD 560s - QKZ x HBB - 7Hz Salnotes Zero - Logitech C270 - Behringer PS400 - BM700  - Colormunki Smile - Speedlink Torid - Jysk Stenderup - LG 24x External DVD writer - Konig smart card reader
  • Laptop: Acer E5–575G-386R 15.6" 1080p (i3 6100U + 2x4GB DDR4 + GeForce 940MX + 256GB nVME) Win 10 Pro x64 22H1 - Logitech G305 + AAA Lithium battery
  • Networking: Asus RT-N18U - SpeedPort Plus - 35/7 Mbps vDSL - TP-Link TL-WA850RE - TP-Link 5-port 1Gbps switch
  • TV and gadgets: TCL 50EP680 50" 4K LED + Sharp HT-SB100 75W RMS - Samsung Galaxy Tab A8 10.1" - OnePlus 9 256GB - Olymous Cameda C-160 - GameBoy Color 
  • Streaming/Server/Storage PC: AMD Ryzen 5 3600 - LC-Power LC-CC-120 - MSI B450 Tomahawk Max - 2x4GB ADATA 2666 DDR4 - 120GB Kingston V300 - Toshiba DT01ACA100 1TB - Toshiba DT01ACA200 2TB - 2x WD Green 2TB - Sapphire Pulse AMD Radeon R9 380X 4GB - 550W EVGA G3 SuperNova - Chieftec Giga DF-01B - Logitech G710+ - Roccat Kone Pure Military Desert strike - Logitech S-220
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I'm using the Noctua Redux Uhs12. I've used that with my other CPU as well.

 

Yes I am using F4a

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I woke up my PC from sleep and the USB ports are randomly losing power for a few seconds again. Any ideas?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Make sure the cooler isnt over tightened. Try going into the bios and disabling any usb power saving features, if there are any.

You should get hwinfo and look at the frequencies and temps while gaming.

PC Specifications: AMD R5 5600X @4.75GHz 1.35v SMT Disabled | MSI RTX 4090 Gaming X Trio | Noctua NH-D15S chromax.black 16gb 2x8 Trident Z RGB 3800MHz cl17, GDM Off, 1T, 1.47v | ASRock B550 Extreme4 | Windows 10 Home 64-Bit EVGA SuperNOVA 1000 T2 Phanteks P400A (black non-rgb version, arctic p12 fans 3 intake, 2 exhaust) Crucial P1 500GB (Boot drive), Samsung 870 EVO 2TB

 

Peripherals: Razer Huntsman V2 Full size wired with linear optical switch | Logitech G502 Hero Monitor: Asus TUF Gaming VG279QM 1080p 280hz 27" ips (Calibrated)

 

Audio: Sennheiser HD 600 (Using balanced cable) | Schiit Magnius | Schiit Modius E Multibit | Connected with balanced XLR cables

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Is it possible my motherboard is weak and not able to power everything now that I have a better cpu?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Please help. The USB ports turn on and off for about 15 minutes after booting and then work normally. What could the issue be?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

The USB ports no longer shut off, but it takes longer to boot now and I've gotten repair messages. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×