Jump to content

I just got the new 2022 zephyrus g15 with the 3070 ti but it’s not performing very good

01B70999-8D6B-4B64-A6B8-2C4FA0B49D24.jpeg.4d026e1e13e095ecefb6e20fcfe1b7a4.jpegDay before yesterday I got a zephyrus g15 3070 ti 6900hs. I thought it would be a beast to game with but the performance is absolutely disappointing. The cpu  running fine but the gpu seems to be the problem it’s not drawing enough power when it’s plugged into the wall it stays at 60-80 watts in a gpu stress test instead of the 120watt tdp . I’ve tried running it in turbo and manual modes but none seem to improve the performance 

C42DE8A7-4FE7-4499-BCE8-9D15253657E1.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It's going to boost the core clock if there's enough thermal headroom to do so. 

 

Laptops are pretty horrendous with cooling to begin with. You're at 95% GPU utilization already so everything seems to be working as intended. 

CPU Cooler Tier List  || Motherboard VRMs Tier List || Motherboard Beep & POST Codes || Graphics Card Tier List || PSU Tier List 

 

Main System Specifications: 

 

CPU: AMD Ryzen 9 5950X ||  CPU Cooler: Noctua NH-D15 Air Cooler ||  RAM: Corsair Vengeance LPX 32GB(4x8GB) DDR4-3600 CL18  ||  Mobo: ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero X570  ||  SSD: Samsung 970 EVO 1TB M.2-2280 Boot Drive/Some Games)  ||  HDD: 2X Western Digital Caviar Blue 1TB(Game Drive)  ||  GPU: ASUS TUF Gaming RX 6900XT  ||  PSU: EVGA P2 1600W  ||  Case: Corsair 5000D Airflow  ||  Mouse: Logitech G502 Hero SE RGB  ||  Keyboard: Logitech G513 Carbon RGB with GX Blue Clicky Switches  ||  Mouse Pad: MAINGEAR ASSIST XL ||  Monitor: ASUS TUF Gaming VG34VQL1B 34" 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Are the fans not broken? Why is it 0 RPM? Sure you've lifted your laptop so it has air to breathe at the bottom?

 

1 hour ago, Xpired_MILK said:

60-80 watts in a gpu stress test instead of the 120watt tdp

Laptop TDP is all of your laptops power consumption not just one component. In you picture it's consuming 72W is 60% of your total power consumption which falls in line with desktop PC's where often 50-75% of power use is often reserved for the GPU. On NVIDIA's own website it says typical usage is 80-125W, 125W being the specced cap of the card itself. It's all in line.

 

 

Desktop: Ryzen 7 5800X3D - Kraken X62 Rev 2 - STRIX X470-I - 3600MHz 32GB Kingston Fury - 250GB 970 Evo boot - 2x 500GB 860 Evo - 1TB P3 - 4TB HDD - XFX 5600XT - RMx 750 W 80+ Gold - Manta

SetupZowie XL2740 27.0" 240hz - Roccat Burt Pro Corsair K70 LUX browns - HyperX Cloud - Mackie CR5X's

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

It does seem there's something off with your settings:

Asus ROG Zephyrus G15 review (2022 GA503RW model) (ultrabookreview.com)

 

They're recording almost 40% higher GPU scores than you, though the CPU is similar. Are you running in dGPU mode only for these tests?

You may want to try reinstalling Armory Crate and all GPU drivers, because in turbo/manual modes the GPU should be able to pull +100Ws plugged in. It looks like the GPU is always running in performance mode TGP without dynamic boost as well. If a full driver wipe and reinstall doesn't work, you might want to test using only the drivers Asus provides, rather than standard Nvidia versions. They may be interacting with the Armory Crate profiles in a way that the generic Nvidia ones aren't for some reason.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×