Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dark specs in reservoir

Go to solution Solved by LIGISTX,
16 minutes ago, willm555555 said:

I just noticed them, they weren't there a few days ago. Bacteria? Tips and or guides for cleaning?

 

 

PXL_20220527_050302370.thumb.jpg.76f9c7d822fce7e7a1b060ba43a9793b.jpg

 

Time to drain your loop, and clean with hot water mixed with vinegar. And potentially fill the loop with vinegar water and let it run for 20 mins to really “scrub” it all clean. Then rinse a few times to get all the vinegar traces out. 
 

Run a kill coil or biocide… or both. I run both. And even after a while I’ll get algae growing.
 

Life is resilient turns out. 

I just noticed them, they weren't there a few days ago. Bacteria? Tips and or guides for cleaning?

 

 

PXL_20220527_050302370.thumb.jpg.76f9c7d822fce7e7a1b060ba43a9793b.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

16 minutes ago, willm555555 said:

I just noticed them, they weren't there a few days ago. Bacteria? Tips and or guides for cleaning?

 

 

PXL_20220527_050302370.thumb.jpg.76f9c7d822fce7e7a1b060ba43a9793b.jpg

 

Time to drain your loop, and clean with hot water mixed with vinegar. And potentially fill the loop with vinegar water and let it run for 20 mins to really “scrub” it all clean. Then rinse a few times to get all the vinegar traces out. 
 

Run a kill coil or biocide… or both. I run both. And even after a while I’ll get algae growing.
 

Life is resilient turns out. 

Rig: i7 10700k @ 5.1Ghz, 4.8 Ring - - Z490 Vision G - - EVGA RTX 2080 XC Ultra @ 2025Mhz - - 4x8GB Vengeance Pro 3000Mhz 15-17-17-34 @ 3500MHz 16-19-19-38 - - Samsung 950 Pro 512 NVMe Boot + Main Programs - - Samsung 830 Pro 256 RAID 0 Lightroom + Photo work - - WD Blue 1 TB SSD for Games - - Corsair RM850x - - Sound BlasterX EA-5 - - EK Supremacy Evo - - XT45 X-Flow 420 + UT60 280 rads - - EK Full Cover GPU Block - - EK XRES RGB PWM - - Fractal Define S2 - - Acer Predator X34 -- Logitech G502 - - Logitech G710+ - - Logitech Z5500 - - LTT Deskpad

 

Headphones/amp/dac: Schiit Lyr 3 - - Fostex TR-X00 - - Sennheiser HD 6xx

 

Homelab/ Media Server: Proxmox VE host - - 512 NVMe Samsung 980 for VM's/Proxmox boot - - Xeon e5 2660 V4- - Supermicro X10SRF-i - - 64 GB ECC 2133 - - 10x4 TB WD Red RAID Z2 - - 10TB WD Red for expendable data - - Corsair 750D - - Corsair RM650i - - Dell H310 6Gbps SAS HBA - - Intel RES2SC240 SAS Expander - - TreuNAS + many other VM’s

 

iPhone Xs - 2018 MacBook Air

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, LIGISTX said:

Time to drain your loop, and clean with hot water mixed with vinegar. And potentially fill the loop with vinegar water and let it run for 20 mins to really “scrub” it all clean. Then rinse a few times to get all the vinegar traces out. 
 

Run a kill coil or biocide… or both. I run both. And even after a while I’ll get algae growing.
 

Life is resilient turns out. 

Thanks for the advice. What ratio of water to vinegar should I use? I'm using Corsair's premixed coolant which has a biocide in it, should I get a concentrate and mix my own? And any kill coil recommendations? 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, willm555555 said:

Thanks for the advice. What ratio of water to vinegar should I use? I'm using Corsair's premixed coolant which has a biocide in it, should I get a concentrate and mix my own? And any kill coil recommendations? 

I’d just google how to clean a loop. Off hand I don’t know what % I’d do, maybe half half. But google would know better. 
 

I run Distilled water and EK’s biocide, and just any kill coil will work. It’s just a little coil of silver, which is a natural biocide. 

Rig: i7 10700k @ 5.1Ghz, 4.8 Ring - - Z490 Vision G - - EVGA RTX 2080 XC Ultra @ 2025Mhz - - 4x8GB Vengeance Pro 3000Mhz 15-17-17-34 @ 3500MHz 16-19-19-38 - - Samsung 950 Pro 512 NVMe Boot + Main Programs - - Samsung 830 Pro 256 RAID 0 Lightroom + Photo work - - WD Blue 1 TB SSD for Games - - Corsair RM850x - - Sound BlasterX EA-5 - - EK Supremacy Evo - - XT45 X-Flow 420 + UT60 280 rads - - EK Full Cover GPU Block - - EK XRES RGB PWM - - Fractal Define S2 - - Acer Predator X34 -- Logitech G502 - - Logitech G710+ - - Logitech Z5500 - - LTT Deskpad

 

Headphones/amp/dac: Schiit Lyr 3 - - Fostex TR-X00 - - Sennheiser HD 6xx

 

Homelab/ Media Server: Proxmox VE host - - 512 NVMe Samsung 980 for VM's/Proxmox boot - - Xeon e5 2660 V4- - Supermicro X10SRF-i - - 64 GB ECC 2133 - - 10x4 TB WD Red RAID Z2 - - 10TB WD Red for expendable data - - Corsair 750D - - Corsair RM650i - - Dell H310 6Gbps SAS HBA - - Intel RES2SC240 SAS Expander - - TreuNAS + many other VM’s

 

iPhone Xs - 2018 MacBook Air

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

before u put in silver coil, make sure yer loop has no nickel 

Ryzen 3600 + EK Supremacy D-RGB | 2x8 GB DDR4 Klevv 3200 MT/s | MSI B550M Mortar | Palit 3070 GamingPro LHR + Bykski N-PT3070PRO-X | Corsair RM750 | Alphacool EPDM + QDC | Aquacomputer Quadro | Corsair XD5 | Bykski 280 30mm + 360 40mm rads | Barrow/Freezemod fittings | Corsair 5000D Airflow | AudioTechnica AD700 + Fiio K3 + Razer Seiren Mini
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

On 5/26/2022 at 10:37 PM, willm555555 said:

Thanks for the advice. What ratio of water to vinegar should I use? I'm using Corsair's premixed coolant which has a biocide in it, should I get a concentrate and mix my own? And any kill coil recommendations? 

Vinegar already is pretty dilute acetic acid so you could run it straight up.  

 

 

You don't need to downgrade your coolant to distilled + biocide, it's just garbage that was in your radiator probably that got flushed out.  Some radiators come filthy (EK, HWLabs)

 

Workstation:  12900KF @ 5.2Ghz || MSI Pro-A Z690 DDR4|| EVGA FTW3 3090 1000W || G.Skill 3866 4x8GB || Corsair AX1500i || whole-house loop.

LANRig/GuestGamingBox: 9900nonK || Gigabyte Z390 Master || ASUS TUF 3090 650W shunt || Corsair SF600 || CPU+GPU watercooled 280 rad pull only || whole-house loop.

Server Router (Untangle): 8350K @ 4.7Ghz || ASRock Z370 ITX || 2x8GB 3200 || PicoPSU 250W, running on AX1200i || whole-house loop.

Server Compute/Storage: 10850K @ 5.1Ghz || Gigabyte Z490 Ultra || LSI 9280i-24 port || 4TB Samsung 860 Evo, 5x10TB Seagate Enterprise Raid 6, 4x8TB Seagate Archive Backup ||  whole-house loop.

Laptop: HP Elitebook 840 G8 (Intel 1185G7) + 3060 Thunderbolt Dock, Razer Blade Stealth 13" 2017 (Intel 8550U)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×